You are not logged in.

#1 2012-03-18 12:08:53

vooze
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 10

[SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

I'm not 100% sure if this is related to my nvidia card or flash.. First here is a picture of the "error": http://dl.dropbox.com/u/26061302/blueyoutube.png

I tryed to search google with no luck. Then i tryed to download the same youtube video with movgrab (AUR) and it turned up with fine colors with VLC.
So i'm guessing with a flash error.
Btw. i have also tryed in firefox, same issue.

Anyone have som ideas?

Last edited by vooze (2012-03-18 14:18:39)

Offline

#2 2012-03-18 12:19:13

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,452

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Flash issue when using vdpau. A nvidia developer created a hack, I'm trying to find it right now...

Edit: Found it: http://www.nvnews.net/vbulletin/showpos … tcount=104

Last edited by Gusar (2012-03-18 12:22:42)

Online

#3 2012-03-18 12:42:56

vooze
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 10

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Gusar wrote:

Flash issue when using vdpau. A nvidia developer created a hack, I'm trying to find it right now...

Edit: Found it: http://www.nvnews.net/vbulletin/showpos … tcount=104

Thank you very much!!

To be honest i'm quite new to git.. i actually only used in C/P when reading guides/wiki's.

I have downloaded the patch from link, and it now says to: Please clone libvdpau from git and apply this:

Just read some wiki's on git, but thats mostly about submitting a patch, how do i apply one?

Offline

#4 2012-03-18 13:07:33

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,452

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

You don't need to use git, you can use abs to patch the Arch version of libvdpau.

Online

#5 2012-03-18 13:26:37

vooze
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 10

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Gusar wrote:

You don't need to use git, you can use abs to patch the Arch version of libvdpau.

I'm reading and trying ABS now.. And i have gotten to this point:
Modify the PKGBUILD to add or remove support for components, to patch or to change package versions, etc. (optional):
$ nano PKGBUILD

and thats all fine, but where in the PKGBUILD do i put the patch?

EDIT: nvm.. figured it out.. but now http://people.freedesktop.org/~aplattne … 4.1.tar.gz is down hmm

Last edited by vooze (2012-03-18 13:38:47)

Offline

#6 2012-03-18 14:17:46

vooze
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 10

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Okay.. So i "solved it" in another way.. I just removed flashplugin-beta from AUR, and installed flashplugin 11.1 (beta is 11.2) and now it works just fine..

Offline

#7 2012-03-27 11:50:50

gotheric
Member
Registered: 2012-03-27
Posts: 5

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

This is the modified version of PKGBUILD i used

# $Id: PKGBUILD 143891 2011-11-30 19:04:39Z andrea $
# Maintainer: Jan de Groot <jgc@archlinux.org>

# @see http://www.nvnews.net/vbulletin/showpost.php?p=2518770&postcount=104
# @see https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=137877

pkgname=libvdpau
pkgver=0.4.1
pkgrel=2
pkgdesc="Nvidia VDPAU library"
arch=(i686 x86_64)
url='http://cgit.freedesktop.org/~aplattner/libvdpau'
depends=('gcc-libs')
conflicts=('nvidia-utils<190.42-2')
options=('!libtool')
license=('custom')
source=(
  http://people.freedesktop.org/~aplattner/vdpau/${pkgname}-${pkgver}.tar.gz
  'http://plagman.net/stuff/0001-vdpau_trace-WAR-Flash-quirks.patch')
makedepends=('libx11')
sha256sums=(
  '061b6f86c64912f79851bfefcac4f77b401e9a939dbbb7b1ec795bc7d5aaf59b'
  '446db56c9aad3ccb72447f44b3a77d143066531b68a489473da491850b64e348')
build() {
  cd "${srcdir}/${pkgname}-${pkgver}"
  patch -p1 -i ${srcdir}/0001-vdpau_trace-WAR-Flash-quirks.patch
  
  ./configure --prefix=/usr
  make
}

package() {
  cd "${srcdir}/${pkgname}-${pkgver}"
  
  make DESTDIR="${pkgdir}" install

  install -d -m755 "${pkgdir}/usr/share/licenses/${pkgname}"
  install -m644 COPYING "${pkgdir}/usr/share/licenses/${pkgname}/"
}

Offline

#8 2012-03-28 11:00:29

fettouhi
Member
Registered: 2007-05-07
Posts: 652

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Another to solve this issue is to disable hardware acceleration. BTW flash 11.2 just hit [extra].

Offline

#9 2012-03-28 11:10:04

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,452

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

How exactly is turning off functionality a "solution"?

And yeah, 11.2 is out. The last version non-Chrome linux users will ever get. So if there's issues in this one, we're stuck with those issues forever.

Last edited by Gusar (2012-03-28 11:11:02)

Online

#10 2012-03-28 11:21:04

Psykorgasm
Member
From: England, UK
Registered: 2011-11-24
Posts: 158

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Yeah I have this also now, or had anyway.

I tried the patch against the 11.2 abs, did nothing at all for me.
I also tried setting:
EnableLinuxHWVideoDecode = 1
OverrideGPUValidation = 1

Worked, but for example, expanding a yt video would crash flash (even without the OverrideGPUValidation = 1 setting), also some flash video sites crashed straight away.
It seems the only way for it to work for me is with just EnableLinuxHWVideoDecode = 0 in mms.cfg and to untick the hardware acceleration box in flash settings and make sure no extension is cleaning the main flash settings at exit/startup.

Gusar wrote:

The last version non-Chrome linux users will ever get. So if there's issues in this one, we're stuck with those issues forever.

Unfortunately so, ergh.

Offline

#11 2012-03-28 11:29:47

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,452

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Psykorgasm wrote:

I tried the patch against the 11.2 abs, did nothing at all for me.

Did you follow the instructions and enabled vdpau tracing for Firefox (or whatever browser you use)?

Psykorgasm wrote:

also some flash video sites crashed straight away.

I had that with 11.1. But 11.2 is much better, no crashes for now.

Online

#12 2012-03-28 11:54:50

Psykorgasm
Member
From: England, UK
Registered: 2011-11-24
Posts: 158

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Gusar wrote:

Did you follow the instructions and enabled vdpau tracing for Firefox (or whatever browser you use)?

Indeed I did (although the second time round I tried) even went for a reboot, the blue tint was gone, just... continued to crash though when expanding anything.

Gusar wrote:

I had that with 11.1. But 11.2 is much better, no crashes for now.

Odd, I didn't get much problems with 11.1 but with may be some early 11.1 unless the enable hardware accel was un-ticked flash would not crash, but instead stick the video player and video to the actual desktop over the background and proceed to completely crash x, leaving you not able to even move into a tty. Although just before xmas I re-installed arch and it just worked as it should. Just an inconsistent pain the ass really, is flash.

Offline

#13 2012-03-28 17:23:27

schlehmil
Member
Registered: 2010-10-01
Posts: 14

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

LOL... just watched the Avatar trailer 1080p on YouTube. Humans are blue and the Na'vi have human skin color.

Offline

#14 2012-03-28 19:35:42

bernarcher
Forum Fellow
From: Germany
Registered: 2009-02-17
Posts: 2,271

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

11.2 gives me blue tint as well (using nvidia) and additionally does distort fonts while running in Midori. I'll stay with 11.1 (as long as I need flash at all).


To know or not to know ...
... the questions remain forever.

Online

#15 2012-03-28 23:51:57

KingX
Member
From: Fremont, CA
Registered: 2010-03-24
Posts: 321

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

So the problem is with libvdpau and not the flashplugin? I wasn't getting any blue this morning, but i am beginning to see it in videos now.

Offline

#16 2012-03-29 00:17:30

phoric
Member
From: Seattle, WA
Registered: 2011-10-17
Posts: 21

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Same problem here with Chromium and Flash 11.2.202.228-1. For a minute I thought all of the blue people was some kind of Youtube April fools joke or something. Enabling hardware acceleration in mms.cfg fixes the blue skin tones, but then Flash crashes constantly.

Last edited by phoric (2012-03-29 00:22:41)

Offline

#17 2012-03-29 04:36:58

dodo3773
Member
Registered: 2011-03-17
Posts: 798

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Tried the patch and disabling / enabling hardware acceleration and neither worked for me. The only thing that worked for me was downgrading flash.

Offline

#18 2012-03-29 07:12:58

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Using the radeon open source driver I have the same problem. Flash obviously uses only the presentation layer of vdpau ("accelerated video rendering") and blue and red or something seems to be swapped (?).
So it's not only with nvidia...


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#19 2012-03-29 08:33:25

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,452

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Cdh wrote:

Using the radeon open source driver I have the same problem. Flash obviously uses only the presentation layer of vdpau ("accelerated video rendering") and blue and red or something seems to be swapped (?).

Flash sends the U/V planes in the wrong order when using vdpau. The libvdpau_trace hack swaps the planes around so they're in the correct order again.

Online

#20 2012-03-29 14:40:29

gerald82
Member
From: The known universe
Registered: 2011-03-25
Posts: 60

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

So who exactly is affected by this bug?
Is it everyone or just a few users who are having "bad luck"?

Because if its everyone (or most) I think it'd be best to deploy the patch via updated packages.
If it's just a few everyone will have to apply the patch on his box for himself.

Offline

#21 2012-03-29 15:05:37

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,452

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Everyone who uses vdpau with flash.

About deploying the patch, not gonna happen. It's an ugly, *ugly* hack that abuses the trace library for something it is not meant for. It's meant for, you know, tracing vdpau functionality, not for working around Adobe's incompetence. Maybe a separate libvdpau package could be provided that has the hack applied, but idk about that. Open a bug on the tracker, see what the devs have to say.

Also, I can't help but be amused by this. Aren't there a lot of people out there proclaiming the death of flash? Seeing that there are at least 4 (four!!) different threads about this that popped up within days, I'd say the proclamations about the death of flash are greatly exaggerated smile

Online

#22 2012-03-29 15:09:04

sbfreak
Member
Registered: 2010-06-06
Posts: 149

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Also, I can't help but be amused by this. Aren't there a lot of people out there proclaiming the death of flash? Seeing that there are at least 4 (four!!) different threads about this that popped up within days, I'd say the proclamations about the death of flash are greatly exaggerated

The only thing I use flash for is youtube and vimeo.I don't want to see navi in my youtube videos.I guess other people have the same reason for making threads and being annoyed by this.

Offline

#23 2012-03-29 19:11:39

lgeek
Member
From: Europe, Portugal
Registered: 2012-03-09
Posts: 70

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

Psykorgasm wrote:

Yeah I have this also now, or had anyway.

I tried the patch against the 11.2 abs, did nothing at all for me.
I also tried setting:
EnableLinuxHWVideoDecode = 1
OverrideGPUValidation = 1

Worked, but for example, expanding a yt video would crash flash (even without the OverrideGPUValidation = 1 setting), also some flash video sites crashed straight away.
It seems the only way for it to work for me is with just EnableLinuxHWVideoDecode = 0 in mms.cfg and to untick the hardware acceleration box in flash settings and make sure no extension is cleaning the main flash settings at exit/startup.

Where Did you wrote those values? I am using NVIDIA with proprietary nvidia drivers.

Last edited by lgeek (2012-03-29 19:12:01)

Offline

#24 2012-03-29 19:19:06

Psykorgasm
Member
From: England, UK
Registered: 2011-11-24
Posts: 158

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

lgeek wrote:

--snip--

Hi, you add these to: /etc/adobe/mms.cfg
Be sure to read this: mms.cfg from Gentoo linked to from the Arch Wiki flash article

Offline

#25 2012-03-29 20:59:11

oz
Member
Registered: 2004-05-20
Posts: 67

Re: [SOLVED] Blue tint on youtube videos. (Nvidia or flash problem)

I'm seeing the same blue tint problem but I also get another problem.  The flash video stays on the screen even when I minimize the browser.   Also if I scroll the web page up while the flash video is playing the video will eventually appear above and outside the browser window.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB