You are not logged in.

#1 2012-05-30 12:35:05

ninquitassar
Member
From: Italy
Registered: 2012-05-30
Posts: 29

[Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

Hi guys!

When I start a game from terminal (also in separate x session), logs report the recursive error:

ALSA lib pcm.c:7339:(snd_pcm_recover) underrun occurred

I searched on google, but I didn't found a real solution. Here someone suggested to install pulseaudio (but I don't want, like lots of linux users, to use it) or to replace sdl package with sdl-pulse.
Any ideas?

$ lspci

00:00.0 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a2)
00:01.0 ISA bridge: NVIDIA Corporation Device 075e (rev a2)
00:01.1 SMBus: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] SMBus (rev a1)
00:01.3 Co-processor: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] Co-Processor (rev a2)
00:01.4 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1)
00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
00:04.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
00:04.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
00:06.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] IDE (rev a1)
00:07.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio (rev a1)
00:08.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)
00:09.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] SATA Controller (non-AHCI mode) (rev a2)
00:0a.0 Ethernet controller: NVIDIA Corporation MCP77 Ethernet (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)
00:14.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor HyperTransport Configuration (rev 40)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Link Control
02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation C77 [GeForce 8200M G] (rev a2)
07:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

My ~/.asoundrc

defaults.pcm.card 0
defaults.pcm.device 0
defaults.ctl.card 0

       pcm.ice1712 {
          type hw
          card 0
       }
       
       ctl.ice1712 {
          type hw
          card 0
       }

$ aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: Conexant Digital [Conexant Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Last edited by ninquitassar (2012-12-01 12:07:51)


CPU: AMD Sempron SI-42 - 2.1 Ghz  Video: Nvidia GeForce 8200MG  RAM: 4Gb DR
OS: Arch x86_64 + awesome + GTK+
My DeviantART

Offline

#2 2012-06-06 19:00:52

dontbugme
Banned
Registered: 2011-11-04
Posts: 166
Website

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

I experienced the same problem.
I could not find a real solution, I'm searching everywhere.
Any clue?
It seems to be a new bug (I saw this problem only on arch and debian sid)... maybe the dev need to downgrade some packages.

Offline

#3 2012-06-06 20:16:49

brebs
Member
Registered: 2007-04-03
Posts: 3,413

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

Too vague. Don't you think the *name* of the game might be useful info?

Offline

#4 2012-06-07 09:16:46

dontbugme
Banned
Registered: 2011-11-04
Posts: 166
Website

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

This is not a *game* problem.
I experienced this problem with *every* games that use SDL.

Offline

#5 2012-06-07 13:46:10

ninquitassar
Member
From: Italy
Registered: 2012-05-30
Posts: 29

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

brebs wrote:

Too vague. Don't you think the *name* of the game might be useful info?

I experience it with every game I tried! Urbanterror, Ufo Alien Invasion, Pingus.....


CPU: AMD Sempron SI-42 - 2.1 Ghz  Video: Nvidia GeForce 8200MG  RAM: 4Gb DR
OS: Arch x86_64 + awesome + GTK+
My DeviantART

Offline

#6 2012-06-07 14:12:47

brebs
Member
Registered: 2007-04-03
Posts: 3,413

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

Maybe:

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

Offline

#7 2012-06-07 14:54:34

dontbugme
Banned
Registered: 2011-11-04
Posts: 166
Website

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

export SDL_AUDIODRIVER=alsa didnt work, I have sound but what I experienced is huge slowdowns.

The problem is that when the error is spammed there is a very huge slowdown that make every sdl game unplayable.
ninquitassar. when this problem started for you?

Offline

#8 2012-06-07 14:58:22

ninquitassar
Member
From: Italy
Registered: 2012-05-30
Posts: 29

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

brebs wrote:

Maybe:

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

Have I only to type it on the terminal?

$ export SDL_AUDIODRIVER=alsa

CPU: AMD Sempron SI-42 - 2.1 Ghz  Video: Nvidia GeForce 8200MG  RAM: 4Gb DR
OS: Arch x86_64 + awesome + GTK+
My DeviantART

Offline

#9 2012-06-07 16:24:01

dontbugme
Banned
Registered: 2011-11-04
Posts: 166
Website

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

ninquitassar wrote:
brebs wrote:

Maybe:

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

Have I only to type it on the terminal?

yes, but dont waste your time trying because is not the solution.
You can try to downgrade alsa to a previous version.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Do … g_Packages

Offline

#10 2012-07-19 09:11:29

JanusDC
Member
From: Paris
Registered: 2012-05-20
Posts: 4
Website

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

I got the same error message using mp3blaster. The result: the audio is discontinuous. The same discontinuity in the audio is present in flashplayer playbacks (at youtube for example), so I guess it is producing that error message somewhere.

Versions:

alsa-firmware 1.0.25-2
alsa-lib 1.0.25-1
alsa-plugins 1.0.25-2
alsa-utils 1.0.25-3
mp3blaster 3.2.5-3
flashplugin 11.2.202.236-1

Please, let me know if there is any more information I can provide. I will try downgrading alsa to a previous version and inform the result.

Edit:
- Downgraded to alsa-lib and alsa-plugins 1.0.24, but the issue is still there (verified with mp3blaster).
- Changed the kernel to linux-ck, however I kept the same version (3.4.5), but the problem persists.

What else could I try? Maybe a very old kernel with a very old alsa package?

Last edited by JanusDC (2012-07-19 10:14:56)

Offline

#11 2012-08-03 22:37:57

Vinthian
Member
Registered: 2012-08-03
Posts: 1

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

I ran across a similar problem trying to initialize pygame with python3 in a Virtualbox on Debian.

I fixed it by installing these packages from wheezy, python-alsaaudio and python-pyalsa. Maybe you can find something similar for arch.


Good luck.

Offline

#12 2012-09-14 11:04:41

ninquitassar
Member
From: Italy
Registered: 2012-05-30
Posts: 29

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

UPGRADE

I noticed that the problem occurs when I run a game in another x session with the command:

xinit /usr/bin/mygame -- :1

In this case it seems that X (or ALSA) do not find card '0'

X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.4.8-1-ARCH x86_64 
Current Operating System: Linux arch 3.5.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sun Aug 26 09:14:51 CEST 2012 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=bd6bdbd7-d8ce-49d7-afed-6b092ab72498 ro quiet resume=/dev/sda5
Build Date: 27 August 2012  08:04:39AM
 
Current version of pixman: 0.26.2
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Thu Sep 13 21:18:30 2012
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
ALSA lib confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:4246:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:4246:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:4246:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:4725:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2217:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
warning: The VAD has been replaced by a hack pending a complete rewrite
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down .Server terminated successfully (0). Closing log file.

Somewhere in the net I found that the problem can be ralated with a permission lack. So someone suggests to try running:

xinit /usr/bin/ck-launch-session /usr/bin/mygame -- :1

but this do not work (I think that this solves a problem with pulseaudio, not with ALSA).

This is my /etc/X11/xorg.conf (I do not know if can be related):

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "LGD LP156WH1-TLA3"
    HorizSync       30.0 - 75.0
    VertRefresh     60.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"

    # Disable logo vision at startx
    # level 0x1=highest
    # level 0x2=med
    # level 0x3=lowest
    # AC settings:
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 8200M G"
    Option         "NoLogo" "True"
    # Force Powermizer to a certain level at all times
    Option         "RegistryDwords" "PowerMizerLevelAC=0x1"
    # Battery settings:
    Option         "RegistryDwords" "PowerMizerLevel=0x3"
    Option         "RegistryDwords" "PerfLevelSrc=0x3333"
    Option         "OnDemandVBlankInterrupts" "1"
    #Option         "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3322; PowerMizerDefaultAC=0x1"
    Option         "RenderAccel" "True"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "1"
    Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option         "metamodes" "DFP: nvidia-auto-select +0+0, CRT: nvidia-auto-select +1366+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Suggestions?


CPU: AMD Sempron SI-42 - 2.1 Ghz  Video: Nvidia GeForce 8200MG  RAM: 4Gb DR
OS: Arch x86_64 + awesome + GTK+
My DeviantART

Offline

#13 2012-12-01 12:07:18

ninquitassar
Member
From: Italy
Registered: 2012-05-30
Posts: 29

Re: [Solved] ALSA cannot find card '0' in new x server

Solved on last release.


CPU: AMD Sempron SI-42 - 2.1 Ghz  Video: Nvidia GeForce 8200MG  RAM: 4Gb DR
OS: Arch x86_64 + awesome + GTK+
My DeviantART

Offline

Board footer

Powered by FluxBB