You are not logged in.

#1 2012-06-16 10:40:01

ewilly
Member
Registered: 2012-01-22
Posts: 7

[SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

i'm not sure if it's a bug or a missing feature in arch but in the panel's places of Dolphin all my LVM partitions are labeled « X GB hard drive » even if they have a real label name. It's just working with non-LVM partition. (In debian dolphin i don't have this problem, LVM patitions are defined by their label.)
Running blkid or udisk –dump find for each LVM partition the label, here an exemple

screenshot

Showing information for /org/freedesktop/UDisks/devices/dm_2d3
  native-path:                 /sys/devices/virtual/block/dm-3
  device:                      254:3
  device-file:                 /dev/dm-3
    presentation:              /dev/dm-3
    by-id:                     /dev/disk/by-id/dm-name-mvg-LogVol_Arch_KDE
    by-id:                     /dev/disk/by-id/dm-uuid-LVM-VeiFIUUyMdIae9ebAA0Pf5CVJdhrzzEcxfETxrr9dtE8TZSEYBlVFHHrXW5X3fbm
    by-id:                     /dev/disk/by-uuid/2ab52173-2a95-4b41-9f4b-d5725c9a7550
  detected at:                 sam. 16 juin 2012 10:51:10 CEST
  system internal:             1
  removable:                   0
  has media:                   1 (detected at sam. 16 juin 2012 10:51:10 CEST)
    detects change:            0
    detection by polling:      0
    detection inhibitable:     0
    detection inhibited:       0
  is read only:                0
  is mounted:                  1
  mount paths:             /
  mounted by uid:              0
  presentation hide:           0
  presentation nopolicy:       1
  presentation name:           
  presentation icon:           
  automount hint:              
  size:                        21474836480
  block size:                  512
  job underway:                no
  usage:                       filesystem
  type:                        ext4
  version:                     1.0
  uuid:                        2ab52173-2a95-4b41-9f4b-d5725c9a7550
  label:                       Arch_KDE
  drive:
    vendor:                    
    model:                     
    revision:                  
    serial:                    
    WWN:                       
    detachable:                0
    can spindown:              0
    rotational media:          Yes, unknown rate
    write-cache:               unknown
    ejectable:                 0
    adapter:                   Unknown
    ports:
    similar devices:
    media:                     
      compat:                 
    interface:                 (unknown)
    if speed:                  (unknown)
    ATA SMART:                 not available

and blkid for this device :

/dev/mapper/mvg-LogVol_Arch_KDE: LABEL="Arch_KDE" UUID="2ab52173-2a95-4b41-9f4b-d5725c9a7550" TYPE="ext4" 

and the infos of solid-hardware for this device where the label appears too : (solid-hardware details /org/freedesktop/UDisks/devices/dm_2d3)

udi = '/org/freedesktop/UDisks/devices/dm_2d3'
  parent = '/org/freedesktop/UDisks'  (string)
  vendor = ''  (string)
  product = ''  (string)
  description = '20,0 GiB Hard Drive'  (string)
  Block.major = 254  (0xfe)  (int)
  Block.minor = 3  (0x3)  (int)
  Block.device = '/dev/dm-3'  (string)
  StorageAccess.accessible = true  (bool)
  StorageAccess.filePath = '/'  (string)
  StorageAccess.ignored = false  (bool)
  StorageDrive.bus = 'Platform'  (0x5)  (enum)
  StorageDrive.driveType = 'HardDisk'  (0x0)  (enum)
  StorageDrive.removable = false  (bool)
  StorageDrive.hotpluggable = false  (bool)
  StorageDrive.inUse = true  (bool)
  StorageDrive.size = 21474836480  (0x500000000)  (qulonglong)
  StorageVolume.ignored = false  (bool)
  StorageVolume.usage = 'FileSystem'  (0x2)  (enum)
  StorageVolume.fsType = 'ext4'  (string)
  StorageVolume.label = 'Arch_KDE'  (string)
  StorageVolume.uuid = '2ab52173-2a95-4b41-9f4b-d5725c9a7550'  (string)
  StorageVolume.size = 21474836480  (0x500000000)  (qulonglong)

is anyone having the same problem ?
I take some time to find a solution, not sure if it's a problem of my configuration, a missing feature, a arch bug or a kde bug... If it's one i can open a bug in the system

I'm actually on KDE 4.8.90 but it was too in previous version

Last edited by ewilly (2012-11-24 14:51:11)

Offline

#2 2012-09-04 18:30:04

artoo
Member
Registered: 2012-09-04
Posts: 175
Website

Re: [SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

Hello, I also have this problem with LVM volumes on Arch.
I also run a Gentoo system, where all the drives are correctly named.

I have recompiled from sources kdebase,kdelibs and udisks, but no success.
I compared via diff all udev rules for device mapper, they don't differ from the gentoo ones.

One thing I noticed is that iirc kdelibs have no udev dependency, contrary to the gentoo ebuild, which has a udev use flag. My guess in the blue is kdelibs miss some udev binding, as the device names are present.
You can see it in dolphin in the addressbar, if you click on it, it will display strangely the label/path, the sidebar doesn't.

So, kde is aware of the disk labels but unfortunately doesn't make full use of them, only in part.
If you install nautilus, all volumes are labeled as well. Is this a udisks or kde problem? I don't know.

Have you been able to track or fix this by now?

Last edited by artoo (2012-09-04 18:35:12)

Offline

#3 2012-09-06 07:41:25

ewilly
Member
Registered: 2012-01-22
Posts: 7

Re: [SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

Sorry to say that but i'm not unhappy to see i'm not alone to encounter this issue wink
I aggree with you : it's only a partial issue as those partitions are mounted under /media with their label name.
As krusader is able to retrieve the label name i don't think it's an udisks issue so it's more related to a kde functionnality. I looked for missing (optionnal or not) dependencies but without success.
Any idea is welcome... perhaps opening a bug could help ??

Offline

#4 2012-09-06 18:00:07

artoo
Member
Registered: 2012-09-04
Posts: 175
Website

Re: [SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

ewilly wrote:

Sorry to say that but i'm not unhappy to see i'm not alone to encounter this issue wink
I aggree with you : it's only a partial issue as those partitions are mounted under /media with their label name.
As krusader is able to retrieve the label name i don't think it's an udisks issue so it's more related to a kde functionnality. I looked for missing (optionnal or not) dependencies but without success.
Any idea is welcome... perhaps opening a bug could help ??

I have run out of ideas.
If you tried krusader, yes, it is quite safe to assume it is not a udisks problem, since I tried nautilus which uses udisks2. I also would rule out udev/systemd. Leaves solid, kdelibs, and the kdebase sources.
As said, on gentoo, kdelibs are compiled with udev dependency which I have not seen in the pkgbuild for kdelibs.

I think a bug report is a good idea.

Last edited by artoo (2012-09-06 18:01:49)

Offline

#5 2012-09-07 07:15:54

ewilly
Member
Registered: 2012-01-22
Posts: 7

Re: [SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

Offline

#6 2012-09-07 11:19:35

artoo
Member
Registered: 2012-09-04
Posts: 175
Website

Re: [SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

Thanks. smile

I just remembered the same problem exists on Chakra too.

Offline

#7 2012-11-24 14:43:21

ewilly
Member
Registered: 2012-01-22
Posts: 7

Re: [SOLVED] KDE / Dolphin : panel's places doesn't show the label of LVM

This was a kde bug which is solved in KDE 4.10 (this version now uses udisks2)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB