You are not logged in.

#1 2012-09-27 03:13:58

RedScare
Member
Registered: 2009-03-28
Posts: 91

Installing/using Arch linux in Parallels on Mac OS X Lion MBP Retina

I am having a problem where I can't install or use Arch Linux as the same error always crops up at some point or another.

loading user-specifide modules [busy]
pc_ich: RCBA is disabled by hardware/BIOS, device disabled
pc_ich [some random numbers]: I/O space for GPIO uninitialized
BUG: soft lockup -- CPU#0 stuck for 22s [kworker/u:0:5]

Thanks for any ideas.

Offline

#2 2012-09-27 03:15:58

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: Installing/using Arch linux in Parallels on Mac OS X Lion MBP Retina

I am pretty sure that Linux has some known serious issues with thre retina Macbook as well as some of the new Airs.

See this thread, it may help: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=144255&p=1


Edit: Sorry i didn't read the "Parallels" in the title.  Though I am not familiar with parallels, so I am not sure what kind of system it is actually trying to emulate.  What happens if you use something else like virtualbox or some other free virtual machine software.

Last edited by WonderWoofy (2012-09-27 03:18:07)

Offline

#3 2012-09-27 03:32:13

RedScare
Member
Registered: 2009-03-28
Posts: 91

Re: Installing/using Arch linux in Parallels on Mac OS X Lion MBP Retina

Well here's the confusing part: Linux Mint runs perfectly. I'm being led to believe that there is some boot option I need to pass or module I need to blacklist for Arch to work. I just have no idea what.

I'd much rather use Arch than Mint, but if Mint works... sad

Offline

#4 2012-09-27 03:34:34

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: Installing/using Arch linux in Parallels on Mac OS X Lion MBP Retina

Why not boot Mint and use lsmod to make a comparison of what modules it is loading.  Also, maybe if Mint has some kind of initramfs or initrd, maybe you could deconstruct that to see what it is doing for you.

Offline

#5 2012-09-27 04:13:47

RedScare
Member
Registered: 2009-03-28
Posts: 91

Re: Installing/using Arch linux in Parallels on Mac OS X Lion MBP Retina

Because I only get to an actual CLI before the CPU goes crazy ~10% of the time smile I've also noticed that cpu in the OS X host is ~100%. Looking into the ipc_ich module as the culprit, but I can't even find what it does on Google...

EDIT: In case anyone ever has this problem: I think solved... smile blacklist lpc_ich. NOT ipc_ich, which I was looking for like an idiot.

Last edited by RedScare (2012-09-27 04:20:28)

Offline

#6 2012-09-27 04:34:29

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: Installing/using Arch linux in Parallels on Mac OS X Lion MBP Retina

Glad to hear you got a workable virtual machine.  I wonder what that module does though n a virtual machine.  It is the "low pin count interface for Intel ICH" according to modinfo. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Low_Pin_Count

Offline

Board footer

Powered by FluxBB