You are not logged in.

#1 2012-10-31 19:02:37

MatejLach
Member
From: United Kingdom
Registered: 2011-06-22
Posts: 309
Website

[SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

From yesterday's update, (when I started using logind), I am experiencing a small but annoying problem.

I have Xfce setup to display mounted external media on my desktop, however now I have my one external HDD displayed twice.
When I stop udisks2.service the secound mount disappears.

Maybe udisks2 and polkit are both mounting my external HDD at the same time?
How can I prevent this?

EDIT: Please vote for the bug: https://bugs.archlinux.org/task/32325 [EDIT: closed, as it was decided that this is not a gvfs bug]
EDIT2: Fixed in Thunar [http://forum.xfce.org/viewtopic.php?pid=27873#p27873] (still a problem in other file managers)
EDIT3:
bug report for pcmanfm: https://sourceforge.net/tracker/?func=d … tid=801864
gvfs bug report: https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=687525 (btw. arch devs do not consider this to be a gvfs bug)
EDIT4: And gvfs finally fixed their bug upstream, grab the latest updates!

Last edited by MatejLach (2012-11-06 17:43:51)


-
Everyone should read K&R C at least once in their lifetime.

Offline

#2 2012-10-31 20:38:10

min
Member
Registered: 2011-05-14
Posts: 46

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Hi all, I have small problem in XFCE today after updgrade and removing console kit. I usually use startx, and after today upgrade I remove the parameter --with-ck-launch from startxfce4 parameter. I also removed myself from storage user. Now in Thunar every drive I have or put in ftab appearing twice. Anyone else having this problem (I found a lot of thread of storage not showing, but not listed twice)

Offline

#3 2012-10-31 22:07:50

gordoleon
Member
Registered: 2012-02-22
Posts: 12

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Having the same issue here with pcmanfm, its kinda annoying not bein able to solve this, is this a udisks2 issue? systemd units?

Offline

#4 2012-10-31 22:26:22

dontbugme
Banned
Registered: 2011-11-04
Posts: 166
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Same problem as MatejLach's, and also I can't mount any of my internal partitions: it's always "Not authorized to perform operation." (however is works by using udisksctl).
Here is my /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/10-storage-group-mount-override.pkla:

[storage group mount override]
Identity=unix-group:storage
Action=org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system
ResultAny=no
ResultInactive=yes
ResultActive=yes

I have both udisks and udisks2, but I can't remove udisks, because kdelibs depends on it.

[user@box ~]$ pactree -r udisks
|--udisks
   |--kdelibs
      |--kactivities
         |--kdebase-runtime
            |--kdbg
            |--kdebase-kdialog
            |--kdeedu-kstars
            |--kdesdk-okteta
            |--kdeutils-filelight
      |--nepomuk-core
         |--kdebase-runtime

What should I (we) do? smile

Last edited by dontbugme (2012-10-31 22:35:30)

Offline

#5 2012-10-31 22:28:56

anonymous_user
Member
Registered: 2009-08-28
Posts: 3,058

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

I believe this is the bug you are experiencing:

https://bugs.archlinux.org/task/32325

Offline

#6 2012-10-31 22:38:17

thalak
Member
Registered: 2012-06-18
Posts: 4

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Pcmanfm and  the same issue here.

Offline

#7 2012-10-31 22:44:00

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 18,785
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Works fine here: do you have a udev rule, or anything else that could be duplicating automount behaviour?


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#8 2012-10-31 22:46:02

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 18,785
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Merging identical threads...


# edit: with systemd and an active session, you don't need the .pkla files, udev rules etc... Or, it would seem, gvfs


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#9 2012-10-31 23:05:53

roma0104
Member
Registered: 2012-10-31
Posts: 3

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

I have the same issue after upgrading to systemd.

I had a mount problem but after following along on the wiki page it was resolved.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Sy … stallation

But after upgrading I have two sets of icons.  If I go to Desktop Settings > Icons > Default Icons and disable Removable Drives one set disappears.  Unfortunately, I do not know enough about XFCE (other then I like it) to know exactly what this means, other then there is seems to be two different processes creating the icons. 

And generating logs seems to be a missing feature of XFCE or I don't know where to go find them.

Offline

#10 2012-11-01 09:23:44

min
Member
Registered: 2011-05-14
Posts: 46

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Hmm 'locate' actualy found two udisk related entries. I apparently have both udisks and udisks2 installed. What is the difference between thoswe two?

Edit. Udisks2 required by gvfs, udisks required by xfce4-power-manager and libgdu

Last edited by min (2012-11-01 09:25:45)

Offline

#11 2012-11-01 11:40:50

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

How about "control+b" in thunar.


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#12 2012-11-01 14:59:43

MatejLach
Member
From: United Kingdom
Registered: 2011-06-22
Posts: 309
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

min wrote:

Hmm 'locate' actualy found two udisk related entries. I apparently have both udisks and udisks2 installed. What is the difference between thoswe two?

Edit. Udisks2 required by gvfs, udisks required by xfce4-power-manager and libgdu

I have udisks and udisks2 installed as well, but I always had only one set of icons using consolekit/
Also I removed udisks, just to see if one icon would disappear, but no - I still have two icons, so I don't think that this is the problem.

I also have no udev rules regarding automounting of removable devices.


-
Everyone should read K&R C at least once in their lifetime.

Offline

#13 2012-11-01 19:20:34

kyotocafe
Member
From: Japan
Registered: 2009-01-28
Posts: 19

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

It happens the same here. With both thunar and pcmanfm.

Offline

#14 2012-11-01 19:28:13

min
Member
Registered: 2011-05-14
Posts: 46

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Hmm I did an experiment and remove gvfs (and gvfs-gphoto2) using 

pacman -Rs gvfs gvfs-gphoto2

and the duplicate is gone. Then I re-installing it and no duplicate show up so far

Offline

#15 2012-11-01 20:25:50

MatejLach
Member
From: United Kingdom
Registered: 2011-06-22
Posts: 309
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

min wrote:

Hmm I did an experiment and remove gvfs (and gvfs-gphoto2) using 

pacman -Rs gvfs gvfs-gphoto2

and the duplicate is gone. Then I re-installing it and no duplicate show up so far

Have you re-booted?
Because when I did this yesterday myself, one icon disappeared, but only until the next (re)-boot.


-
Everyone should read K&R C at least once in their lifetime.

Offline

#16 2012-11-01 21:21:25

min
Member
Registered: 2011-05-14
Posts: 46

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

You are right. Got the dupicate again. And somehow removing and reinstalling doesn't work anymore.

as Illusionist point out, ctrl + b (show unshow bookmark) or ctrl + t (show unshow tree) remove duplicate, but only for that window. Opening up a new Thunar will result in having duplicates in the new window.

Offline

#17 2012-11-01 21:51:43

smakked
Member
From: Gold Coast , Australia
Registered: 2008-08-14
Posts: 419

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

Confirmed here aswell on pcmanfm and thunar.


Certified Android Junkie
Arch 64

Offline

#18 2012-11-01 22:25:12

MatejLach
Member
From: United Kingdom
Registered: 2011-06-22
Posts: 309
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

min wrote:

You are right. Got the dupicate again. And somehow removing and reinstalling doesn't work anymore.

as Illusionist point out, ctrl + b (show unshow bookmark) or ctrl + t (show unshow tree) remove duplicate, but only for that window. Opening up a new Thunar will result in having duplicates in the new window.

Yeah, ctrl + b is a nice 'hack', however it does not solve the main problem which is that probably two daemons are mounting external volumes at the same time with is a.) ugly and b.) wastes resources (not a whole lot, but still...).

P.S. This problem is also present in Nautilus / Nemo, which implies that this is not a file manager related problem, but rather a system one.

Last edited by MatejLach (2012-11-01 22:26:14)


-
Everyone should read K&R C at least once in their lifetime.

Offline

#19 2012-11-02 00:28:23

gordoleon
Member
Registered: 2012-02-22
Posts: 12

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

its a gvfs bug, just downgrade and  wait for upstream fix

Offline

#20 2012-11-02 05:48:18

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

I tried downgrading gvfs but that results in segmentation fault by thunar. I think all the dependencies of gvfs should also be downgraded too.


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#21 2012-11-02 07:17:46

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

I found a patch fixing double partitions issue for  thunar. I created the pkgbuild . You can get it from my github (see my sig).
I have tested it on 3 of my systems running archlinux 64 bit and it works fine . Please have a look and let me know if you have any problem regarding pkgbuild.


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#22 2012-11-02 09:49:20

BrainWorker
Member
Registered: 2011-02-23
Posts: 26

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

The same issue with thunar and pcmanfm.

Offline

#23 2012-11-02 16:31:57

ubuntubang
Member
Registered: 2012-03-28
Posts: 17

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

gordoleon wrote:

its a gvfs bug, just downgrade and  wait for upstream fix

Is there a bug report upstream?

Offline

#24 2012-11-02 17:33:28

MatejLach
Member
From: United Kingdom
Registered: 2011-06-22
Posts: 309
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

illusionist wrote:

I found a patch fixing double partitions issue for  thunar. I created the pkgbuild . You can get it from my github (see my sig).
I have tested it on 3 of my systems running archlinux 64 bit and it works fine . Please have a look and let me know if you have any problem regarding pkgbuild.

Thanks, will try it and report back.

P.S. I believe that you have bad source url (you have [...]/1.3/Thunar-${pkgver}.tar.bz2 and it should probably be [...]/1.4/Thunar-${pkgver}.tar.bz2).

Last edited by MatejLach (2012-11-02 17:37:33)


-
Everyone should read K&R C at least once in their lifetime.

Offline

#25 2012-11-02 17:40:20

MatejLach
Member
From: United Kingdom
Registered: 2011-06-22
Posts: 309
Website

Re: [SOLVED] [bug fixed] filemanagers double-mounting external devices

ubuntubang wrote:
gordoleon wrote:

its a gvfs bug, just downgrade and  wait for upstream fix

Is there a bug report upstream?

I would like to know this as well, as we have local bug report at https://bugs.archlinux.org/task/32325, but a link to upstream's bugzilla will do even better.

Last edited by MatejLach (2012-11-02 17:40:41)


-
Everyone should read K&R C at least once in their lifetime.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB