You are not logged in.

#1 2012-11-13 16:36:14

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

[Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

After reinstalling arch, everything went well, installed alsa, installed flash, it worked fine. After installing SMPlayer, which pulled in pulse, I was left with no sound, and no idea on what to do. vlc and firefox/youtube sound doesn't work either. Any ideas?

Last edited by Drooid (2012-11-14 11:50:28)

Offline

#2 2012-11-13 16:46:19

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

See if your sound is muted or not ?


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#3 2012-11-13 16:48:29

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

It's definitely not muted. Checked using alsamixer. However, I am getting some sound from the pc speaker, through some headphones.

Offline

#4 2012-11-13 16:59:44

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Drooid wrote:

I am getting some sound from the pc speaker, through some headphones.

What is this 'some sound' your are referring to ?

What is the output of

alsactl init

and

aplay -l

If you updated your system recently , try rebooting .

Last edited by illusionist (2012-11-13 17:01:09)


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#5 2012-11-13 17:00:37

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Is pulseaudio-alsa installed?

Offline

#6 2012-11-13 17:02:38

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Some sound refers to a beep when I attempt to scroll above where the terminal lets me. both commands output 'no soundcards found'

aplay: device_list:256: no soundcards found...
alsactl: init:1758: No soundcards found...

I'm running x86_64 if that helps.
Pulseaudio-alsa seems to not be installed, although, I was fairly sure that it was last night, when I used my google-foo. I'll install is when I get home, I'm out at college, and I have to use a proxy to connect, and don't know how to configure it for pacman.

Last edited by Drooid (2012-11-13 17:05:22)

Offline

#7 2012-11-13 17:10:30

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

What is your sound card ?
I think you updated your kernel recently and not rebooted.


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#8 2012-11-13 17:32:23

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

illusionist wrote:

What is your sound card ?
I think you updated your kernel recently and not rebooted.

Sound card:

┌─(droid@bianca:pts/0)─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────(~)─┐
└─(17:31:%)── cat /proc/asound/cards                                                                 ──(Tue,Nov13)─┘
 0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                      HDA Intel PCH at 0xf2520000 irq 44
29 [ThinkPadEC     ]: ThinkPad EC - ThinkPad Console Audio Control
                      ThinkPad Console Audio Control at EC reg 0x30, fw unknown

I've rebooted twice since i made the first post, it's not that.

Offline

#9 2012-11-13 17:38:08

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Easiest way I can think of right now to get past your college proxy is to directly download the package from here: https://www.archlinux.org/packages/extr … udio-alsa/ and then install it with pacman -U.

Offline

#10 2012-11-13 17:54:02

bgc1954
Member
From: Edmonton, AB, Canada
Registered: 2006-03-14
Posts: 1,122

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

I myself just had this issue a while ago.  Something pulled in pulseaudio-alsa and my realtek sound card stopped working.  With pulse-audio there was only one bar in alsamixer which wasn't muted but didn't work.  I was able to uninstall pulseaudio-alsa and then everything was back to normal with my realtek card.  I don't remember what pulled it in but I was able to uninstall it.

Edit:  Sorry, your original post said you installed alsa and I guess I glossed over the part about you not having pulseaudio-alsa now--I'm confused.  But you are able to install just alsa-lib and alsa-utils, as I have, and then pulseaudio-alsa conflicts with mine anyway.

Last edited by bgc1954 (2012-11-13 18:00:47)


Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

Offline

#11 2012-11-13 18:03:23

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Alright, thanks to pulce, I got pulseaudio-alsa installed, but nothing. After running firefox as root, I got some sound from a youtube. After using more google-fu, I found that running the command

chmod -R a+rwX /dev/snd/.

but on reboot,sound does not work. Any help?

Offline

#12 2012-11-13 18:03:42

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

bgc1954 wrote:

I myself just had this issue a while ago.  Something pulled in pulseaudio-alsa and my realtek sound card stopped working.  With pulse-audio there was only one bar in alsamixer which wasn't muted but didn't work.  I was able to uninstall pulseaudio-alsa and then everything was back to normal with my realtek card.  I don't remember what pulled it in but I was able to uninstall it.

Edit:  Sorry, your original post said you installed alsa and I guess I glossed over the part about you not having pulseaudio-alsa now--I'm confused.  But you are able to install just alsa-lib and alsa-utils, as I have, and then pulseaudio-alsa conflicts with mine anyway.

For me the libcanberra and ilbcanberra-pulse was the issue. Downgrading them fixed it.


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#13 2012-11-13 18:05:32

illusionist
Member
From: localhost
Registered: 2012-04-03
Posts: 498

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Drooid wrote:

After running firefox as root.

Never ever run FF as root.


  Never argue with stupid people,They will drag you down to their level and then beat you with experience.--Mark Twain
@github

Offline

#14 2012-11-13 18:10:36

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Never ever run FF as root.

My curiosity was piqued.

Offline

#15 2012-11-13 18:20:54

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Is your user in the audio group?

You can check with

$ grep "audio" /etc/group

Last edited by pulce (2012-11-13 18:22:01)

Offline

#16 2012-11-13 18:23:09

bgc1954
Member
From: Edmonton, AB, Canada
Registered: 2006-03-14
Posts: 1,122

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

@pulce and RogerS, according to the systemd and groups wikis you shouldn't use groups with systemd anymore.  It's not necessary and sometimes can cause problems.

Last edited by bgc1954 (2012-11-13 18:25:38)


Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

Offline

#17 2012-11-13 18:23:56

RogerS
Member
From: Old Bridge, NJ
Registered: 2012-02-16
Posts: 31
Website

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

I don't think this is your problem, as you've said you had some sound, but when I installed Arch, I didn't have sound (as user, I didn't try as root) at first, and realized that I had neglected to add myself to the audio group.

Edit: Argh! pulce beat me to it.

Last edited by RogerS (2012-11-13 18:24:47)

Offline

#18 2012-11-13 18:33:46

pulce
Member
From: Italy
Registered: 2011-02-14
Posts: 64

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

bgc1954 wrote:

@pulce and RogerS, according to the systemd and groups wikis you shouldn't use groups with systemd anymore.  It's not necessary and sometimes can cause problems.

You are right, but if it works it can be a sign of a partially improper systemd configuration.

Last edited by pulce (2012-11-13 18:34:12)

Offline

#19 2012-11-13 19:05:45

RogerS
Member
From: Old Bridge, NJ
Registered: 2012-02-16
Posts: 31
Website

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

Hmmm...guess I have systemd improperly configured. I'll have to figure out where to start troubleshooting that when I have a free moment.

Offline

#20 2012-11-14 11:49:58

Drooid
Member
Registered: 2012-11-13
Posts: 18

Re: [Solved] - [Pulseaudio/alsa] Fresh install - No sound

pulce wrote:

Is your user in the audio group?

You can check with

$ grep "audio" /etc/group

Alright, stupid mistake, I added myself to the audio group, and sound's working now. Thanks everyone for the help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB