You are not logged in.

#1 2012-11-14 00:10:51

urza9814
Member
Registered: 2010-06-05
Posts: 27

[solved] Graphics issues after upgrade

So I upgraded for the first time in a month or so last night, and it broke my graphics.

I'm using an HP DV6t laptop with Radeon HD 6700M graphics plus Intel onboard. I usually use acpi_call to disable the Radeon card to keep heat down.

Anyway, after the upgrade I get no graphics at all when I boot up. X just won't start. So after checking the logs I figured out to try 'nomodeset', and that helps slightly -- I now have graphics, but they're stuck at 1024x768 or 800x600 (usually use 1366x768); I can't connect external monitors; and my wifi doesn't work (this is all I've noticed so far).

Here's my Xorg.log from before I set nomodeset; not sure what other information may help, but please let me know:

[    27.946] 
X.Org X Server 1.13.0
Release Date: 2012-09-05
[    27.946] X Protocol Version 11, Revision 0
[    27.946] Build Operating System: Linux 3.6.3-1-ARCH x86_64 
[    27.946] Current Operating System: Linux myhost 3.6.6-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Nov 5 11:57:22 CET 2012 x86_64
[    27.946] Kernel command line: root=/dev/mapper/root cryptdevice=/dev/sda5:root ro acpi_backlight=vendor pcie_aspm=force ipv6.disable=1 ipv6.disable_ipv6=1
[    27.946] Build Date: 08 November 2012  07:09:29PM
[    27.946]  
[    27.946] Current version of pixman: 0.28.0
[    27.946] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    27.946] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    27.946] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Nov 13 19:35:31 2012
[    28.083] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    28.172] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    28.187] (==) No screen section available. Using defaults.
[    28.187] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    28.187] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    28.187] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    28.188] (==) Automatically adding devices
[    28.188] (==) Automatically enabling devices
[    28.188] (==) Automatically adding GPU devices
[    28.378] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    28.378] 	Entry deleted from font path.
[    28.553] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/Type1/,
	/usr/share/fonts/100dpi/,
	/usr/share/fonts/75dpi/
[    28.553] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    28.553] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    28.553] (II) Loader magic: 0x7fcc40
[    28.553] (II) Module ABI versions:
[    28.553] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    28.553] 	X.Org Video Driver: 13.1
[    28.553] 	X.Org XInput driver : 18.0
[    28.553] 	X.Org Server Extension : 7.0
[    28.554] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    28.554] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[    28.555] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:103c:3388 rev 9, Mem @ 0xc0000000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x00006000/64
[    28.555] (--) PCI: (0:1:0:0) 1002:6740:103c:3388 rev 0, Mem @ 0xa0000000/268435456, 0xc6500000/131072, I/O @ 0x00005000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    28.555] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    28.568] Initializing built-in extension Generic Event Extension

-- cut several lines here --

[    28.568] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    28.568] Initializing built-in extension DRI2
[    28.568] (II) LoadModule: "glx"
[    28.582] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    28.638] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    28.638] 	compiled for 1.13.0, module version = 1.0.0
[    28.638] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
[    28.638] (==) AIGLX enabled
[    28.639] Loading extension GLX
[    28.639] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[    28.639] (==) Matched ati as autoconfigured driver 1
[    28.639] (==) Matched intel as autoconfigured driver 2
[    28.639] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[    28.639] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 4
[    28.639] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 5
[    28.639] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    28.639] (II) LoadModule: "intel"
[    28.705] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[    28.822] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[    28.822] 	compiled for 1.13.0, module version = 2.20.12
[    28.822] 	Module class: X.Org Video Driver
[    28.822] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    28.822] (II) LoadModule: "ati"
[    28.822] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
[    28.838] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
[    28.838] 	compiled for 1.13.0, module version = 7.0.0
[    28.838] 	Module class: X.Org Video Driver
[    28.838] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    28.838] (II) LoadModule: "radeon"
[    28.838] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
[    28.887] (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
[    28.887] 	compiled for 1.13.0, module version = 7.0.0
[    28.887] 	Module class: X.Org Video Driver
[    28.887] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    28.887] (II) LoadModule: "vesa"
[    28.887] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    28.907] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    28.907] 	compiled for 1.13.0, module version = 2.3.2
[    28.907] 	Module class: X.Org Video Driver
[    28.907] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    28.907] (II) LoadModule: "modesetting"
[    28.938] (WW) Warning, couldn't open module modesetting
[    28.938] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    28.938] (II) Unloading modesetting
[    28.938] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[    28.938] (II) LoadModule: "fbdev"
[    28.938] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    28.947] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    28.947] 	compiled for 1.13.0, module version = 0.4.3
[    28.947] 	Module class: X.Org Video Driver
[    28.947] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    28.947] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
	i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,
	E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
	965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
	4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,
	Sandybridge Desktop (GT1), Sandybridge Desktop (GT2),

-- cut several lines here --

	Haswell CRW Server (GT2), Haswell CRW Server (GT2+),
	ValleyView PO board
[    28.948] (II) RADEON: Driver for ATI Radeon chipsets:
	ATI Radeon Mobility X600 (M24) 3150 (PCIE), ATI FireMV 2400 (PCI),

-- cut several lines here --

	PITCAIRN, PITCAIRN, PITCAIRN, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE,
	VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE,
	VERDE, VERDE, VERDE, VERDE, VERDE
[    28.950] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    28.950] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    28.950] (++) using VT number 7

[    28.952] (II) intel(0): using device path '/dev/dri/card1'
[    28.968] (II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
[    28.968] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    28.968] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    28.968] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    28.968] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    28.968] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    28.989] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    28.989] 	compiled for 1.13.0, module version = 0.0.2
[    28.989] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[    28.989] (II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    28.989] (==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    28.989] (==) intel(0): RGB weight 888
[    28.989] (==) intel(0): Default visual is TrueColor
[    28.989] (--) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) Sandybridge Mobile (GT2)
[    28.989] (**) intel(0): Relaxed fencing enabled
[    28.989] (**) intel(0): Wait on SwapBuffers? enabled
[    28.989] (**) intel(0): Triple buffering? enabled
[    28.989] (**) intel(0): Framebuffer tiled
[    28.989] (**) intel(0): Pixmaps tiled
[    28.989] (**) intel(0): 3D buffers tiled
[    29.008] (**) intel(0): SwapBuffers wait enabled
[    29.008] (==) intel(0): video overlay key set to 0x101fe
[    29.008] (II) intel(0): Output LVDS1 has no monitor section
[    29.009] (--) intel(0): found backlight control interface /sys/class/backlight/intel_backlight
[    29.020] (II) intel(0): Output VGA1 has no monitor section
[    29.021] (II) intel(0): Output HDMI1 has no monitor section
[    29.063] (II) intel(0): Output DP1 has no monitor section
[    29.063] (II) intel(0): EDID for output LVDS1
[    29.063] (II) intel(0): Manufacturer: AUO  Model: 22ec  Serial#: 0
[    29.063] (II) intel(0): Year: 2009  Week: 1
[    29.063] (II) intel(0): EDID Version: 1.3
[    29.063] (II) intel(0): Digital Display Input
[    29.063] (II) intel(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 34  vert.: 19
[    29.063] (II) intel(0): Gamma: 2.20
[    29.063] (II) intel(0): No DPMS capabilities specified
[    29.063] (II) intel(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4 
[    29.063] (II) intel(0): First detailed timing is preferred mode
[    29.063] (II) intel(0): redX: 0.620 redY: 0.340   greenX: 0.330 greenY: 0.570
[    29.063] (II) intel(0): blueX: 0.150 blueY: 0.060   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
[    29.063] (II) intel(0): Manufacturer's mask: 0
[    29.063] (II) intel(0): Supported detailed timing:
[    29.063] (II) intel(0): clock: 69.3 MHz   Image Size:  344 x 193 mm
[    29.063] (II) intel(0): h_active: 1366  h_sync: 1398  h_sync_end 1422 h_blank_end 1432 h_border: 0
[    29.063] (II) intel(0): v_active: 768  v_sync: 771  v_sync_end 775 v_blanking: 806 v_border: 0
[    29.063] (II) intel(0): Unknown vendor-specific block f
[    29.063] (II) intel(0):  AUO
[    29.063] (II) intel(0):  B156XW02 V2
[    30.664] (II) intel(0): EDID (in hex):
[    30.664] (II) intel(0): 	00ffffffffffff0006afec2200000000
[    30.664] (II) intel(0): 	01130103802213780ac8959e57549226
[    30.664] (II) intel(0): 	0f505400000001010101010101010101
[    30.664] (II) intel(0): 	010101010101121b5642500026302018
[    30.664] (II) intel(0): 	340058c1100000180000000f00000000
[    30.664] (II) intel(0): 	00000000000000000020000000fe0041
[    30.664] (II) intel(0): 	554f0a202020202020202020000000fe
[    30.664] (II) intel(0): 	004231353658573032205632200a00c0
[    30.664] (II) intel(0): EDID vendor "AUO", prod id 8940
[    30.664] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    30.664] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   69.30  1366 1398 1422 1432  768 771 775 806 -hsync -vsync (48.4 kHz eP)
[    30.664] (II) intel(0): Not using default mode "320x240" (doublescan mode not supported)
[    30.664] (II) intel(0): Not using default mode "400x300" (doublescan mode not supported)
[    30.664] (II) intel(0): Not using default mode "400x300" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "512x384" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "640x480" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "640x512" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "800x600" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "896x672" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "928x696" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "960x720" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "700x525" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Not using default mode "1024x768" (doublescan mode not supported)
[    30.665] (II) intel(0): Printing probed modes for output LVDS1
[    30.665] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x60.0   69.30  1366 1398 1422 1432  768 771 775 806 -hsync -vsync (48.4 kHz eP)
[    30.665] (II) intel(0): Modeline "1024x768"x60.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz d)
[    30.665] (II) intel(0): Modeline "800x600"x60.3   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz d)
[    30.665] (II) intel(0): Modeline "800x600"x56.2   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz d)
[    30.665] (II) intel(0): Modeline "640x480"x59.9   25.18  640 656 752 800  480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz d)
[    30.677] (II) intel(0): EDID for output VGA1
[    30.677] (II) intel(0): EDID for output HDMI1
[    30.720] (II) intel(0): EDID for output DP1
[    30.720] (II) intel(0): Output LVDS1 connected
[    30.720] (II) intel(0): Output VGA1 disconnected
[    30.720] (II) intel(0): Output HDMI1 disconnected
[    30.720] (II) intel(0): Output DP1 disconnected
[    30.720] (II) intel(0): Using exact sizes for initial modes
[    30.720] (II) intel(0): Output LVDS1 using initial mode 1366x768
[    30.720] (II) intel(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
[    30.720] (II) intel(0): Kernel page flipping support detected, enabling
[    30.720] (**) intel(0): Display dimensions: (340, 190) mm
[    30.720] (**) intel(0): DPI set to (102, 102)
[    30.720] (II) Loading sub module "fb"
[    30.720] (II) LoadModule: "fb"
[    30.720] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    30.799] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    30.799] 	compiled for 1.13.0, module version = 1.0.0
[    30.799] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    30.799] (II) Loading sub module "dri2"
[    30.799] (II) LoadModule: "dri2"
[    30.799] (II) Module "dri2" already built-in
[    30.799] (==) RADEON(G0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    30.799] (II) RADEON(G0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
[    30.799] (==) RADEON(G0): Default visual is TrueColor
[    30.799] (==) RADEON(G0): RGB weight 888
[    30.799] (II) RADEON(G0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
[    30.799] (--) RADEON(G0): Chipset: "TURKS" (ChipID = 0x6740)
[    30.799] (II) Loading sub module "dri2"
[    30.799] (II) LoadModule: "dri2"
[    30.799] (II) Module "dri2" already built-in
[    30.799] (II) Loading sub module "exa"
[    30.799] (II) LoadModule: "exa"
[    30.799] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libexa.so
[    30.859] (II) Module exa: vendor="X.Org Foundation"
[    30.859] 	compiled for 1.13.0, module version = 2.6.0
[    30.859] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[    30.859] (II) RADEON(G0): KMS Color Tiling: enabled
[    30.859] (II) RADEON(G0): KMS Color Tiling 2D: enabled
[    30.859] (II) RADEON(G0): KMS Pageflipping: enabled
[    30.859] (II) RADEON(G0): SwapBuffers wait for vsync: enabled
[    30.859] (WW) RADEON(G0): No outputs definitely connected, trying again...
[    30.859] (WW) RADEON(G0): Unable to find connected outputs - setting 1024x768 initial framebuffer
[    30.860] (II) RADEON(G0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
[    30.860] (EE) 
[    30.860] (EE) Backtrace:
[    30.870] (EE) 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x36) [0x58a326]
[    30.870] (EE) 1: /usr/bin/X (0x400000+0x18e179) [0x58e179]
[    30.870] (EE) 2: /usr/lib/libpthread.so.0 (0x7f273734c000+0xf1a0) [0x7f273735b1a0]
[    30.870] (EE) 3: /usr/bin/X (xf86SetScrnInfoModes+0x275) [0x4acc35]
[    30.870] (EE) 4: /usr/bin/X (xf86InitialConfiguration+0x15b8) [0x4b05e8]
[    30.870] (EE) 5: /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so (0x7f27346c6000+0x46483) [0x7f273470c483]
[    30.870] (EE) 6: /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so (0x7f27346c6000+0x420f4) [0x7f27347080f4]
[    30.870] (EE) 7: /usr/bin/X (InitOutput+0xb3e) [0x479fde]
[    30.870] (EE) 8: /usr/bin/X (0x400000+0x26786) [0x426786]
[    30.870] (EE) 9: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf5) [0x7f2735fda725]
[    30.870] (EE) 10: /usr/bin/X (0x400000+0x26cad) [0x426cad]
[    30.870] (EE) 
[    30.870] (EE) Segmentation fault at address 0x0
[    30.870] 
Fatal server error:
[    30.870] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[    30.870] 
[    30.870] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    30.870] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    30.870] (EE) 
[    30.874] Server terminated with error (1). Closing log file.

Last edited by urza9814 (2012-11-15 00:36:52)

Offline

#2 2012-11-14 14:23:41

bboldi
Member
Registered: 2012-09-17
Posts: 14
Website

Re: [solved] Graphics issues after upgrade

Had the same problem. Downgrading the radeon driver ( https://wiki.archlinux.org/index.php/Do … g_Packages ) fixes it for now. Here is a related topic https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=152720

Offline

#3 2012-11-15 00:32:37

urza9814
Member
Registered: 2010-06-05
Posts: 27

Re: [solved] Graphics issues after upgrade

Edit: Removed this post as I seem to have solved my additional issues! Thanks! smile

Last edited by urza9814 (2012-11-15 00:36:19)

Offline

#4 2012-11-15 12:45:46

tammer
Member
From: Philadelphia
Registered: 2010-06-18
Posts: 11

Re: [solved] Graphics issues after upgrade

Thanks! Was having the same issues.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB