You are not logged in.

#1 2013-01-01 23:08:29

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

[SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Hi, i am trying to install arch on my lenovo B570 laptop. I downloaded the latest iso from the site and used usb universal installer to create usb install media. In the boot options of my laptop i pick the usb as the first boot device and run it. I can see the efi menu and i pick arch_x86_64, but it seems to me that gummiboot is not firing. After this i only see black screen, and the usb stops blinking. After a while (3-4 min) the lap-top restarts. In the options of my bios i can't find anything like secure boot option, i have read on the forum similar issues and someone said that this should be disabled, but i don't see any option like so. My bios is very primitive, there is only boot order to set and nothing else.

Thanks!

Last edited by stefo (2013-01-02 12:08:39)

Offline

#2 2013-01-01 23:44:06

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,670

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

If that is really all your BIOS offers then something is wrong. According to the hardware maintenance manual there should be various security options in your BIOS (passwords etc.). I'm not suggesting these are relevant in this case but it makes me seriously doubt that you are describing your BIOS set up accurately.

Follow the instructions on the wiki for creating a USB media which you can boot in EFI mode. The standard methods will not get you a USB which can do this. Or do you already have such a USB? I'm not sure what you mean by "the efi menu".]


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#3 2013-01-02 00:00:34

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

In my BIOS i have couple of tabs...

1. Information:
   > Info about the system, nothing is editable.

2. Configuration:
   > Setup System Time and Date
   > USB Legacy (Enable/Disable)
   > Wireless (Enable/Disable)
   > Sata Controller working mode (AHCI/Compatible)
   > Power Beep (Enable/Disable)
   > Intel Virtual Technology (Enable/Disable)

3. Security:
   > Set Supervisor Password [Enter] (opens dialog to with two fields pass and repeat pass)
   > Set Hard Disk Password [Enter] (same as above)

4. Boot
   > Boot Priority Order (List of devices to boot from, here is where i select my usb to be the first device in the list, there is nothing but a list of couple of devices that the BIOS detected as boot-capable)

5. Exit
   > Save, Exit and similar options.

This is my BIOS, nothing is missing in this description as i was writing this looking at my laptop.

Anyway, i read the guide for setting up USB install media, and i read about the usb universal installer entry, and it simply says to use it and boot, no other specific configurations are needed. I also tried to format the drive as FAT32 and unzip the iso content to the drive directly, and i get the same result.

Another thing that i tried is using the "win disk imager" i picked the drive and iso and did write. Using this method i succeeded to boot the arch menu and booted in the live cd, but im not sure if this is proper way to install it since im not sure if i booted in efi mode.

The efi menu im mentioning in my first post is the one where i can pick to boot from this list:

1. Arch_x86_64 (this one i boot and get the black screen)
2. EFI shell 2.1
3. EFI shell (another version, i don't recall exactly)

This similar menu i had when i was installing arch on virtualbox, and after picking the first entry in the list gummiboot was fired and started arch live, but directly on my lap-top i get the black screen.

Thanks!

Last edited by stefo (2013-01-02 00:02:25)

Offline

#4 2013-01-02 00:09:42

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 19,356
Website

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Not really an installation issue: moving to Newbie Corner.

Follow the wiki page on setting up a UEFI capable USB image and use dd to write it.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#5 2013-01-02 00:26:37

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,670

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Interesting. How do you get that EFI menu? (I'm asking because I know it is meant to exist and I've never been able to get it on my machine.)

As for the USB install media, ^^ smile.


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#6 2013-01-02 01:21:36

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

I have no idea smile i just see it, but it's not functional. I don't know what is going on in the background. Is there anyway i can start an entry from it in verbose mode? And, since my mobo is EFI capable but i can't boot my USB in EFI mode, i can't load the efivars module to insert an entry in the EFI during the installation process, am i right?

Last edited by stefo (2013-01-02 01:23:12)

Offline

#7 2013-01-02 01:27:41

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Followed this guide, and again i get the black screen. Nothing new since my first post on this issue...

Offline

#8 2013-01-02 01:37:01

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Now i tried pressing buttons before i pick item from the efi menu, and i found this (after pressing certain buttons i get text in the bottom of the screen):

pressing v shows: gummiboot 8, UEFI 2.00, Phoenix Technologies Ltd. 4660.22136
pressing d: Default boot entry permanently stored (asterisk shows next to the currently selected item, if i press d again the asterisk is cleared and i get this message: Default boot entry cleared.)
pressing e shows: initrd=\arch\boot\x86_64\archiso.img archisobasedir=arch archisolabel=ARCH_201212 (and i can edit this line)
pressing q boots the picked item

Offline

#9 2013-01-02 02:06:30

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Did you use the instructions per the uefi wiki page to create a UEFI only usb live media?  This includes creating a vfat partition on your usb, then extracting the contents of the iso to that partition.  Then naming the partition whatever is listed as archisolabel= (in this case it would be ARCH_201212) with dosfslabel.

It kind of sounds like it is indeed booting the \EFI\boot\bootx64.efi (which is gummiboot), but then is unable to boot the live media because it is looking for a filesystem labelled ARCH_201212.


Edit: Also, if you something to add, it is typically much better form to use the "edit" button rather than post over and over again.  I think the one case in which it might be better otherwise is if it has been a while and you need to add relevent information about your (non)progress in addition to getting it more attention.  But I think adding a new post every few minutes is probably not a good time to do this.

Last edited by WonderWoofy (2013-01-02 02:09:40)

Offline

#10 2013-01-02 02:21:07

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,670

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Please explain *exactly* what you did to create the USB media if you still cannot get it to work. That is, the commands you issued and the output you got. Don't just tell us you "did that" or you "followed the guide". That's fine if it works but, if not, it is hard to see what might be wrong if we have to assume it all went perfectly!


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#11 2013-01-02 09:46:07

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

I prepared the usb inside Lubuntu, i used gpadted to create new msdos partition table (mbr) and removed any partitions.
I created new partition FAT32 with label "ARCH_201212" and formated the drive. I created two folders inside /mnt, one "iso" and one "usb". I mounted the usb and iso like this:

mount /dev/sdb1 /mnt/usb
mount /home/stefo/Downloads/archlinux-2012.12.01-dual.iso /mnt/iso

Then copied everything from the iso to the usb:

cp -r /mnt/iso /mnt/usb

Unmounted and synced:

umount /mnt/{usb,iso}
sync

EDIT: I also tried with fdisk...

When i try to create new partition table with fdisk on my usb i get this:


Building a new DOS disklabel with disk identifier 0x601ad71e.
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
After that, of course, the previous content won't be recoverable.

Warning: invalid flag 0x0000 of partition table 4 will be corrected by w(rite)


EDIT: When i create new partition table and new FAT32 partition with fdisk, and then try to mount like this:

mount /dev/sdb1 -t vfat /mnt/usb

I get this, and the usb is not mounted:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so

dmesg | tail

[ 1678.604687] FAT-fs (sdb1): bogus number of reserved sectors
[ 1678.604696] FAT-fs (sdb1): Can't find a valid FAT filesystem

EDIT: My mistake sorry, i didn't used mkfs.vfat -F32 to format the partition, i forgot to do that smile

EDIT: When i try this, i get Permission denied:

sudo awk 'BEGIN {FS="="} /archisolabel/ {print $3}' /mnt/iso/loader/entries/archiso-x86_64.conf | xargs mkfs.vfat /dev/sdb1 -n

EDIT: I don't know why the previous command didn't worked but this one worked:

sudo mkfs.vfat -F32 -n `awk 'BEGIN {FS="="} /archisolabel/ {print $3}' /mnt/iso/loader/entries/archiso-x86_64.conf` /dev/sdb1

Just to check i open gparted and i can see my usb /dev/sdb, one partition sdb1 FAT32 label: ARCH_201212. I copied the content from the iso to the usb, unmounted both the iso and usb folders and sycned, and again i get black screen..

Last edited by stefo (2013-01-02 10:53:10)

Offline

#12 2013-01-02 11:08:19

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

Wired stuff.. My brother has the same model (lenovo B570, and the same settings in BIOS as mine) and i can boot the usb without a prob. on his lap-top.. While on mine i get black screen. WTF!? =S

EDIT: I found on internet that there is newer bios update for B570, i will install win 7 and flash the bios to the newest version, reset the factory settings, and then try again. I will report back when i am done. His bios version: 44CN28WW, mine: 44CN42WW, and the newest on the internet: 44CN43WW (i will flash to this one)

Cheers!

Last edited by stefo (2013-01-02 11:34:00)

Offline

#13 2013-01-02 12:08:22

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

I flashed the bios to the newest version available: 44CN43WW (1 Nov 2011) and loaded default setup. Rebooted and got it rolling big_smile My bios was messed up (i dont own the laptop, i got it from work and i guess someone messed it up pretty badly since i could see duplicated entries in the boot order list..)

Cheers!

Last edited by stefo (2013-01-02 12:09:43)

Offline

#14 2013-01-02 15:08:59

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,670

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

By the way, I doubt you needed to install Windows in order to update the BIOS although I know there are some laptops for which Lenovo's support hasn't been as good. But usually they release two versions of BIOS updates and only one requires Windows. (Though the other usually requires - at least officially - an optical drive.)


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#15 2013-01-02 16:50:00

stefo
Member
Registered: 2012-12-01
Posts: 44

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

this is all i could find, as you can see it's .exe only so i didn't have any other option. I had to install win and flash it =/

By the way, i installed arch successfully, running slim and xfce. Thanks for your efforts, cheers!

Last edited by stefo (2013-01-02 16:50:27)

Offline

#16 2013-01-02 20:55:48

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,670

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

I'm sorry to see that. That sucks. They really should provide BIOS updates in OS-independent format for all their machines. sad


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#17 2013-01-16 00:23:54

zdevex
Member
Registered: 2012-08-17
Posts: 24

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

stefo wrote:

this is all i could find, as you can see it's .exe only so i didn't have any other option. I had to install win and flash it =/

By the way, i installed arch successfully, running slim and xfce. Thanks for your efforts, cheers!

stefo, do you know if you are uefi booting or if you are legacy BIOS booting? I have the same model system as you and I updated to the same BIOS version as you, but now I can't UEFI boot into any version of Linux. I can't figure out why.

Thanks,
-D

Last edited by zdevex (2013-01-16 00:24:08)

Offline

#18 2014-07-08 13:58:11

formoza
Member
From: Łowicz
Registered: 2014-06-25
Posts: 29
Website

Re: [SOLVED] Arch won't start, uefi lenovo B570

My Lenovo B570e only work with this ISO (iPXE) https://releng.archlinux.org/pxeboot/ipxe.iso

Offline

Board footer

Powered by FluxBB