You are not logged in.

#1 2013-01-28 22:01:52

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Stellarium refuses to run.

Hey all,
So, after upgrading to Arch from Ubuntu, I tried putting stellarium on my computer (both from the AUR and from the official repos). It installs perfectly, however, when I try launching it, either from the gnome terminal or from its icon, the screen simply goes black. I have all of the dependencies installed, except libgl which would conflict with my catalyst-utils. Am I missing something, or is this a known bug? Thanks for the help.

Offline

#2 2013-01-29 02:07:26

nomorewindows
Member
Registered: 2010-04-03
Posts: 2,980

Re: Stellarium refuses to run.

I don't have catalyst but libgl might be your problem as stellarium has libgl as a dependency.  There are some programs that were specifically compiled with libgl as a dependency.


I may have to CONSOLE you about your usage of ridiculously easy graphical interfaces...
Look ma, no mouse.

Offline

#3 2013-01-29 05:49:46

ConnorBehan
Trusted User (TU)
From: Long Island NY
Registered: 2007-07-05
Posts: 1,356
Website

Re: Stellarium refuses to run.

If it couldn't find the right library, the program would probably just exit. Have you tried running "vblank_mode=0 stellarium" or "vblank_mode=1 stellarium" or "LIBGL_DEBUG=verbose stellarium" and looking at the terminal output? As a test, you could also try disabling acceleration or switching to vesa in xorg.conf. This will give crappy performance, but if it works you'll know it's a driver issue.


6EA3 F3F3 B908 2632 A9CB E931 D53A 0445 B47A 0DAB
Great things come in tar.xz packages.

Offline

#4 2013-01-29 21:45:45

DarkCerberus
Member
From: England, United Kingdom
Registered: 2011-12-31
Posts: 246

Re: Stellarium refuses to run.

I've just tried stellarium on my machine and it loads perfectly fine and display's - your's however maybe conflicting with the catalyst-utils program - try it with the full xorg packages and the texture compression library "libtxc_dxtn" without the catalyst installed.


"Time travel is not just some technological marvel. It's the family business." - Mr Escher - Continuum

Offline

#5 2013-01-29 22:21:37

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

But, won't my amd graphics drivers not work then?

Offline

#6 2013-01-29 22:25:57

DarkCerberus
Member
From: England, United Kingdom
Registered: 2011-12-31
Posts: 246

Re: Stellarium refuses to run.

Your graphics card will work without the closed source drivers but instead use the open source graphics card driver xorg & libtxc_dxtn - it may improve some performance issues though it's your choice and it's worth checking to see if it is the catalyst-utils causing the problem.


"Time travel is not just some technological marvel. It's the family business." - Mr Escher - Continuum

Offline

#7 2013-02-07 14:43:11

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

Hmm, I do enjoy playing Minecraft. So, perhaps I will run Ubuntu in a Vbox and use Stellarium on there.

Offline

#8 2013-02-08 23:01:40

nomorewindows
Member
Registered: 2010-04-03
Posts: 2,980

Re: Stellarium refuses to run.

Run stellarium in a terminal and watch the output.


I may have to CONSOLE you about your usage of ridiculously easy graphical interfaces...
Look ma, no mouse.

Offline

#9 2013-02-12 00:52:20

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

The output only lasts for around 3 seconds and I see no errors - then, the screen goes black.

Offline

#10 2013-02-12 11:51:10

nomorewindows
Member
Registered: 2010-04-03
Posts: 2,980

Re: Stellarium refuses to run.

treeman1111 wrote:

The output only lasts for around 3 seconds and I see no errors - then, the screen goes black.

Open xterm and type stellarium and it will output some messages on the terminal regardless of what stellarium does.  There's probably a segfault.


I may have to CONSOLE you about your usage of ridiculously easy graphical interfaces...
Look ma, no mouse.

Offline

#11 2013-02-12 22:41:46

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

Well, that had the same influence on my computer - it briefly shows the program loading in the terminal, and then, the screen goes black. Is there an xterm log that I can open to see what text was output when I ran the program?

Offline

#12 2013-02-13 00:31:19

ConnorBehan
Trusted User (TU)
From: Long Island NY
Registered: 2007-07-05
Posts: 1,356
Website

Re: Stellarium refuses to run.

If the output is unreadable as a result of the crash, you'll want to send it to a file.

stellarium > ~/some_file.log 2>&1

Last edited by ConnorBehan (2013-02-13 00:31:38)


6EA3 F3F3 B908 2632 A9CB E931 D53A 0445 B47A 0DAB
Great things come in tar.xz packages.

Offline

#13 2013-02-13 01:57:48

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

Thanks! Here is the output of that log file:

Using default graphics system specified at build time:  raster
User config directory does not exist:  "/home/duncan/.stellarium"
Creating directory  "/home/duncan/.stellarium"
-------------------------------------------------------
[ This is Stellarium 0.11.4 - http://www.stellarium.org ]
[ Copyright (C) 2000-2012 Fabien Chereau et al          ]
-------------------------------------------------------
Writing log file to: "/home/duncan/.stellarium/log.txt"
File search paths:
  0 .  "/home/duncan/.stellarium"
  1 .  "/usr/share/stellarium"
Config file  "/home/duncan/.stellarium/config.ini"  does not exist. Copying the default file.
Config file is:  "/home/duncan/.stellarium/config.ini"
OpenGL supported version:  "4.2.12002 Compatibility Profile Context 9.012"
Qt GL paint engine is:  "OpenGL2"
Cache directory is:  "/home/duncan/.cache/stellarium/stellarium"
Sky language is  "en_US"
Application language is  "en_US"
Loading Solar System data ...
Loaded 69 / 69 planet orbits from "/usr/share/stellarium/data/ssystem.ini"
Could not find the starsConfig.json file: will copy the default one.
Creating directory  "/home/duncan/.stellarium/stars/default"
Creates file  "/home/duncan/.stellarium/stars/default/starsConfig.json"
Loading star data ...
"Loading "/usr/share/stellarium/stars/default/stars_0_0v0_1.cat": 0_0v0_1; 5013"
"Loading "/usr/share/stellarium/stars/default/stars_1_0v0_1.cat": 1_0v0_1; 21999"
"Loading "/usr/share/stellarium/stars/default/stars_2_0v0_1.cat": 2_0v0_1; 151416"
"Loading "/usr/share/stellarium/stars/default/stars_3_1v0_0.cat": 3_1v0_0; 434064"
Finished loading star catalogue data, max_geodesic_level:  3
navigation/preset_sky_time is a double - treating as jday: 2.45151e+06
Loaded 10051 NGC records
Loading NGC name data ...
Loaded 223 / 223 NGC name records successfully
Loading star names from "/usr/share/stellarium/skycultures/western/star_names.fab"
Loaded 230 / 230 common star names
Loading star names from "/usr/share/stellarium/stars/default/name.fab"
Loaded 3215 / 4359 scientific star names
Loaded 88 / 88 constellation records successfully for culture "western"
Loaded 85 / 85 constellation art records successfully for culture "western"
Loaded 89 / 89 constellation names
Loading constellation boundary data ... 
Loaded 782 constellation boundary segments
Creating GUI ...
Loaded plugin  "Oculars" .
Ocular plugin - press Command-O to toggle eyepiece view mode. Press ALT-o for configuration.
Creating directory  "/home/duncan/.stellarium/modules/Oculars"
Oculars::validateIniFile copied default_ocular.ini to  "/home/duncan/.stellarium/modules/Oculars/ocular.ini"
Loaded plugin  "Satellites" .
Creating directory  "/home/duncan/.stellarium/modules/Satellites"
Stellites::init no Satellites section exists in main config file - creating with defaults
Satellites::init satellites.json does not exist - copying default file to  "/home/duncan/.stellarium/modules/Satellites/satellites.json"
Satellites::init copied default satellites.json to  "/home/duncan/.stellarium/modules/Satellites/satellites.json"
Satellites::init using satellite.json file:  "/home/duncan/.stellarium/modules/Satellites/satellites.json"
Loaded plugin  "SolarSystemEditor" .
Trying to copy ssystem.ini to "/home/duncan/.stellarium/data/ssystem.ini"
Loaded plugin  "TimeZoneConfiguration" .
Satellites: starting update...
Satellites: could not update orbital elements for "OPS 8180 (RADCAT)" "06212" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "INTELSAT 602 (IS-602)" "20315" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "INSAT-2B" "22724" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "EXPRESS 1" "23319" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "COSMOS 2319" "23653" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "AMOS-5I" "23723" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "INTELSAT 24 (IS-24)" "23865" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "TELECOM 2D" "24209" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "APSTAR 2R (TELSTAR 10)" "25010" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "COSMOS 2397" "27775" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites: could not update orbital elements for "CZ-4B R/B" "28471" : no entry found in the source TLE lists.
Satellites::saveTleMap() writing to: "/home/duncan/.stellarium/modules/Satellites/satellites.json"
Satellites: updated 744 / 755 satellites.  Update URLs contained 860 objects.  There were 11 satellies missing from the update URLs
Unloaded plugin  "TimeZoneConfiguration" .
Unloaded plugin  "SolarSystemEditor" .
Unloaded plugin  "Satellites" .
Unloaded plugin  "Oculars" .
Downloaded 0 files (0 kbytes) in a session of 28.049 sec (average of 0 kB/s + 0 files from cache (0 kB)).

Offline

#14 2013-02-13 02:00:16

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

I can't find anything that is wrong in here - am I missing something?

Offline

#15 2013-02-13 20:22:01

nomorewindows
Member
Registered: 2010-04-03
Posts: 2,980

Re: Stellarium refuses to run.

You may have to run gdb to find out what is faulting.


I may have to CONSOLE you about your usage of ridiculously easy graphical interfaces...
Look ma, no mouse.

Offline

#16 2013-02-13 23:36:49

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

How do I do that?

Offline

#17 2013-02-13 23:58:00

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 18,581
Website

Re: Stellarium refuses to run.

treeman1111 wrote:

How do I do that?

Please don't be a help vampire; make some effort if you are expecting help from the community.

A quick web search would have answered your question.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#18 2013-02-14 23:44:45

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

I had no clue I was being a "help vampire"... I will try to avoid asking questions in the future...

Offline

#19 2013-02-15 00:04:08

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

How do I get the output of gdb running stellarium into a text file? When I do "gdb stellarium > stellarium.log" I just get the stuff leading up to me issuing the r command within gdb. Sorry if this is another "vampire question."

Offline

#20 2013-02-15 20:48:02

ConnorBehan
Trusted User (TU)
From: Long Island NY
Registered: 2007-07-05
Posts: 1,356
Website

Re: Stellarium refuses to run.

It's not a vampire question if you try to google it for a while before asking. At the gdb prompt you'll want to run something like

set logging file some_file.log
set logging on

6EA3 F3F3 B908 2632 A9CB E931 D53A 0445 B47A 0DAB
Great things come in tar.xz packages.

Offline

#21 2013-02-15 22:39:02

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

Starting program: /usr/bin/stellarium
warning: Could not load shared library symbols for linux-vdso.so.1.
Do you need "set solib-search-path" or "set sysroot"?
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/usr/lib/libthread_db.so.1".
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/gdb/auto-load/usr/lib/libgobject-2.0.so.0.3400.3-gdb.py", line 9, in <module>
    from gobject import register
  File "/usr/share/glib-2.0/gdb/gobject.py", line 3, in <module>
    import gdb.backtrace
ImportError: No module named backtrace
[New Thread 0x7fffedca0700 (LWP 3048)]

Offline

#22 2013-02-16 12:01:32

nomorewindows
Member
Registered: 2010-04-03
Posts: 2,980

Re: Stellarium refuses to run.

treeman1111 wrote:

Starting program: /usr/bin/stellarium
warning: Could not load shared library symbols for linux-vdso.so.1.
Do you need "set solib-search-path" or "set sysroot"?
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/usr/lib/libthread_db.so.1".
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/gdb/auto-load/usr/lib/libgobject-2.0.so.0.3400.3-gdb.py", line 9, in <module>
    from gobject import register
  File "/usr/share/glib-2.0/gdb/gobject.py", line 3, in <module>
    import gdb.backtrace
ImportError: No module named backtrace
[New Thread 0x7fffedca0700 (LWP 3048)]

Python didn't go through.
Maybe today's update to stellarium will help you out.


I may have to CONSOLE you about your usage of ridiculously easy graphical interfaces...
Look ma, no mouse.

Offline

#23 2013-02-16 14:11:18

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

I hope....

Offline

#24 2013-02-16 19:38:23

ConnorBehan
Trusted User (TU)
From: Long Island NY
Registered: 2007-07-05
Posts: 1,356
Website

Re: Stellarium refuses to run.

How much more help I can be seems limited because that output makes no sense to me. I thought stellarium was written in C++ and Qt. Why does the debugger talk about Python and Glib?


6EA3 F3F3 B908 2632 A9CB E931 D53A 0445 B47A 0DAB
Great things come in tar.xz packages.

Offline

#25 2013-02-16 19:46:58

treeman1111
Member
Registered: 2013-01-28
Posts: 109

Re: Stellarium refuses to run.

LOL good question - perhaps I should re - run the debugging?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB