You are not logged in.

#1 2013-02-18 17:40:51

oniichan
Member
Registered: 2012-08-08
Posts: 31

No software mixing.

Followed the wiki, no software mixing. When running MPD, there is no other sound outputtable. When I'm running\
Mumble, there is no other sound outputtable. I am using an USB sound card, digital audio out that is. It's probably just my config file.

Opening chosen ALSA Output failed: Device or resource busy

~/.asoundrc and /etc/asound.conf:

pcm.card0 {
    type hw
    card 0
}
ctl.card0 {
    type hw
    card 0
}

pcm.!default front:Audio

pcm.dsp {
    type plug
    slave.pcm "dmix"
}

Would appreciate any help. Thanks.

Offline

#2 2013-02-18 18:15:32

josephk
Member
Registered: 2011-01-09
Posts: 93
Website

Re: No software mixing.

for what i've understood theres is no mixing applied to audio going out of front speakers. so, maybe that pcm.!default front:Audio is the problem.
anyway i doubt your sound comes out of your usb card. what's the output if "aplay -l" ?
usb (HQ) sound cards generally has hw mixing. does yours?

Offline

#3 2013-02-19 05:21:57

Svenstaro
Developer
From: Germany
Registered: 2008-11-19
Posts: 365

Re: No software mixing.

Does it work without any config file at all? You might want to try pulseaudio in case this gets too annoying. I hear it's been a lot better lately.

Offline

#4 2013-02-19 11:52:05

oniichan
Member
Registered: 2012-08-08
Posts: 31

Re: No software mixing.

josephk wrote:

for what i've understood theres is no mixing applied to audio going out of front speakers. so, maybe that pcm.!default front:Audio is the problem.
anyway i doubt your sound comes out of your usb card. what's the output if "aplay -l" ?
usb (HQ) sound cards generally has hw mixing. does yours?

Commenting out that line removed all sound for me.

~> aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: VT2020 Analog [VT2020 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: VT2020 Digital [VT2020 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 2: VT2020 HP [VT2020 HP]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Audio [DigiHug USB Audio], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Audio [DigiHug USB Audio], device 1: USB Audio [USB Audio #1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Card 2 is my USB DAC, Fiio e10. I don't know whether it supports HW mixing or not. The reason I use an external DAC is that my internal soundcard is broken, and only plays on one channel.

Offline

#5 2013-02-19 11:52:43

oniichan
Member
Registered: 2012-08-08
Posts: 31

Re: No software mixing.

Svenstaro wrote:

Does it work without any config file at all? You might want to try pulseaudio in case this gets too annoying. I hear it's been a lot better lately.

Without config file I get no audio at all.

Offline

#6 2013-02-19 12:02:57

josephk
Member
Registered: 2011-01-09
Posts: 93
Website

Re: No software mixing.

The reason I use an external DAC is that my internal soundcard is broken

so, yes, use pulseaudio and you'll be fine.

Offline

#7 2013-02-19 16:56:34

oniichan
Member
Registered: 2012-08-08
Posts: 31

Re: No software mixing.

Installed and configured Puseaudio, yet no software mixing. MPD hogs up the ALSA output it seems.

Offline

#8 2013-02-19 17:01:31

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 5,255

Re: No software mixing.

Did you modify mpd's configuration to use pulse?

https://wiki.archlinux.org/index.php/Mp … g_mpd.conf


Sakura:-
Mobo: ASUS P8Z77-V PRO // Processor: Intel Core i7-3770K 3.4GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 Ti // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR3 (@ 2133MHz) // Storage: 1x 3TB Seagate SATAII 5x 1TB Samsung SATAII, 2x 120GB Corsair SSD

Offline

#9 2013-02-19 17:12:07

oniichan
Member
Registered: 2012-08-08
Posts: 31

Re: No software mixing.

WorMzy wrote:

Did you modify mpd's configuration to use pulse?

https://wiki.archlinux.org/index.php/Mp … g_mpd.conf

I did.

Offline

#10 2013-02-19 18:01:22

josephk
Member
Registered: 2011-01-09
Posts: 93
Website

Re: No software mixing.

card 2: Audio [DigiHug USB Audio], device 0: USB Audio [USB Audio]

if this is your external soundcard, it addresses to "card 2" and "device 0".
change your asoundrc default card according to aplayer -l output

Offline

#11 2013-02-20 18:59:29

oniichan
Member
Registered: 2012-08-08
Posts: 31

Re: No software mixing.

That didn't do anything at all. Still, device is busy.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB