You are not logged in.

#1 2013-03-01 20:26:49

m0rph
Member
Registered: 2007-07-28
Posts: 26

Qt5 font rendering

Is there a way to configure font rendering for Qt5 applications? After last update my Qt4 assistant and designer were removed, and I'm forced to use Qt5 versions, which have a very ugly look.

Offline

#2 2013-03-01 21:25:51

progandy
Member
Registered: 2012-05-17
Posts: 2,151

Re: Qt5 font rendering

I don't know. My qt5 applications are shown with a very basic style, and I can't figure out, why.
Edit: And there is no qtconfig for qt5...

Last edited by progandy (2013-03-01 21:32:19)

Offline

#3 2013-03-01 23:51:49

PerisH
Member
Registered: 2010-02-24
Posts: 24

Re: Qt5 font rendering

Hi, this is a bit off topic but I'll try to introduce it.

Why pacmant tries to install qt5-base and all his "offspring" if I don't have any qt5 app?

Offline

#4 2013-03-02 08:25:28

m0rph
Member
Registered: 2007-07-28
Posts: 26

Re: Qt5 font rendering

Perish, because devs decided to include qt5 in repos and some developer tools (assistant, designer, linguist, qt5-doc) are from Qt5 version, I think. Why not leave Qt4 versions? There are no any major Qt5 application, so forcing users to Qt5 is not a good idea.

Offline

#5 2013-03-02 12:20:38

PerisH
Member
Registered: 2010-02-24
Posts: 24

Re: Qt5 font rendering

Thanks for the answer.

Offline

#6 2013-03-03 09:12:28

m0rph
Member
Registered: 2007-07-28
Posts: 26

Re: Qt5 font rendering

Today I've got assistant-qt4 and designer-qt4 with system update. Thank you, developers, I've waited for it!

Offline

#7 2013-03-03 09:55:44

masteryod
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 433

Re: Qt5 font rendering

m0rph wrote:

Perish, because devs decided to include qt5 in repos and some developer tools (assistant, designer, linguist, qt5-doc) are from Qt5 version, I think. Why not leave Qt4 versions? There are no any major Qt5 application, so forcing users to Qt5 is not a good idea.

No one is forcing anybody. Upstream stable version of Qt is 5.x. Devs just changed names i.e. qt version 4.x is now qt4 and qt version 5.x is now qt5. The same way you've got gtk2 and gtk3 packages. Qt 5 is the next installment of the framework and it's the future. We need to support it or there will be no applications that can use it (chicken and egg problem).

Offline

#8 2013-03-03 11:02:15

Rome
Member
Registered: 2011-05-29
Posts: 5

Re: Qt5 font rendering

Back the original question:

Is it possible to configure the fonts for qt5? All qt5 applications look like utter crap here, the fonts.conf seems to be totally ignored and there is no qtconfig for v5.

Offline

#9 2013-03-03 18:36:49

ilpianista
Fellow developer
From: Lecce, Italy
Registered: 2007-10-06
Posts: 568
Website

Re: Qt5 font rendering

Rome wrote:

Back the original question:

Is it possible to configure the fonts for qt5? All qt5 applications look like utter crap here, the fonts.conf seems to be totally ignored and there is no qtconfig for v5.

both gtk2 and fontconfig support are missing in the current package; I'll push a new version soon.

Offline

#10 2013-03-03 19:01:21

Rome
Member
Registered: 2011-05-29
Posts: 5

Re: Qt5 font rendering

Thank you very much.

Offline

#11 2013-03-04 14:16:20

MadCat_X
Member
Registered: 2009-10-08
Posts: 157

Re: Qt5 font rendering

Was the 5.0.1-6 supposed to fully fix this? My Qt5 applications still doesn't seem to respect my fonts settings. I'm using Infinality patches for fontconfig though if that makes any difference.

Offline

#12 2013-03-04 16:46:29

m0rph
Member
Registered: 2007-07-28
Posts: 26

Re: Qt5 font rendering

Same here

Offline

#13 2013-03-04 18:28:27

ilpianista
Fellow developer
From: Lecce, Italy
Registered: 2007-10-06
Posts: 568
Website

Re: Qt5 font rendering

MadCat_X wrote:

Was the 5.0.1-6 supposed to fully fix this? My Qt5 applications still doesn't seem to respect my fonts settings. I'm using Infinality patches for fontconfig though if that makes any difference.

Yes it was.
If it doesn't then this is an upstream issue, as it is a vanilla qt5 built with fontconfig support now.

% readelf -d /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so | grep fontconfig
 0x0000000000000001 (NEEDED)             Shared library: [libfontconfig.so.1]

Offline

#14 2013-03-04 19:18:01

MadCat_X
Member
Registered: 2009-10-08
Posts: 157

Re: Qt5 font rendering

That is rather odd. My QtCreator window now looks like this. The menus and the vertical panel look fine as far as font rendering goes, but the central screen is rather ugly - and no, those are not compression artifacts:). Qt4 version of QtCreator was perfectly OK. Is Qt5 supposed to load "Application Appearance" settings from KDE correctly? If it is, then it certainly isn't happening on my machine. Is there anything I can do to track the problem down? Thank you.

Offline

#15 2013-03-04 22:05:27

ilpianista
Fellow developer
From: Lecce, Italy
Registered: 2007-10-06
Posts: 568
Website

Re: Qt5 font rendering

MadCat_X wrote:

That is rather odd. My QtCreator window now looks like this. The menus and the vertical panel look fine as far as font rendering goes, but the central screen is rather ugly - and no, those are not compression artifacts:). Qt4 version of QtCreator was perfectly OK. Is Qt5 supposed to load "Application Appearance" settings from KDE correctly? If it is, then it certainly isn't happening on my machine. Is there anything I can do to track the problem down? Thank you.

Your QtCreator is fine. You cannot use a Qt4 theme (Oxygen) on a Qt5 application.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB