You are not logged in.

#1 2013-03-14 21:43:01

nvndk
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 13

[SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

I've spent all day trying to get Optimus working on my laptop with Bumblebee. I can't seem to get it working properly. I've search online and nothing is helping me so I am resorting to making a thread to help me.

I followed everything on the Bumblebee Arch Wiki entry

Here are some errors I get.

Error with optirun:

$ optirun glxgears -info
[ 2202.531315] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)
[ 2202.531357] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Trying to see if bbswitch is on or off:

$ cat /proc/acpi/bbswitch
cat: /proc/acpi/bbswitch: No such file or directory

Running bumblebeed -vv:

$ bumblebeed -vv
[ 2589.572415] [DEBUG]Found card: 01:00.0 (discrete)
[ 2589.572446] [DEBUG]Found card: 00:02.0 (integrated)
[ 2589.572464] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 2589.572651] [INFO]Configured driver: nvidia
[ 2589.572666] [DEBUG]Skipping auto-detection, using configured driver 'nvidia'
[ 2589.572770] [DEBUG]Process /sbin/modprobe started, PID 1195.
[ 2589.572837] [DEBUG]Hiding stderr for execution of /sbin/modprobe
[ 2589.573824] [DEBUG]SIGCHILD received, but wait failed with No child processes
[ 2589.574360] [INFO]Loading driver bbswitch (module bbswitch)
[ 2589.574583] [DEBUG]Process modprobe started, PID 1196.
modprobe: ERROR: could not insert 'bbswitch': No such device
[ 2589.584067] [DEBUG]Process with PID 1196 returned code 1
[ 2589.584489] [ERROR]Module bbswitch could not be loaded (timeout?)
[ 2589.584507] [DEBUG]bbswitch is not available, perhaps you need to insmod it?
[ 2589.584523] [WARN]No switching method available. The dedicated card will always be on.
[ 2589.584535] [DEBUG]Active configuration:
[ 2589.584546] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 2589.584557] [DEBUG] X display: :8
[ 2589.584568] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/nvidia-bumblebee:/usr/lib32/nvidia-bumblebee
[ 2589.584579] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[ 2589.584589] [DEBUG] pidfile: /var/run/bumblebeed.pid
[ 2589.584600] [DEBUG] xorg.conf file: /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia
[ 2589.584610] [DEBUG] ModulePath: /usr/lib/nvidia-bumblebee/xorg/,/usr/lib/xorg/modules
[ 2589.584621] [DEBUG] GID name: bumblebee
[ 2589.584631] [DEBUG] Power method: bbswitch
[ 2589.584641] [DEBUG] Stop X on exit: 1
[ 2589.584652] [DEBUG] Driver: nvidia
[ 2589.584662] [DEBUG] Driver module: nvidia
[ 2589.584672] [DEBUG] Card shutdown state: 1
[ 2589.584929] [DEBUG]Process /sbin/modprobe started, PID 1198.
[ 2589.585058] [DEBUG]Hiding stderr for execution of /sbin/modprobe
[ 2589.586319] [DEBUG]SIGCHILD received, but wait failed with No child processes
[ 2589.586400] [DEBUG]Configuration test passed.
[ 2589.586614] [ERROR]Daemon already running, pid 1171

Here is my bumblebee.conf:

# Configuration file for Bumblebee. Values should **not** be put between quotes

## Server options. Any change made in this section will need a server restart
# to take effect.
[bumblebeed]
# The secondary Xorg server DISPLAY number
VirtualDisplay=:8
# Should the unused Xorg server be kept running? Set this to true if waiting
# for X to be ready is too long and don't need power management at all.
KeepUnusedXServer=false
# The name of the Bumbleblee server group name (GID name)
ServerGroup=bumblebee
# Card power state at exit. Set to false if the card shoud be ON when Bumblebee
# server exits.
TurnCardOffAtExit=false
# The default behavior of '-f' option on optirun. If set to "true", '-f' will
# be ignored.
NoEcoModeOverride=false
# The Driver used by Bumblebee server. If this value is not set (or empty),
# auto-detection is performed. The available drivers are nvidia and nouveau
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=nvidia

## Client options. Will take effect on the next optirun executed.
[optirun]
# Acceleration/ rendering bridge, possible values are auto, virtualgl and
# primus.
Bridge=primus
# The method used for VirtualGL to transport frames between X servers.
# Possible values are proxy, jpeg, rgb, xv and yuv.
VGLTransport=proxy
# Should the program run under optirun even if Bumblebee server or nvidia card
# is not available?
AllowFallbackToIGC=false


# Driver-specific settings are grouped under [driver-NAME]. The sections are
# parsed if the Driver setting in [bumblebeed] is set to NAME (or if auto-
# detection resolves to NAME).
# PMMethod: method to use for saving power by disabling the nvidia card, valid
# values are: auto - automatically detect which PM method to use
#         bbswitch - new in BB 3, recommended if available
#       switcheroo - vga_switcheroo method, use at your own risk
#             none - disable PM completely
# https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki/Comparison-of-PM-methods

## Section with nvidia driver specific options, only parsed if Driver=nvidia
[driver-nvidia]
# Module name to load, defaults to Driver if empty or unset
KernelDriver=nvidia
PMMethod=bbswitch
# colon-separated path to the nvidia libraries
LibraryPath=/usr/lib/nvidia-bumblebee:/usr/lib32/nvidia-bumblebee
# comma-separated path of the directory containing nvidia_drv.so and the
# default Xorg modules path
XorgModulePath=/usr/lib/nvidia-bumblebee/xorg/,/usr/lib/xorg/modules
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia

## Section with nouveau driver specific options, only parsed if Driver=nouveau
[driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=auto
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau

I appreciate any help. If you need any other information I would be glad to provide what I can.

Last edited by nvndk (2013-03-16 20:11:00)

Offline

#2 2013-03-15 01:32:09

sano
Member
Registered: 2012-02-11
Posts: 114

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

nvndk wrote:

Error with optirun:

$ optirun glxgears -info
[ 2202.531315] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)
[ 2202.531357] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

If you have the it, try (re)moving /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf. I get the same errors if I forget to move it out of the way prior to using bumblebee.

nvndk wrote:

Trying to see if bbswitch is on or off:

$ cat /proc/acpi/bbswitch
cat: /proc/acpi/bbswitch: No such file or directory

.

Try loading the module bbswitch manually.
By the way, you did install bbswitch? I remember some thread about bbswitch problems not long ago where this was the solution...

Online

#3 2013-03-15 02:41:29

nvndk
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 13

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

I dont't have a 20-intel.conf file and yes I did install bbswitch.

$ pacman -Q bbswitch
bbswitch 0.5-2

I, for some reason, can't start bbswitch manually. More like it seems like it's nowhere it should be. no config files, no modules, nothing other than what packer installed. Maybe something got messed up when it was installing, not sure. Is there any special way to install it.

Offline

#4 2013-03-15 10:47:02

sano
Member
Registered: 2012-02-11
Posts: 114

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

What does

# modprobe bbswitch

give you?

Are you using nvidia or nouveau drivers?

And do you have

xf86-input-mouse

installed?

Edit: Which kernel do you have? There seem to be problems with 3.8.x kernels, for me the soution was to install dkms-bbswitch.

Last edited by sano (2013-03-15 10:49:58)

Online

#5 2013-03-15 15:53:16

doug piston
Member
From: Seattle
Registered: 2011-09-11
Posts: 387
Website

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

sano wrote:

Edit: Which kernel do you have? There seem to be problems with 3.8.x kernels, for me the soution was to install dkms-bbswitch.

dkms is the way to go. If you do not use the dkms version you will have to reinstall bbswitch with every new kernel.

Offline

#6 2013-03-15 18:57:49

nvndk
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 13

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

Ok I forgot to install

xf86-input-mouse

So I installed it and now running optimus glxspheres gets me this:

[ 1367.091855] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[ 1367.091958] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

modprobe bbswitch gets me this:

modprobe: ERROR: could not insert 'bbswitch': No such device

I tried reinstalling it, then i uninstalled it and installed the dkms version and I get the same output.

My kernel is

3.7.10-1

Offline

#7 2013-03-15 20:06:38

nvndk
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 13

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

Oh and I'm using nvidia drivers. To be exact the nvidia-utils-bumblebee.

Offline

#8 2013-03-16 04:38:59

nvndk
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 13

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

Not sure if this is helpful

dmesg | grep bbswitch      
[   16.093203] bbswitch: version 0.5
[   16.093212] bbswitch: Found integrated VGA device 0000:00:02.0: \_SB_.PCI0.GFX0
[   16.093216] bbswitch: cannot find ACPI handle for VGA device 0000:01:00.0
[   16.093220] bbswitch: No discrete VGA device found

Also I've been finding things about Optimus not working correctly on the Lenovo Y570, which is what I have. Im confused about the so called hack so I am not touching that until I find more about it.

Offline

#9 2013-03-16 05:19:57

hadrons123
Member
From: chennai
Registered: 2011-10-07
Posts: 1,249

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

Your laptop has a bug in linux kernel and its resolved in archlinux mainline kernel 3.9 RC 2.

You need to read this thread for further understanding of current situation.
https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch/issues/2
bbswitch has issues in 3.8 kernel.

Last edited by hadrons123 (2013-03-16 05:23:06)


LENOVO Y 580 IVYBRIDGE 660M NVIDIA
Unix is user-friendly. It just isn't promiscuous about which users it's friendly with. - Steven King

Offline

#10 2013-03-16 20:10:22

nvndk
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 13

Re: [SOLVED] Bumblebee - Optirun and bbswitch not working on Lenovo Y570

Thank you so much hadrons123.

I read that thread and installed the linux-mainline from AUR and now I'm using the 3.9rc2 kernel.  Now everything works perfectly. bbswitch and optirun works. I even installed the primus run and that works  too.

I'm going to mark this thread SOLVED and also add laptop model to make it easier for people with the Lenovo Y570 to find this.

Last edited by nvndk (2013-03-16 20:11:51)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB