You are not logged in.

#1 2013-03-22 17:33:16

thejumper1337
Member
Registered: 2013-03-22
Posts: 2

[Kinda SOLVED]xf86-video-ati: xorg-server problem

Hello,

I installed xf86-video-ati on my laptop with AMD Radeon HD 7340.
The installation was successful but when I tried to run startx I got this error:

...
Initializing built-in extension DRI2
Loading extension GLX
(II) [KMS] drm report modesetting isn't supported
Fatal server error:
no screens found
...

I used this tutorial: https://wiki.archlinux.org/index.php/AT … -video-ati
So I tried to disable KMS with radeon.modeset=0 and later with nomodeset as APPEND bootflags in my syslinux configuration file but nothing worked properly.

Can you help me?

thejumper1337

Last edited by thejumper1337 (2013-03-22 20:09:18)

Offline

#2 2013-03-22 18:34:46

MagicSkyFairy
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 79

Re: [Kinda SOLVED]xf86-video-ati: xorg-server problem

I've tried setting up my AMD/Intel cards and I got this same error.  I threw everything out and reinstalled everything over again and was able to get past this, but now I type in startx and it still gets hung up on Loading extension GLX, but now it gives me a Seg. Fault. tongue

I have a feeling that my versions of xorg/drivers/mesa/catalyst are not playing nice with each other.  I plan on trying a downgrade on these at some point.  I'm going to start from scratch again.

This post probably isn't much help for you, but atleast you know you aren't the only one.

edit: one more thing: It only freezes when I'm using the AMD card.  IF I switch to intel startx works just fine.

Last edited by MagicSkyFairy (2013-03-22 18:35:48)


I have wasted atleast a second of your time by making you read my signature.

Offline

#3 2013-03-22 20:08:44

thejumper1337
Member
Registered: 2013-03-22
Posts: 2

Re: [Kinda SOLVED]xf86-video-ati: xorg-server problem

Ok I solved it. It seems that there is a problem with launching the module radeon because lsmod | grep radeon didn't show anything.
So now I just manually launch radeon with modprobe radeon as superuser.
Anyway thank you MagicSkyFairy. I didn't gave up because I knew I was not the only one. big_smile

Offline

#4 2013-03-23 11:01:43

Unia
Member
From: The Netherlands
Registered: 2010-03-30
Posts: 2,471
Website

Re: [Kinda SOLVED]xf86-video-ati: xorg-server problem

thejumper1337 wrote:

Ok I solved it. It seems that there is a problem with launching the module radeon because lsmod | grep radeon didn't show anything.
So now I just manually launch radeon with modprobe radeon as superuser.
Anyway thank you MagicSkyFairy. I didn't gave up because I knew I was not the only one. big_smile

You can launch modules on boot automatically, look into modprobe on the Wiki


If you can't sit by a cozy fire with your code in hand enjoying its simplicity and clarity, it needs more work. --Carlos Torres

Offline

#5 2013-03-23 11:05:03

drozdu
Member
Registered: 2012-02-20
Posts: 9

Re: [Kinda SOLVED]xf86-video-ati: xorg-server problem

I had exactly the same problem after upgrade ati-dri 9.1-3 -> 9.1.1-1, along with mesa.
X refused to start with error: [KMS] drm report modesetting isn't supported

It occurred, that I had radeon blacklisted in
/etc/modprobe.d/modprobe.conf

X starts fine now after removing "blacklist radeon".

Offline

#6 2013-03-23 12:04:30

MagicSkyFairy
Member
Registered: 2013-03-14
Posts: 79

Re: [Kinda SOLVED]xf86-video-ati: xorg-server problem

drozdu wrote:

I had exactly the same problem after upgrade ati-dri 9.1-3 -> 9.1.1-1, along with mesa.
X refused to start with error: [KMS] drm report modesetting isn't supported

It occurred, that I had radeon blacklisted in
/etc/modprobe.d/modprobe.conf

X starts fine now after removing "blacklist radeon".

You probably could have added

modprobe radeon

to /etc/rc.local also.  This sound strange to blacklist it, and then load it, but for things like hybrid graphics X won't boot sometimes if you have radeon loaded during boot.

Last edited by MagicSkyFairy (2013-03-23 12:04:55)


I have wasted atleast a second of your time by making you read my signature.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB