You are not logged in.

#1 2013-04-24 11:21:02

whoop
Member
Registered: 2009-05-28
Posts: 93

gnome 3.8, nvidia twinview, primary display problem

I have two monitors Samsung Syncmaster (DFP-1) which I want to have as primary and an Eizo L365 (DFP-0) which I want to have as secondary (left of primary).
This has been working fine but after updating to gnome 3.8 the primary display for X keeps on switching to the left most (Eizo L365, DFP-0) upon every boot.
I can change it back using nvidia-settings (and save it to X configuration file) but when I reboot the primary display is switched back to the Eizo monitor.

The /etc/X11/xorg.conf look identical before and after the tweaks (and save) in nvidia-settings which I don't understand:

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 313.30  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-05)  Wed Mar 27 16:37:11 PDT 2013

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Eizo L365"
    HorizSync       31.0 - 49.0
    VertRefresh     59.0 - 61.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 260"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "Stereo" "0"
    Option         "nvidiaXineramaInfoOrder" "DFP-1"
    Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0, DFP-1: nvidia-auto-select +1024+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Any ideas?

packages:
extra/nvidia 313.30-4
extra/xorg-server 1.14.1-1 (xorg)
extra/gnome-shell 3.8.1-1 (gnome)
extra/gdm 3.8.1.1-1 (gnome)

Offline

#2 2013-04-24 19:47:46

cecure
Member
Registered: 2013-04-09
Posts: 5

Re: gnome 3.8, nvidia twinview, primary display problem

I am also having this issue.  I have tried regenerating my xorg using nvidia-xconfig and I have also updated my /etc/X11/xorg.conf.d/10-monitors.conf from nvidia-settings.

Below are my files:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 313.30  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-05)  Wed Mar 27 16:37:22 PDT 2013

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 313.30  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-05)  Wed Mar 27 16:37:11 PDT 2013

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Acer AL1916W"
    HorizSync       31.0 - 84.0
    VertRefresh     56.0 - 76.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GT 220"
EndSection

Section "Screen"

# Removed Option "metamodes" "DFP: nvidia-auto-select +0+0, CRT: nvidia-auto-select +1920+0"
# Removed Option "metamodes" "CRT: nvidia-auto-select +0+0, DFP: nvidia-auto-select +1440+0"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "1"
    Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option         "Stereo" "0"
    Option         "nvidiaXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option         "metamodes" "CRT: nvidia-auto-select +1920+0, DFP: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

10-monitor.conf

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 313.30  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-05)  Wed Mar 27 16:37:11 PDT 2013

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Acer AL1916W"
    HorizSync       31.0 - 84.0
    VertRefresh     56.0 - 76.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GT 220"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "Stereo" "0"
    Option         "nvidiaXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option         "metamodes" "CRT: nvidia-auto-select +1920+0, DFP: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Offline

#3 2013-04-25 01:42:24

StR@ng3r
Member
Registered: 2011-11-12
Posts: 61

Re: gnome 3.8, nvidia twinview, primary display problem

I fixed this by opening the gnome settings dialog and dragging the taskbar over.

Offline

#4 2013-04-25 13:04:15

whoop
Member
Registered: 2009-05-28
Posts: 93

Re: gnome 3.8, nvidia twinview, primary display problem

StR@ng3r wrote:

I fixed this by opening the gnome settings dialog and dragging the taskbar over.

Wow, so it was a feature all along... Thanks allot...

So I guess this is about 50% solved now because gdm is still acting weird... It's still in the leftmost monitor. Actually further left than that (It's mostly out of the bounds of the monitor) but as soon as my mouse reaches the left monitor the login box pops into the left monitor correctly... (however still the wrong monitor)

Last edited by whoop (2013-04-25 13:06:01)

Offline

#5 2013-04-26 15:32:39

sweetthdevil
Member
Registered: 2009-10-20
Posts: 321

Re: gnome 3.8, nvidia twinview, primary display problem

After updating I found myself with the same issue, thanks to this topic I got it sorted!

However, the login screen remain with the wrong settings, is there a way to change it also?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB