You are not logged in.

#1 2013-07-07 20:42:53

nobody44
Member
Registered: 2011-08-25
Posts: 28

[SOLVED] Intel i7 4702M + GT750M + Optimus causes black screen

Hello,
I bought a new notebook (Acer Aspire V3-772 series) with an Intel i7 4702QM CPU, Optimus chipset and a NVidia GT750M GPU.
I installed a new arch linux system, but I can't configure it properly: After the kernel has been loaded the screen gets black (but the system does boot properly, CTRL+ALT+DEL does work) and I see no output at all. Currently I did not install the xorg server...

* I tried to add the i915 and intel_agp modules in the MODULES list in "/etc/mkinitcpio.conf"
* adding them to the modprobe blacklist (and using the nvidia drivers instead)
* using "nomodeset" parameter prevents the black screen, but that is not the solution, is it?

I read the wiki pages about intel graphics (first I want to get the integrated GPU working, then the NVidia GPU), but I can't figure it out :-/.

Any help is appreciated

nobody44

/Edit:
Fixed by adding "acpi_backlight=vendor" to the kernel boot parameters.

Last edited by nobody44 (2013-07-08 08:55:44)

Offline

#2 2013-07-08 04:08:23

ethereal
Member
Registered: 2012-04-27
Posts: 3

Re: [SOLVED] Intel i7 4702M + GT750M + Optimus causes black screen

Hello:

Currently trying to solve the same issue on a Lenovo Ideapad Y410p (4700MQ + GT750M). I've noticed that, for me at least: if you have KMS enabled, plugging in an external monitor to the HDMI port causes the external monitor to be used as the console output. Starting and then quitting X then leaves the internal monitor enabled and displaying the console . . . kind of odd.

I've been digging through dmesg logs and whatnot but haven't been able to find anything as of yet. I'll let you know if I do.

- ethereal

Offline

#3 2013-07-08 05:28:02

ethereal
Member
Registered: 2012-04-27
Posts: 3

Re: [SOLVED] Intel i7 4702M + GT750M + Optimus causes black screen

Gah! Turns out the backlight is off by default for me. Running

echo 1 > /sys/class/backlight/intel_backlight/bl_power

. . . fixes things for me. Hopefully this helps!

- ethereal

Offline

#4 2013-07-08 07:55:08

nobody44
Member
Registered: 2011-08-25
Posts: 28

Re: [SOLVED] Intel i7 4702M + GT750M + Optimus causes black screen

ethereal wrote:

Gah! Turns out the backlight is off by default for me. Running

echo 1 > /sys/class/backlight/intel_backlight/bl_power

. . . fixes things for me. Hopefully this helps!

- ethereal

Yes, it does help. This works well for the console (I wrote a systemd service) but once I start the X server (startx with xfce4 enabled), the screen gets black again and executing the command does not help.
The HDMI output works as expected though.

Thanks for the help :-)!


/Edit:

Fixed by adding "acpi_backlight=vendor" to the kernel boot parameters.

Last edited by nobody44 (2013-07-08 08:54:20)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB