You are not logged in.

#1 2013-07-23 18:30:41

bpont
Member
Registered: 2010-03-24
Posts: 147

[SOLVED] X keeps crashing and returning to login prompt

Since a recent system update, I haven't been able to successfully boot into X.  It keeps crashing and returning to a login prompt.  I haven't made any hardware changes and the configuration that is recommended for the (barely supported) video chipset I have is supposedly properly configured too.  I have tried starting X with the following settings...all of which fail, with X crashing and returning to a tty console with a login prompt:

Section "Device"
    Identifier "Intel 82845G/GL [Brookdale -G]/GE"
    Driver "intel"
    Option "AccelMethod" "sna"
Section "Device"
    Identifier "Intel 82845G/GL [Brookdale -G]/GE"
    Driver "intel"
    Option "AccelMethod" "sna"
    Option "DRI" "true"
Section "Device"
    Identifier "Intel 82845G/GL [Brookdale -G]/GE"
    Driver "intel"
    Option "AccelMethod" "sna"
    Option "DRI" "true"
    Option "DebugWait" "true"

Last edited by bpont (2013-07-23 19:12:39)

Offline

#2 2013-07-23 18:35:12

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,426

Re: [SOLVED] X keeps crashing and returning to login prompt

Maybe it's https://bugs.archlinux.org/task/36202
Downgrade xf86-video-intel and see if it helps.

Offline

#3 2013-07-23 19:12:11

bpont
Member
Registered: 2010-03-24
Posts: 147

Re: [SOLVED] X keeps crashing and returning to login prompt

karol wrote:

Maybe it's https://bugs.archlinux.org/task/36202
Downgrade xf86-video-intel and see if it helps.

I've changed my settings to the following with no apparent problems (so far)...marking as solved:

Section "Device"
   Identifier "Intel Graphics"
   Driver "intel"
   Option "NoAccel" "True"
EndSection

Offline

#4 2013-07-23 19:22:09

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,426

Re: [SOLVED] X keeps crashing and returning to login prompt

This means you're using UXA.
What happens if you drop

 Option "NoAccel" "True"

?

Offline

#5 2013-07-23 19:42:25

bpont
Member
Registered: 2010-03-24
Posts: 147

Re: [SOLVED] X keeps crashing and returning to login prompt

karol wrote:

This means you're using UXA.
What happens if you drop

 Option "NoAccel" "True"

?

If I drop that option, then the display looks distorted and unusable.  I can't seem to get SNA to work correctly, so as long as that option makes UXA display correctly, I'll live with it.

Offline

#6 2013-07-23 19:50:51

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,426

Re: [SOLVED] X keeps crashing and returning to login prompt

I was curious, because I have

$ lspci | grep -i vga
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device (rev 01)

and I've been having issues with it for awhile https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=100812


I decided to downgrade the drivers and keep using sna.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB