You are not logged in.

#1 2013-07-28 09:35:04

jjin082693
Member
From: Chicago, IL
Registered: 2013-07-28
Posts: 13

X fails to start, causes computer to shutdown

Hi everyone,

I'm trying to install Arch on my Lenovo Y500, following the Beginner's Guide. When I try to start X, however, my screen first goes black, then my fans start freaking out for a couple of seconds, after which the computer simply shuts down. I'm using NVidia GT650M cards wlth the nvidia driver.

Here's my xorg.conf:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 319.32  (buildmeister@swio-display-x64-rhel04-14)  Wed Jun 19 15:50:37 PDT 2013


Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Here's my Xorg.0.log:

[   715.842] 
X.Org X Server 1.14.2
Release Date: 2013-06-25
[   715.842] X Protocol Version 11, Revision 0
[   715.842] Build Operating System: Linux 3.9.7-1-ARCH x86_64 
[   715.843] Current Operating System: Linux jjin-arch 3.10.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Jul 26 11:26:59 CEST 2013 x86_64
[   715.843] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=70da2487-dc56-45f9-b9a9-4fd003d26788 ro quiet
[   715.844] Build Date: 01 July 2013  10:48:42AM
[   715.844]  
[   715.844] Current version of pixman: 0.30.0
[   715.845] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   715.845] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   715.847] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jul 29 01:11:56 2013
[   715.883] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[   715.891] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   715.917] (==) ServerLayout "Layout0"
[   715.917] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[   715.917] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[   715.917] (**) |   |-->Device "Device0"
[   715.917] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[   715.917] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[   715.917] (==) Automatically adding devices
[   715.917] (==) Automatically enabling devices
[   715.917] (==) Automatically adding GPU devices
[   715.945] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[   715.945] 	Entry deleted from font path.
[   715.945] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[   715.945] 	Entry deleted from font path.
[   715.945] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[   715.945] 	Entry deleted from font path.
[   715.945] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[   715.945] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[   715.946] 	Entry deleted from font path.
[   715.946] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[   715.946] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/
[   715.946] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   715.946] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[   715.946] (WW) Disabling Keyboard0
[   715.946] (WW) Disabling Mouse0
[   715.946] (II) Loader magic: 0x7fdc20
[   715.946] (II) Module ABI versions:
[   715.946] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   715.946] 	X.Org Video Driver: 14.1
[   715.946] 	X.Org XInput driver : 19.1
[   715.946] 	X.Org Server Extension : 7.0
[   715.946] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   715.946] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   715.948] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0fd1:17aa:3972 rev 161, Mem @ 0xb3000000/16777216, 0xa0000000/268435456, 0xb0000000/33554432, I/O @ 0x00004000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   715.948] (--) PCI: (0:2:0:0) 10de:0fd1:17aa:3972 rev 161, Mem @ 0xb2000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128
[   715.956] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   715.963] Initializing built-in extension SHAPE
[   715.970] Initializing built-in extension MIT-SHM
[   715.977] Initializing built-in extension XInputExtension
[   715.984] Initializing built-in extension XTEST
[   715.991] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   715.998] Initializing built-in extension SYNC
[   716.005] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   716.011] Initializing built-in extension XC-MISC
[   716.018] Initializing built-in extension SECURITY
[   716.025] Initializing built-in extension XINERAMA
[   716.031] Initializing built-in extension XFIXES
[   716.037] Initializing built-in extension RENDER
[   716.044] Initializing built-in extension RANDR
[   716.049] Initializing built-in extension COMPOSITE
[   716.055] Initializing built-in extension DAMAGE
[   716.060] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[   716.065] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[   716.069] Initializing built-in extension RECORD
[   716.074] Initializing built-in extension DPMS
[   716.078] Initializing built-in extension X-Resource
[   716.082] Initializing built-in extension XVideo
[   716.086] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[   716.090] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[   716.093] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[   716.097] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[   716.099] Initializing built-in extension DRI2
[   716.099] (II) LoadModule: "glx"
[   716.100] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   716.106] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   716.106] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   716.106] 	Module class: X.Org Server Extension
[   716.106] (II) NVIDIA GLX Module  319.32  Wed Jun 19 14:55:38 PDT 2013
[   716.109] Loading extension GLX
[   716.109] (II) LoadModule: "nvidia"
[   716.109] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   716.109] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   716.109] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   716.109] 	Module class: X.Org Video Driver
[   716.109] (II) NVIDIA dlloader X Driver  319.32  Wed Jun 19 14:34:12 PDT 2013
[   716.109] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   716.109] (++) using VT number 1

[   716.109] (II) Loading sub module "fb"
[   716.109] (II) LoadModule: "fb"
[   716.109] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   716.122] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   716.122] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.0.0
[   716.122] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   716.122] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[   716.122] (II) Loading sub module "wfb"
[   716.122] (II) LoadModule: "wfb"
[   716.122] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[   716.127] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[   716.127] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.0.0
[   716.127] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   716.127] (II) Loading sub module "shadow"
[   716.127] (II) LoadModule: "shadow"
[   716.127] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[   716.127] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[   716.127] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.1.0
[   716.127] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   716.127] (II) Loading sub module "ramdac"
[   716.128] (II) LoadModule: "ramdac"
[   716.128] (II) Module "ramdac" already built-in
[   716.128] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[   716.128] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[   716.128] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[   716.128] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   716.128] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[   721.167] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please
[   721.167] (EE) NVIDIA(0):     check your system's kernel log for additional error
[   721.167] (EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   721.167] (EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
[   721.167] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[   721.167] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[   721.167] (II) UnloadModule: "nvidia"
[   721.167] (II) UnloadSubModule: "shadow"
[   721.167] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[   721.167] (II) UnloadSubModule: "fb"
[   721.167] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   721.167] (EE) 
Fatal server error:
[   721.167] (EE) no screens found(EE) 
[   721.167] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   721.167] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   721.167] (EE) 
[   721.179] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Thanks in advance for the help and attention! I'm happy to provide any additional info that might help!

Last edited by jjin082693 (2013-07-28 09:59:40)

Offline

#2 2013-07-28 14:38:52

henk
Member
From: Weert, Netherlands
Registered: 2013-01-01
Posts: 330

Re: X fails to start, causes computer to shutdown

Welcome to Arch. If you take a look at the laptop section you will see you are not the only one with the problem.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1304297

Offline

#3 2013-07-28 17:19:21

jjin082693
Member
From: Chicago, IL
Registered: 2013-07-28
Posts: 13

Re: X fails to start, causes computer to shutdown

Thanks for the link! I downgraded my kernel to 3.9.9-1; similarly downgraded nvidia, nvidia-libgl, and nvidia-utils to 319.23-1.

Now, whenever I attempt to run startx, I get the following error message:
modprobe: ERROR: could not insert 'nvidia': Exec format error

Came across a couple of relevant posts, none of which seemed to be of much help.

Offline

#4 2013-07-29 03:39:30

henk
Member
From: Weert, Netherlands
Registered: 2013-01-01
Posts: 330

Re: X fails to start, causes computer to shutdown

Cannot be of much help  because I've never had the need to downgrade.
Was this one of the relevant posts?
It is not the same as downgrading, but it shows the importance of of the correct linux-headers.

Offline

#5 2013-07-29 05:27:07

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 4,800

Re: X fails to start, causes computer to shutdown

Did you downgrade from your cache or from somewhere else? I'm used to exec format error meaning wrong architecture, but when talking about kernel modules, I'm guessing it could have other meanings?

Offline

#6 2013-07-29 05:42:56

jjin082693
Member
From: Chicago, IL
Registered: 2013-07-28
Posts: 13

Re: X fails to start, causes computer to shutdown

I downgraded from a live-CD environment I had loaded on a USB drive, using pacman -U <version to downgrade to>.

I considered the possibly of me having installed the drivers/kernel for the wrong architecture, but I double-checked the packages that I acquired from ARM and they are, in fact, the x86-64 versions, which is the architecture that my computer runs and that I installed Arch in.

Could there possibly be any other packages that I need to downgrade in addition to linux and the nvidia driver and utility files I mentioned above?

Last edited by jjin082693 (2013-07-29 05:44:08)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB