You are not logged in.

#51 2013-08-06 12:32:12

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,473

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Thaodan wrote:

As far as I know all GMA GPU aren't even from Intel.

Most are, only a few aren't. Those that aren't: GMA500/600 and GMA3600/3650. They're a weird mix, they have a PowerVR GPU core and an Intel output engine.

Online

#52 2013-08-11 19:40:46

reztho
Member
Registered: 2007-12-16
Posts: 33

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

I have a hd 3000 intel graphics card, and with the VDPAU-VAAPI backend youtube videos' performance is worst than before, even the player overlay is flickering. Although Vimeo videos are fine.

But comparing to mplayer-vaapi, mplayer with VDPAU-VAAPI uses more CPU, so I'm not going to use this library for the time being.

Offline

#53 2013-08-15 23:41:25

stqn
Member
Registered: 2010-03-19
Posts: 1,189
Website

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

The latest code doesn’t work well at all for me (Core i3 550). I have built two packages: 20130720 and 20130804. The first one works well (apart from the stripes on the side of videos on youtube), but the second one causes all sorts of problems, flickering, lack of refresh, and quite possibly crashes of the Flash player.

Offline

#54 2013-08-17 11:36:46

JohannesE
Member
Registered: 2009-08-17
Posts: 22

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

stqn wrote:

The latest code doesn’t work well at all for me (Core i3 550). I have built two packages: 20130720 and 20130804. The first one works well (apart from the stripes on the side of videos on youtube), but the second one causes all sorts of problems, flickering, lack of refresh, and quite possibly crashes of the Flash player.

Same here, 20130720 works well but 20130804 causes flickering and lags. (on Intel HD Graphics 3000)

Last edited by JohannesE (2013-08-17 11:38:37)

Offline

#55 2013-08-17 12:38:47

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

stqn wrote:

The latest code doesn’t work well at all for me (Core i3 550). I have built two packages: 20130720 and 20130804. The first one works well (apart from the stripes on the side of videos on youtube), but the second one causes all sorts of problems, flickering, lack of refresh, and quite possibly crashes of the Flash player.

I was trying to fix another bug, but that introduced a new one. I've moved master branch a few commits backwards, now it should work as before.

Offline

#56 2013-09-26 09:56:56

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

i-rinat wrote:
stqn wrote:

I’ve noticed that sometimes the last row or column of pixels in a video is stretched towards the border of the video area. I can’t say if this happens without vdpau.

That's a bug, and it should not be hard to fix. Added to TODO list.

I've digged into the issue. And I think now it's flashplayer bug. It passes wrong video size (336x240 instead of correct 322x240 in my case). The bug was reproduced (not by me though) on nVidia videoadapters too.

Offline

#57 2013-10-31 12:40:41

Resistance
Member
Registered: 2012-09-04
Posts: 26

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Hi ValdikSS, thanks for you work!

The driver works like it should:

mplayer -vo vdpau h264.mkv              
MPlayer SVN-r36285-4.8.1 (C) 2000-2013 MPlayer Team
205 audio & 424 video codecs

Playing h264.mkv.
libavformat version 55.7.100 (internal)
libavformat file format detected.
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (ac3), -aid 0, -alang eng
VIDEO:  [H264]  1278x720  0bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
Load subtitles in ./
[VS] Software VDPAU backend library initialized
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'xvba'
libva info: Trying to open /usr/lib/dri//xvba_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 55.12.100 (internal)
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, floatle, 384.0 kbit/12.50% (ratio: 48000->384000)
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
==========================================================================
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [vdpau] 1278x720 => 1278x720 Planar YV12 
A:  33.8 V:  33.8 A-V:  0.000 ct:  0.042   0/  0 26% 22%  0.7% 20 0 

However when I press "q", this error message appears:

MPlayer interrupted by signal 11 in module: uninit_vo
- MPlayer crashed by bad usage of CPU/FPU/RAM.
  Recompile MPlayer with --enable-debug and make a 'gdb' backtrace and
  disassembly. Details in DOCS/HTML/en/bugreports_what.html#bugreports_crash.
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.

Should I report this somewhere ?

Offline

#58 2013-10-31 13:02:27

ValdikSS
Member
Registered: 2011-03-30
Posts: 31

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Resistance, that's not my work, that's i-rinat's work. Report to github I suppose.

Offline

#59 2013-10-31 16:11:28

Resistance
Member
Registered: 2012-09-04
Posts: 26

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Right.. ^^'

Anyway, the issue is fixed by exporting "VDPAU_QUIRKS=XCloseDisplay".

Offline

#60 2013-11-17 21:49:42

bernd_b
Member
Registered: 2013-07-30
Posts: 71

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

I am glad to have found this. Current classic mplayer with video output driver vdpau chosen works on my intel celeron (2x1.1GHZ) machine with built in HD2000 Graphics. So I can use mplayer even without using its vaapi-fork.

vlc with video acceleration turned on (either vdpau or native vaapi) gives me a collection of still pictures with sound instead of playing the movie properly with the same simple h264-footage placed in a mkv container (720p - 25fps). Since it works with mplayer and vlc refuses to give proper playback even with native vaapi chosen, I guess this is a problem with vlc and not this library.

Offline

#61 2013-11-24 09:37:20

unnamed11
Member
Registered: 2013-10-07
Posts: 4

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

I have intel HD3000, so I just installed this thing, added string to profile, added this:
EnableLinuxHWVideoDecode=1
OverrideGPUValidation=1
to /etc/adobe/mms.cfg and everything works.

This is not work for me on flash! Only mplayer works correctly.
Intel hd 3000
falshplugin 11.2.202.310-1

Offline

#62 2013-12-03 07:09:08

PhotonX
Member
From: Munich
Registered: 2008-08-10
Posts: 431

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Trying to enable VPDAU on an AMD 6770 with catalyst drivers following the Wiki (i.e. using "export VDPAU_DRIVER=va_gl"). vdpauinfo gives

$ vdpauinfo
display: :0.0   screen: 0
[VS] Software VDPAU backend library initialized
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1

and then in the tables all features, parameters and so on are unsupported and the table of decoder capabilities is empty. VLC and MPlayer crash when using VDPAU. VLC gives

[VS] Software VDPAU backend library initialized
No accelerated IMDCT transform found
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
[0x7f3658000958] vdpau generic error: decoding profile not supported: 2.0 0x0
libva info: VA-API version 0.34.0
Segmentation fault

What do I do wrong? smile


Desktop: http://www.sysprofile.de/id15562, Arch Linux    |    Notebook: Thinkpad X200 Tablet, Manjaro

The very worst thing you can do with free software is to download it, see that it doesn't work for some reason, leave it, and tell your friends that it doesn't work.  -  Tuomas Lukka

Offline

#63 2013-12-04 11:07:31

stqn
Member
Registered: 2010-03-19
Posts: 1,189
Website

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Any idea why the libvdpau-va-gl AUR package was deleted?

Offline

#64 2013-12-04 11:10:34

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,473

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

stqn wrote:

Any idea why the libvdpau-va-gl AUR package was deleted?

Because it's in [community] now. So no need to compile it yourself anymore.

Online

#65 2013-12-04 11:27:03

stqn
Member
Registered: 2010-03-19
Posts: 1,189
Website

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Gusar wrote:

Because it's in [community] now. So no need to compile it yourself anymore.

Ah, great! Thanks.

A message in the comments before deleting the package would have been useful.

Offline

#66 2013-12-05 19:54:03

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

bernd_b wrote:

vlc with video acceleration turned on (either vdpau or native vaapi) gives me a collection of still pictures with sound instead of playing the movie properly with the same simple h264-footage placed in a mkv container (720p - 25fps). Since it works with mplayer and vlc refuses to give proper playback even with native vaapi chosen, I guess this is a problem with vlc and not this library.

Some versions of VLC used to download decoded pictures from GPU to CPU to postprocess them. Depending on hardware that could lead to extreme CPU usage. Mplayer displays decoded frames without downloading (that's why filters stop to work), i.e. uses the fastest way to work with hw decoder. There was some efforts to make VLC capable of direct frame rendering. They will eventually find their way into VLC mainline, I hope.

Offline

#67 2013-12-05 20:01:58

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

unnamed11 wrote:

This is not work for me on flash! Only mplayer works correctly.
Intel hd 3000
falshplugin 11.2.202.310-1

Flash plugin sometimes uses VDPAU, sometimes not. It depends... I don't know exactly what it depends on.

You may set VDPAU_QUIRKS=ShowWatermark to display "va_gl" string at the bottom right corner when libvdpau-va-gl actually used. You may also try to run browser with VDPAU_LOG=1 set, that will display tons of trace messages.

Offline

#68 2013-12-05 20:07:25

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

PhotonX wrote:

What do I do wrong? smile

Do you have libva-xvba-driver installed? Which version of catalyst drivers do you use? On my system 13.4 crashes all Xorg session when I do vainfo, although 13.11-beta seems to work fine.
Looks like your video adapter is supported by r600 driver which is now have VDPAU interface available. Why not to try it?

Offline

#69 2013-12-10 16:59:08

taylorchu
Member
Registered: 2010-08-09
Posts: 405

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

I tested my flash player after I installed this thing; however, for some flash videos, the cpu usage is still very high 89%~
I can confirm that the watermark is shown. is there a reason for this?


"After you do enough distro research, you will choose Arch."

Offline

#70 2013-12-10 20:46:50

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

taylorchu wrote:

I tested my flash player after I installed this thing; however, for some flash videos, the cpu usage is still very high 89%~
I can confirm that the watermark is shown. is there a reason for this?

There are two parts of video redering that can be hardware accelerated: decoding and scaling. Watermark shown means presentation (scaling usually) is done with help of VDPAU, but one can't say for sure if Flash uses hardware decoding in that particular case. Even with hw decoding enabled, video players on some websites use hw decode, but do presentation part in software (Vimeo does so, for example). Even if swf developer have done all parts right, Flash still can avoid hw acceleration if wmode parameter have other value than 'direct'.

Offline

#71 2013-12-12 06:37:17

taylorchu
Member
Registered: 2010-08-09
Posts: 405

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

is it possible to force hw decode?


"After you do enough distro research, you will choose Arch."

Offline

#72 2013-12-12 16:10:16

i-rinat
Member
Registered: 2013-07-16
Posts: 23

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

taylorchu wrote:

is it possible to force hw decode?

https://github.com/i-rinat/libvdpau-va- … -issues.md

Offline

#73 2014-09-08 13:29:06

beroal
Member
From: Ukraine
Registered: 2009-06-07
Posts: 246
Website

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

MPlayer does not work. Sad.

$ export VDPAU_DRIVER=va_gl
$ mplayer ...
[VS] Software VDPAU backend library initialized
libva info: VA-API version 0.35.1
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
==========================================================================
Forced video codec: ffmpeg12vdpau
Forced video codec: ffvc1vdpau
Forced video codec: ffh264vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 55.52.102 (internal)
Selected video codec: [ffh264vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264 (VDPAU))
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, floatle, 0.0 kbit/0.00% (ratio: 0->352800)
Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
==========================================================================
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
AO: [alsa] 44100Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 H.264 VDPAU acceleration  [fs]
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 H.264 VDPAU acceleration  [fs]
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)
X11 error: BadWindow (invalid Window parameter)

libva-xvba-driver 0.8.0-3
libvdpau-va-gl 0.3.4-1
catalyst-hook 14.6-10
catalyst-libgl 14.6-10
catalyst-utils 14.6-10
lib32-catalyst-libgl 14.6-10
lib32-catalyst-utils 14.6-10


we are not condemned to write ugly code

Offline

#74 2014-09-08 13:48:31

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,473

Re: VDPAU-VAAPI backend / Hardware accel on Intel/AMD in flash and other

Just use mpv with its VAAPI support, then you won't need libvdpau-va-gl.

What you're doing now is double-wrapping - you have libva-xvba-driver going XVBA->VAAPI, then you have libvdpau-va-gl going VAAPI->VDPAU. I'm not surprised that this doesn't work. By using mpv (with "--hwdec=vaapi --vo=vaapi" or maybe even better "--hwdec=vaapi --vo=opengl-hq"), you eliminate the second redirection.

Online

Board footer

Powered by FluxBB