You are not logged in.

#1 2013-11-11 08:44:52

SneakySnake
Member
Registered: 2012-03-30
Posts: 9

Qt5 applications crash with libxcb 1.9.3-1

Let's take this simple Qt5 program:

#include <QApplication>

int main(int argc, char* argv[])
{
	QApplication app(argc, argv);
}

Here is the backtrace:

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x00007ffff08c18f0 in ?? () from /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so
(gdb) bt
#0  0x00007ffff08c18f0 in ?? () from /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so
#1  0x00007ffff08c1da8 in ?? () from /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so
#2  0x00007ffff08bf3cc in ?? () from /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so
#3  0x00007ffff08c0bc5 in ?? () from /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so
#4  0x00007ffff08d06dc in ?? () from /usr/lib/qt/plugins/platforms/libqxcb.so
#5  0x00007ffff6cd15dc in QPlatformIntegrationFactory::create(QString const&, QStringList const&, QString const&) () from /usr/lib/libQt5Gui.so.5
#6  0x00007ffff6cd958a in QGuiApplicationPrivate::createPlatformIntegration()
    () from /usr/lib/libQt5Gui.so.5
#7  0x00007ffff6cd9f55 in QGuiApplicationPrivate::createEventDispatcher() ()
   from /usr/lib/libQt5Gui.so.5
#8  0x00007ffff67fce31 in QCoreApplication::init() ()
   from /usr/lib/libQt5Core.so.5
#9  0x00007ffff67fcea6 in QCoreApplication::QCoreApplication(QCoreApplicationPrivate&) () from /usr/lib/libQt5Core.so.5
#10 0x00007ffff6cdaaf9 in QGuiApplication::QGuiApplication(QGuiApplicationPrivate&) () from /usr/lib/libQt5Gui.so.5
#11 0x00007ffff770b0cd in QApplication::QApplication(int&, char**, int) ()
   from /usr/lib/libQt5Widgets.so.5
#12 0x0000000000400653 in main ()

If I use libxcb from [extra] (1.9.1), the Qt5 applications run as expected.

I'm on x86_64, using qt5-base 5.1.1-5, libxcb 1.9.3-1.

Last edited by SneakySnake (2013-11-11 08:45:44)

Offline

#2 2013-11-11 10:22:07

ilpianista
Fellow developer
From: Lecce, Italy
Registered: 2007-10-06
Posts: 567
Website

Re: Qt5 applications crash with libxcb 1.9.3-1

I'm rebuilding Qt5. Anyway I think this could be a bug in xcb (looks like an API breakage to me).

Reported: https://bugs.archlinux.org/task/37728

Offline

Board footer

Powered by FluxBB