You are not logged in.

#1 2013-11-21 13:10:26

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

[E17] Blackscreen after the splashscreen...

Hi everybody;

Firstly, sorry for my english...

After a fresh install and configuration of Arch and e17 (0.17.4) and some reboot, I had a blackscreen after the splashscreen and I couldn't do something. I went on the IRC channel where it told me that this is a known bug and it will be corrected on the 0.17.5 version.
Now I am on 0.17.5 v. and I have the same bug...do you know how to fix it, or where I could read some log to understand where is the problem?

Thanks!

Offline

#2 2013-11-21 15:38:20

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

rm or mv your ~/.e dir and try again.

Offline

#3 2013-11-21 16:07:40

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Thank for your reply!

Indeed, I did this to be able to log in my e17 session...but each time I have to configure again and again my e17...It is boring...
I went again on IRC channel for e17, I learned that this bug will be usually fixed in the next version, and to wait it, move the following file could partially "solve" this bug :
~/.e/e/config/default/e_randr.cfg

I did not try for the moment, I will test, and I will let you know!

Offline

#4 2013-11-21 16:45:48

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

As you said, it was a known bug in 0.17.4 that was supposedly fixed in 0.17.5. If fact, it was one of the reasons for 0.17.5 to be delayed a bit, to make sure this bug was completely gone. Setting up your config one last time *should* be it.

Last edited by Scimmia (2013-11-21 16:51:21)

Offline

#5 2013-11-22 07:40:23

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Thank for your reply Scimmia;

I did the following test :
- remove my ~/.e dir.
- restart e17 v0.17.5 & set it
- the next restart of e17 gives blackscreen
- remove the ~/.e/e/config/default/e_randr.cfg file
- restart e17 ==> OK!! \o/

So maybe  I have another bug which provides the same consequence...5

Offline

#6 2013-11-22 08:00:22

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

It could be something new or it could be something different with your system that didn't get fixed; I haven't been on IRC in a while and this hasn't shown up on the devel mailing list that I've seen.

This is the kind of crap that happens when someone decides to backport a complete rewrite of E's randr from E18 to E17. Never should have happened.

Wait another couple of weeks for E18 to be released, it never had this issue so that *should* take care of it.

Last edited by Scimmia (2013-11-22 08:01:40)

Offline

#7 2013-11-22 08:27:01

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

In all case; I am thankfull with the arch and E-communities for their helps!!
When I am seeing this help between users, I am glad to be here!!

Anyway, I don't put this topic in solved status, because the bug will be able to reappear, since remove the randr config file is not a solution just a pill to calm the pain! ^^

Otherwise do you know when the next version is planned to be released? Even I guess is not soon because the 0.17.5 was released some days ago.

Last edited by barbsbou (2013-11-22 08:28:45)

Offline

#8 2013-11-22 09:53:46

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 659

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

0.17.5 was the last release for the E17 series. E18 (along with EFL 1.8 and Terminology 0.4) will be released before the end of the year. It's is alpha as we speak and quite stable.

Offline

#9 2013-11-22 16:00:44

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

barbsbou wrote:

In all case; I am thankfull with the arch and E-communities for their helps!!
When I am seeing this help between users, I am glad to be here!!

Anyway, I don't put this topic in solved status, because the bug will be able to reappear, since remove the randr config file is not a solution just a pill to calm the pain! ^^

Otherwise do you know when the next version is planned to be released? Even I guess is not soon because the 0.17.5 was released some days ago.

E18 has been in a feature freeze pending release since June. It got held up because EFL/Elementary 1.8 got delayed. EFL/Elm have now been in a freeze for a couple of weeks, with the 1.8 release scheduled for Dec 1. I would expect E18 to be released either with it or shortly after.

When Arch will have it in the repos is another matter.

Offline

#10 2013-11-29 17:12:55

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Ok thank a lot for all your details!

Now I have "another" problem, that is I have no more a blackscreen after the splashcreen, I am just block on the splashscreer....with the inscription "soon finished" (this is my translation...)

I tried without and with the
~/.e/e/config/default/e_randr.cfg

but nothing change...any idea....???
So for the moment I am using xfce...Please help me to figure out my favourite WM....
Thank you a lot!!

Offline

#11 2013-11-30 16:28:27

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Offline

#12 2013-12-04 07:21:53

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

I don't know....It is for my laptop of my work...I guess the package version is more stable than the git version?

In the french arch linux forum, a poster told me that this bug is du to the compositor...

Offline

#13 2013-12-04 08:07:17

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

The compositor has changed significantly in E18, so that may very well do it.

EFL/Elm 1.8 has been released; you can actually download them from enlighenment.org and build an Arch package as they include PKGBUILD files. Or you can wait until they get updated in [extra]. but who knows when that will be. E18 itself is nearing release, but not quite there. I don't think there's any specific blockers and it's more stable for me than E17 ever was, so I wouldn't hesitate to use it. If E17 is unusable, you've really got nothing to lose - worst case scenerio is that you end up back in XFCE.

Offline

#14 2013-12-04 09:24:41

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 659

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Just to add to the above E17 has some annoying things that have been fixed for E18. And yes it (E18) is stable.

As for arch the package needs to be renamed probably and i haven't seen any relevant discussion on the Dev list (public). It's up to the maintainer to get things going.

Offline

#15 2013-12-05 08:57:30

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Ok you convince me, I will install E18 from AUR rep. Do you have some recommandations? As for example uninstall E17 before or other?

I am remembering that when I try to install entrance-git from AUR rep, I have the following error :

fatal: unable to connect to git.enlightenment.org:
git.enlightenment.org[0: 140.211.167.139]: errno=Refused connection

any idea?? Just to be precised, I am doing it at my office that is in an academic network.

Offline

#16 2013-12-05 16:46:56

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Some networks will block the git protocol, try changing the source url to git+http:// instead of git://

Ronald van Haren and I have emailed a few times about the EFL 1.8 update, it sounds like he's going to do it this weekend when 1.8.2 gets released. If you wait until Monday, you can install the libs from the Extra repo then only have to use E itself from git.

Offline

#17 2013-12-05 17:21:22

mich04
Member
From: Illinois - United States
Registered: 2011-10-25
Posts: 378

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

I might have had a related problem, have you tried another desktop like lxde to see if it is e17? I had a black screen everytime I started e17, I than went to lxde and found that I had the same problem the solution was to make a new file and change X11 acceleration method from SNA back to UXA by adding the file below.

/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

Section "Device"
   Identifier  "Intel Graphics"
   Driver      "intel"
   Option      "AccelMethod"  "uxa"
EndSection

I love computers, networking and Arch Linux. Sometimes I might ask a stupid question, but please have grace with me like I would with you.

Offline

#18 2013-12-06 09:24:10

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Thank a lot Scimmia to follow and to reply to my interogations!! Ok So I will wait, to instal the efl 1.8 and just to compile enlightenment


Thank also mich04, but I don't think that it is the same problem, because usually it work, and one day black screen, and now not blasckscreen but It holds on the splashscreen;

Thank to everybody

Offline

#19 2013-12-20 08:47:58

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

I setup my E without compositor, but another bug will appear so, I uninstalled E17 from package and I installed from AUR, I hope that all will be fine now....

Thank you a lot Scimmia for your help!

For the interested people whose have the same network problem as me just find the in the package configuration file the variable source and replace git://... by git+http://... (following the Scimmia's advice)

Offline

#20 2013-12-20 16:58:10

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Re hi;

All seems to work like a charm I am very happy to, because I am a big fan of E-project!
Anyway, I am trying to use entrance-git, I installed very simply thank to AUR rep. But I cannot to log with, after investigation, I think is because of a keyboard layout problem. In fact I use a FR_fr layout, but by default in entrance this is american one, I guess....

Do you think that my layout keyboard is my problem, and how to solve it??

I searched on /etc/entrance.conf but I dind't find a variable which can be set my layout keyboard...
Any idea?

Offline

#21 2013-12-20 19:22:32

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 659

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Entrance is a bit of work in progress right now AFAIK and might not be the best thing to use. Try with a different login manager.

Offline

#22 2013-12-21 04:59:09

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 5,091

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

I have no experience with keyboard layouts other than the US one, so I can't be of much help; BUT the main author of entrance is french, so I'm guessing there's a way to make it work.

Offline

#23 2013-12-22 18:24:45

barbsbou
Member
Registered: 2010-02-01
Posts: 23

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

Ok thank you for your help!

The developper of entrance is alone? do you know if he need some help?

Offline

#24 2013-12-22 21:06:09

89c51
Member
Registered: 2012-06-05
Posts: 659

Re: [E17] Blackscreen after the splashscreen...

barbsbou wrote:

Ok thank you for your help!

The developper of entrance is alone? do you know if he need some help?


You can ask on the dev mailing list about that. AFAIK there are contributions from other E devs but he is the main dev for it. Its like his pet project that at some point (hopefully soon) will become more official.

Last edited by 89c51 (2013-12-22 21:06:29)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB