You are not logged in.

#1 2014-03-06 16:47:27

portals
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9

Problem with new mesa or ati-dri

Hello
I have Radeon r9 290. and I updated mesa to 10.1 10.0.3-1 . After that system freeze after x start.
dmesg: http://pastebin.com/Djge1APV
This is a mesa bug or my fault? What can i done?

Last edited by portals (2014-03-07 12:37:19)

Offline

#2 2014-03-06 20:48:09

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 4,032

Re: Problem with new mesa or ati-dri

2014-03-05T19:35:08+0100 piotek-pc kernel: Your BIOS doesn't leave a aperture memory hole
2014-03-05T19:35:08+0100 piotek-pc kernel: Please enable the IOMMU option in the BIOS setup
2014-03-05T19:35:08+0100 piotek-pc kernel: This costs you 64 MB of RAM

There are many amd 64-bit linux systems where IOMMU is needed, have you tried enabling IOMMU ?

Last edited by Lone_Wolf (2014-03-06 20:49:51)


Booting with apg Openrc, NOT systemd.
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#3 2014-03-06 22:02:33

portals
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9

Re: Problem with new mesa or ati-dri

Thank you. I enabled this but x still freeze.

Offline

#4 2014-03-06 22:55:00

HarlemSquirrel
Member
From: New York, NY
Registered: 2014-01-22
Posts: 95

Re: Problem with new mesa or ati-dri

Try the mesa 10.1 in the testing repo.


"Melody reigns supreme!"
    -J. J. Johnson

Offline

#5 2014-03-07 12:38:54

portals
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9

Re: Problem with new mesa or ati-dri

I am sorry problem appeared after installation 10.1 not 10.0.3-1. On mesa-git from aur the problem is the same.

Offline

#6 2014-03-07 13:06:01

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 4,032

Re: Problem with new mesa or ati-dri

i've looked a bit more thorough at the log you posted, and those errors  look more like kernel errors then mesa-related errors.

please boot to console mode and post the log of that boot.
(if you normally boot to a display manager / X , append systemd.unit=multi-user.target to your kernel boot line) .


Booting with apg Openrc, NOT systemd.
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#7 2014-03-07 14:38:06

portals
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9

Re: Problem with new mesa or ati-dri

This is log from boot to console: http://pastebin.com/HSm6SNK6

Offline

#8 2014-03-07 16:03:31

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,931

Re: Problem with new mesa or ati-dri

With that card you really should be running the 3.14.x kernel and the [mesa-git] repo. Either that or run Catalyst until the everything catches up (assuming Catalyst works).

Last edited by skottish (2014-03-07 16:03:55)

Offline

#9 2014-03-07 19:11:18

portals
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9

Re: Problem with new mesa or ati-dri

I tested mesa-git on 3.14-rc4 and the problem was almost the same but i was able to jump to terminal after freeze. I cannot test on 3.14-rc5 because their is a problem with btrfs support on root(Their was a problem in rc4 too but compilation btrfs as module helped, in rc5 is not working).
EDIT:
I booted 3.14-rc5, x still don't start but i can switch to terminal.
dmesg 3.14-rc5 mesa: http://pastebin.com/GuyAFzgT
dmesg 3.14-rc5 mesa-git: http://pastebin.com/TSFaacMP
Should I report a bug that mesa bug tracker?

Last edited by portals (2014-03-07 22:10:34)

Offline

#10 2014-03-07 22:43:10

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,931

Re: Problem with new mesa or ati-dri

portals wrote:

I tested mesa-git on 3.14-rc4 and the problem was almost the same but i was able to jump to terminal after freeze. I cannot test on 3.14-rc5 because their is a problem with btrfs support on root(Their was a problem in rc4 too but compilation btrfs as module helped, in rc5 is not working).
EDIT:
I booted 3.14-rc5, x still don't start but i can switch to terminal.
dmesg 3.14-rc5 mesa: http://pastebin.com/GuyAFzgT
dmesg 3.14-rc5 mesa-git: http://pastebin.com/TSFaacMP
Should I report a bug that mesa bug tracker?

You definitely have all sorts of errors surrounding the card. I would at least check the mesa bug tracker, as well as the ATI and dri stuff as well. There may be useful information at Phoronix as well, but it may be a pain to sift through all of the noise to find it.

There is one thing though. Did you build the new mesa stack yourself or did you use the [mesa-git] repo? I ask because everything is in that repo including updated drivers.

Offline

#11 2014-03-08 11:31:14

portals
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9

Re: Problem with new mesa or ati-dri

I build it myself but i try version from repro too. My bug raport: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=75909 i hope is good enough.
Thank You for help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB