You are not logged in.

#26 2014-03-08 16:37:12

Gregosky
Member
From: UK
Registered: 2013-07-26
Posts: 86

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

For now I run following:

pacman -Syu --ignore nvidia-libgl

Last edited by Gregosky (2014-03-08 16:38:01)

Offline

#27 2014-03-08 16:41:41

blackout23
Member
Registered: 2011-11-16
Posts: 780

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Gregosky wrote:

For now I run following:

pacman -Syu --ignore nvidia-libgl

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 8#p1389988

nvidia-utils has already been updated in the repo. The only thing stilll missing is new mesa.

Offline

#28 2014-03-08 18:06:54

Cristie
Member
From: Wuhan,Hubei,China
Registered: 2011-05-16
Posts: 4

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

same here. waiting for solutions.

Offline

#29 2014-03-08 18:08:32

kaipee
Member
From: Belfast, UK
Registered: 2012-07-07
Posts: 200

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Just posting to subscribe for a solution

Offline

#30 2014-03-08 18:35:49

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,427

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

kaipee wrote:

Just posting to subscribe for a solution

You can subscribe w/o posting to keep the noise down.

Offline

#31 2014-03-08 18:46:44

blackout23
Member
Registered: 2011-11-16
Posts: 780

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

kaipee wrote:

Just posting to subscribe for a solution

Just read the first page. The solution is already there.

Updated mesa / mesa-libgl package will be released to [extra] soon so just wait.

https://bugs.archlinux.org/task/39219?p … idia-libgl

Last edited by blackout23 (2014-03-08 18:49:34)

Offline

#32 2014-03-08 19:29:40

achilleas.k
Member
From: Sol 3
Registered: 2011-10-30
Posts: 115

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Beta in AUR is also a solution. I might even stick to that.

kaipee: yaknow, you can also subscribe without replying :-)

Offline

#33 2014-03-08 19:47:54

cju
Member
Registered: 2013-06-23
Posts: 194

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

achilleas.k wrote:

Beta in AUR is also a solution. I might even stick to that.

No need for such experiments man, mesa has just hit the repos. smile

Offline

#34 2014-03-08 20:11:33

achilleas.k
Member
From: Sol 3
Registered: 2011-10-30
Posts: 115

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

But but ... muh bleeding edge.
All seriousness though, I use beta drivers on Windows anyway. I don't mind trying out beta on Linux for a bit.

Offline

#35 2014-03-08 22:10:17

sl1pkn07
Member
From: Spanishtán
Registered: 2010-03-30
Posts: 312

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

nvidia also includes own lib32 libegl/libgles. any plans to update lib32-mesa/lib32-nvidia-utils/lib32-nvidia-libgl for include it?

greetings

Offline

#36 2014-03-08 22:26:38

Primoz
Member
From: Ljubljana-Slovena-EU
Registered: 2009-03-04
Posts: 661

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

This might not be the best thread to post this (if moderators think so, you're free to move it), but I'm also expiriencing libEGL problems.
Just that my are connected with Firefox and Chromium.

When I try to start either of those two browsers in bash, this is what I get:

/usr/lib/chromium/chromium: error while loading shared libraries: libEGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

and

XPCOMGlueLoad error for file /usr/lib/firefox/libxul.so:
libEGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Couldn't load XPCOM.

BTW I'm have a ATI card. But I still fear, that things might go awry once I reset.

Last edited by Primoz (2014-03-08 22:26:50)


Arch x86_64 ATI AMD APU KDE frameworks 5
---------------------------------
Whatever I do, I always end up with something horribly mis-configured.

Offline

#37 2014-03-08 22:30:07

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 4,898

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

@Primoz, Catalyst, I assume? Talk to it's maintainer, it's unsupported.

Offline

#38 2014-03-08 22:36:04

Primoz
Member
From: Ljubljana-Slovena-EU
Registered: 2009-03-04
Posts: 661

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Scimmia wrote:

@Primoz, Catalyst, I assume? Talk to it's maintainer, it's unsupported.

Yes
Well I rebooted my computer and KWin crashed, so I'm posting this from TWM/Koqnueror, because as I said, neither Firefox nor Chromium work after last mesa update.
I think I'll roll back to previous mesa and hopefully things will work again.

I'll post this in ATI Bar/Grill as well.

EDIT: Downgraded mesa, which solved everything. (For now)

Last edited by Primoz (2014-03-08 22:48:21)


Arch x86_64 ATI AMD APU KDE frameworks 5
---------------------------------
Whatever I do, I always end up with something horribly mis-configured.

Offline

#39 2014-03-09 04:33:44

sacg
Member
Registered: 2014-03-09
Posts: 1

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

the solution for me is...       sudo  pacman -Rdd lib32-nvidia-libgl nvidia-libgl      and reinstall ,   sorry my english

Offline

#40 2014-03-09 05:30:44

shadow82
Member
Registered: 2013-06-02
Posts: 9

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

With latest updates the problem is solved.

Offline

#41 2014-03-09 05:47:19

silverhammermba
Member
Registered: 2011-04-14
Posts: 141

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

I now only get this problem with lib32-nvidia-libgl. The 64 bit package works fine.

Offline

#42 2014-03-09 05:52:48

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 4,898

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

silverhammermba wrote:

I now only get this problem with lib32-nvidia-libgl. The 64 bit package works fine.

That package was updated a few hours ago, still not working? Need a more up-to-date mirror, maybe?

Offline

#43 2014-03-09 05:57:47

lano1106
Member
From: Canada, Montreal
Registered: 2012-11-22
Posts: 80
Website

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Update: I spoke too fast. This is exactly what has been done. catalyst maintainer just needs to provide its symlinks to point to the mesa shared libs contained in mesa package.

concerning the catalyst situation,

Initial situation yesterday:

/usr/lib/libEGL* symlinks from mesa conflicted with new symlinks in nvidia-libgl package.

Actual solution:

Move everything called /usr/lib/libEGL* from mesa package to mesa-libgl package.

Problem fixed for nvidia users.

This is not perfect as catalyst users cannot install mesa-libgl as it conflict with catalyst.

IMHO a better solution would be to keep the libEGL so files in mesa package and let the *libgl packages provide the appropriate symlinks that points to the desired libEGL* libs they want to use.

That is the only way to make everyone happy.

Last edited by lano1106 (2014-03-09 06:15:01)

Offline

#44 2014-03-09 06:18:57

scorici
Member
Registered: 2012-02-06
Posts: 10

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

For me downgrading mesa works, and adding it to IgnorePkg in /etc/pacman.conf .

Offline

#45 2014-03-09 06:20:59

pomekewe
Member
Registered: 2012-01-14
Posts: 11

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

This also fails for the nvidia-304xx series drivers.  I had to downgrade mesa to 10.0.3, otherwise firefox threw a hissy fit and several KDE widgets failed to load e.g. pager.

Offline

#46 2014-03-09 06:56:52

Fixxer
Member
From: Sosnowiec/Poland
Registered: 2011-08-29
Posts: 105
Website

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

This version of package mesa fixes the thing

terminal wrote:

[root@archlinux ~][root@archlinux ~]# pacman -Q mesa
mesa 10.1.0-2
[root@archlinux ~]# pacman -Q nvidia-libgl
nvidia-libgl 334.21-3
[root@archlinux ~]# pacman -Syyu
:: Synchronizing package databases...
core                                                        106.8 KiB  1113K/s 00:00 [##################################################] 100%
extra                                                      1455.2 KiB  2.94M/s 00:00 [##################################################] 100%
community                                                     2.1 MiB  3.87M/s 00:01 [##################################################] 100%
multilib                                                    113.0 KiB  12.3M/s 00:00 [##################################################] 100%
archlinuxfr                                                  18.8 KiB   448K/s 00:00 [##################################################] 100%
repo-ck                                                      42.7 KiB   241K/s 00:00 [##################################################] 100%
:: Starting full system upgrade...
there is nothing to do

[root@archlinux ~]#

System is fully updated.

More info:

[root@archlinux ~]# lspci -k | grep -A2 VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK107 [GeForce GTX 650] (rev a1)
    Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 3555
    Kernel driver in use: nvidia
[root@archlinux ~]#

Last edited by Fixxer (2014-03-09 07:15:59)


marcin'82

Offline

#47 2014-03-09 08:12:11

Effrafax
Member
Registered: 2012-02-15
Posts: 13

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Still broken here: mesa 10.1.0-2 doesn't work with nvidia-304xx for me.

Offline

#48 2014-03-09 09:18:11

triton60
Member
Registered: 2012-04-17
Posts: 23

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Effrafax wrote:

Still broken here: mesa 10.1.0-2 doesn't work with nvidia-304xx for me.

Try again now, it just worked for me.

Offline

#49 2014-03-09 14:15:47

Meirion
Member
Registered: 2009-10-04
Posts: 26

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

Rerunning pacman -Syu and the conflict is now gone

Offline

#50 2014-03-09 15:09:40

tonys_
Member
Registered: 2014-02-06
Posts: 2

Re: nvidia-libgl: /usr/lib/libEGL.so exists in file system

After the latest pacman -Syu, kega-fusion (Sega Genesis emulator, 32-bit) won't start.

/usr/lib/kega-fusion/kega-fusion: error while loading shared libraries: libnvidia-glsi.so.334.21: cannot open shared object file: No such file or directory

I do have a /usr/lib/libnvidia-glsi.so.334.21 file but not a /usr/lib32/ version that I'm just guessing it might be looking for.  Anyone know how to fix this?  Thanks!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB