You are not logged in.

#51 2014-03-26 18:23:31

Sandro
Member
Registered: 2012-03-01
Posts: 13

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

I'm experiencing the same issue, I think it started around the period in which the open post was written. It happens maybe 1/5 of the times I suspend the pc, and in those cases I'm forced to hard reset it, no other way of interacting.

Setup: Packard Bell tk81 laptop, 64 bit AMD dual core CPU, integrated ATI Mobility Radeon VGA, every package kept up to date.

Offline

#52 2014-03-27 14:21:59

ailu
Member
Registered: 2014-03-27
Posts: 1

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

got this problem with 3.13.7
for short suspends anything is fine. if i suspend for a longer time i cant resume. sleep and batery led are up but blank screen.

Offline

#53 2014-04-02 14:24:14

Skatox
Member
From: Venezuela
Registered: 2006-08-25
Posts: 58
Website

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

ailu wrote:

got this problem with 3.13.7
for short suspends anything is fine. if i suspend for a longer time i cant resume. sleep and batery led are up but blank screen.

I having the same issue, with a Intel video card.


http://www.skatox.com -> Visit my blog about (Linux, Hacking, Java, Windows, Mac Os X, Internet and more......)

Offline

#54 2014-04-28 14:18:40

timidger
Member
Registered: 2014-04-28
Posts: 2

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

I'm also still having this same issue (Thinkpad x201, 3.14.1-1 Kernel, i5 quad core). I tried using the lts in the repositories and I STILL have the issue. Is there anywhere else where I can submit this bug? This is a serious issue and it seems strange that it has gone this long despite all the issues.

Last edited by timidger (2014-04-28 14:41:18)

Offline

#55 2014-05-02 04:48:08

atroposfate
Member
Registered: 2014-02-26
Posts: 4

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

This is happening to me as well for the past 2 weeks. I've tried everything I have to hard reset every day. Has anyone been able to figure this out?

When I close the lid or run systemctl suspend the keyboard LED power up and the hardrive powers up but the screen stays blank.

Offline

#56 2014-05-02 14:02:03

timidger
Member
Registered: 2014-04-28
Posts: 2

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

I have had some success using uswsusp instead of systemd's suspend function.

Follow the instructions for replacing systemd with it, but use sleep instead of hibernate (I also removed that stuff after the &&, because I'm not sure what it does and it does not look like I need it)

It mostly works, though occasionally my laptop still shuts off; I'm sure I could mitigate if I tried harder or I used s2both instead of s2ram

Offline

#57 2014-05-20 17:10:46

andreyv
Member
From: Riga, Latvia
Registered: 2012-11-02
Posts: 33

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

I also have this: when resuming from suspend, my laptop just hangs with a black screen. I have an Intel graphics card. I found that replacing the linux package with linux-lts (3.10) fixes the problem. So it could be a kernel bug introduced in kernels >=3.12.

Offline

#58 2014-05-21 20:55:49

sashab
Member
Registered: 2014-05-21
Posts: 1

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

I have the same problem on resume:

blank screen (backlight off)
no hdd activity
no usb devices
no network
any input provides no reaction

Hardware: IBM Thinkpad T41 (Intel Centrino Platform, ATI GPU with extra/ati-dri 10.1.4-1).
Kernel: core/linux-lts 3.10.40-1 i686.
DM: lightdm 1:1.10.1-1.
WM: xfce4 (xfwm 4.10.1-1).

Tha same problem exists with the main kernel.

Unfortunately i have no idea how to downgrade to an older kernel (< 3.7) and if older linux(-lts) packages are still available somewhere.
Is there such a short method or is a manual donwgrade / manual packaging the old kernel the only way?

Are there any other approaches that could solve the problem? Any exact details about the cause?

Regards,

sashab

Last edited by sashab (2014-05-21 21:10:28)

Offline

#59 2014-08-04 20:45:45

thall
Member
Registered: 2012-05-30
Posts: 12

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

Still having the same issue.

[~]$ uname -r
3.15.8-1-ARCH

[~]$ lspci -k
02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G96M [GeForce 9600M GT] (rev a1)
	Subsystem: Apple Inc. Device 00bc
	Kernel driver in use: nvidia
	Kernel modules: nouveau, nvidia
03:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation C79 [GeForce 9400M] (rev b1)
	Subsystem: Apple Inc. Device 00bb
	Kernel driver in use: nvidia
	Kernel modules: nouveau, nvidia

[~]$ cat /etc/X11/xorg.conf
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 337.19  (buildmeister@swio-display-x64-rhel04-03)  Tue Apr 29 20:34:50 PDT 2014


Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BusID           "PCI:3:00:0"  
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Offline

#60 2014-12-09 16:54:48

aatoma
Member
Registered: 2013-01-22
Posts: 29

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

Same here, on an Acer Aspire One 110 running updated Arch+KDE.
I didn't notice this defect until recently (maybe this year?).
According to my experience, the issue only kicks in when the battery level is low.
Can this be related to power management?

Offline

#61 2015-01-05 02:06:58

elimirks
Member
From: Toronto, Canada
Registered: 2015-01-05
Posts: 1
Website

Re: systemd: Resume sometimes fails (=> blank screen)

I have a (possible) solution!! (ThinkPad T500)

For me, I think the tlp-sleep service was causing the issue.
I tried disabling tlp-sleep, rebooting, and sleep/waking a few dozen times, and it seems to be working fine

Yay!

EDIT:

This is not a fix... I am, yet again, lost and confused hmm

EDIT 2:

I re-enabled tlp-sleep, modprobe'd thinkpad_acpi, and disabled my secondary (radeon) graphics card in the BIOS... so far, so good.

EDIT 3:

One week since I changed this, and so far I have had no problems! I would say it is safe to say that my computer has been "fixed" smile

Last edited by elimirks (2015-01-11 21:00:08)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB