You are not logged in.

#1 2006-03-02 18:35:55

waldek_a
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2005-04-19
Posts: 85

dbus and hal fail to start

hi!
I noticed hal fails at startup. After some investigation I found out it was because of dbus that fails though the message at system startup says "Done".
I checked /var/run for dbus.pid and hal.pid, both are there but the processes listed in them don't exist.
I removed hal.pid and dbus.pid from /var/run then:

$ sudo /etc/rc.d/dbus start
:: Starting D-BUS system messagebus          [DONE]

$ cat /var/run/dbus.pid
4226

$ ps -ef | grep 4226
waldek    4336  2941  0 19:14 pts/1    00:00:00 grep 4226

$ sudo /etc/rc.d/hal start
:: Starting Hardware Abstraction Layer          [FAIL]

I'm not getting any error messages, I checked logs from /var/log but couldn't find anything.

the versions I'm using

pacman -Q hal dbus expat glib2 glibc
hal 0.5.6-1
dbus 0.50-8
expat 1.95.8-2
glib2 2.8.6-1
glibc 2.3.5-8

what can I do?

cheers

waldek

Offline

#2 2006-03-02 20:40:53

tomk
Forum Fellow
From: Ireland
Registered: 2004-07-21
Posts: 9,838

Re: dbus and hal fail to start

The actual start-up command for dbus is

/usr/bin/dbus-daemon --system

Run that in a terminal as root, and have a look at the response.

Offline

#3 2006-03-02 21:54:38

waldek_a
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2005-04-19
Posts: 85

Re: dbus and hal fail to start

I tried it already, nothing happens.

$ sudo /usr/bin/dbus-daemon --system
Failed to start message bus: The pid file "/var/run/dbus.pid" exists, if the message bus is not running, remove this file

but there's no process with the PID specified in the dbus.pid. I removed it ran it again

$ sudo /usr/bin/dbus-daemon --system

no output message at all, /var/run/dbus.pid created but no process.

$ cat /var/run/dbus.pid
2995
$ ps -ef | grep 2995
waldek    3093  2936  0 22:28 pts/1    00:00:00 grep 2995

I'm trying to figure out what's going on using strace but can't find anything.

Offline

#4 2006-03-03 06:24:52

waldek_a
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2005-04-19
Posts: 85

Re: dbus and hal fail to start

I reinstalled

hal 0.5.6-1
dbus 0.50-8
expat 1.95.8-2
glib2 2.8.6-1
glibc 2.3.5-8

and it works now. Not very scientific approach, I know.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB