You are not logged in.

#1 2006-03-08 02:31:27

_Gandalf_
Member
Registered: 2006-01-12
Posts: 735

Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

Hello,

I have this webcam Creative Labs Webcam 5 but i can't figure out how to make it work, I already had pwc, and it detects the webcam

[wael@nasreddine ~]$ dmesg | tail
usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 18
pwc Creative Labs Webcam 5 detected.
pwc Registered as /dev/video0.

but whatever i try i only get empty screen,

[wael@nasreddine ~]$ xawtv -c /dev/video0
This is xawtv-3.94, running on Linux/i686 (2.6.15-archck)
xinerama 0: 1280x768+0+0
xinerama 1: 1280x1024+1280+0
/dev/video0 [v4l]: no overlay support
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
Warning: Cannot convert string "-*-ledfixed-medium-r-*--39-*-*-*-c-*-*-*" to type FontStruct
ioctl: VIDIOCMCAPTURE(frame=0;height=120;width=160;format=7): Invalid argument
ioctl: VIDIOCMCAPTURE(frame=0;height=120;width=160;format=5): Invalid argument
ioctl: VIDIOCMCAPTURE(frame=0;height=120;width=160;format=4): Invalid argument
ioctl: VIDIOCMCAPTURE(frame=0;height=120;width=160;format=1): Invalid argument
ioctl: VIDIOCMCAPTURE(frame=0;height=120;width=160;format=13): Invalid argument

and in dmesg

usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 18
pwc Creative Labs Webcam 5 detected.
pwc Registered as /dev/video0.
pwc Failed to set LED on/off time.
pwc type = 730
pwc type = 730
pwc set_video_mode(176x144 @ 10, palette 15).
pwc decode_size = 1.
pwc Using alternate setting 1.
pwc type = 730
pwc type = 730
pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
pwc decode_size = 1.
pwc Using alternate setting 1.
pwc type = 730
pwc type = 730
pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
pwc decode_size = 1.
pwc Using alternate setting 1.
pwc type = 730
pwc type = 730
pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
pwc decode_size = 1.
pwc Using alternate setting 1.
pwc Frame buffer underflow (11982 bytes); discarded.
pwc Dumping frame 6.
pwc Dumping frame 7.
pwc Dumping frame 8.
pwc Dumping frame 9.
pwc Dumping frame 10.
pwc Dumping frame 11.
pwc Dumping frame 12.
pwc Dumping frame 13.
pwc Dumping frame 14.
pwc Dumping frame 15.
pwc Dumping frame 16.
pwc Dumping frame 17.
pwc Dumping frame 18.
pwc Dumping frame 19.
pwc Dumping frame 20.
pwc Dumping frame 21.
pwc Dumping frame 22 (last message).
pwc set_video_mode(384x288 @ 10, palette 15).
pwc decode_size = 3.
pwc Using alternate setting 3.
pwc Closing video device: 448 frames received, dumped 24 frames, 6 frames with errors.

i'm already in the video group

[wael@nasreddine ~]$ id
uid=1000(wael) gid=102(wael) groups=10(wheel),91(video),92(audio),93(optical),95(storage),96(scanner),97(camera),98(power),100(users),102(wael)

I tried installing spca5xx from community (it's for Arch kernel, i use Archck so i rebuilt it and install it) but nothing has changed...

any ideas?

thx

EDIT: i searched a bit on google and it seems that pwc is the driver for this webcam, so why i can't see anything with it sad ?

Offline

#2 2006-03-08 05:45:38

codemac
Member
From: Cliche Tech Place
Registered: 2005-05-13
Posts: 776
Website

Re: Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

Are you sure it isn't a UVC camera?  Usb Video Class.  The drivers support it, the applications do not, and return the 'invalid argument' crap you are seeing.  It happens with my logitech quickcam 5000 because it's a uvc device.  I patched tvtime to work, but that's really useless, and ekiga is the only chat app that works with uvc out of the box as far as I know.

Offline

#3 2006-03-08 14:19:09

_Gandalf_
Member
Registered: 2006-01-12
Posts: 735

Re: Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

Well i'm not sure if it's UVC or not, but when i was using ubuntu i used to use it with aMSN and it worked perfectly, it worked out of the box on it.... so i'm sure already it works with Linux and with amsn but it doesn't want to work on Arch,
I'll try later today again on Ubuntu liveCD and i'll get dmesg part from it...
thx for the reply anyway smile

Offline

#4 2006-03-08 15:40:44

_Gandalf_
Member
Registered: 2006-01-12
Posts: 735

Re: Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

Ok im on ubuntu live now and it's working here with xawtv roll hmmm....

ubuntu@ubuntu:/etc/network$ dmesg | tail
[4295350.582000] usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2[4295351.041000] Linux video capture interface: v1.00
[4295351.053000] pwc Philips webcam module version 10.0.7-unofficial loaded.
[4295351.053000] pwc Supports Philips PCA645/646, PCVC675/680/690, PCVC720[40]/730/740/750 & PCVC830/840.
[4295351.053000] pwc Also supports the Askey VC010, various Logitech Quickcams, Samsung MPC-C10 and MPC-C30,
[4295351.053000] pwc the Creative WebCam 5 & Pro Ex, SOTEC Afina Eye and Visionite VCS-UC300 and VCS-UM100.
[4295351.053000] pwc Trace options: 0x00a1
[4295351.060000] pwc Creative Labs Webcam 5 detected.
[4295351.111000] pwc Registered as /dev/video0.
[4295351.111000] usbcore: registered new driver Philips webcam

and running xawtv -c /dev/video0 give me video output, so how can we explain this ?

Offline

#5 2006-03-08 16:57:23

_Gandalf_
Member
Registered: 2006-01-12
Posts: 735

Re: Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

okay it worked, actually i use Archck, so i had to rebuild pwc myself against archck kernel...

Offline

#6 2006-03-08 20:42:29

codemac
Member
From: Cliche Tech Place
Registered: 2005-05-13
Posts: 776
Website

Re: Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

Congrats!

Offline

#7 2006-03-08 20:45:09

_Gandalf_
Member
Registered: 2006-01-12
Posts: 735

Re: Creative Labs Webcam 5 [SOLVED]

thx mate smile

Offline

Board footer

Powered by FluxBB