You are not logged in.

#1 2006-03-14 09:47:07

civ247
Member
Registered: 2005-08-05
Posts: 53

Modules not loading

The following modules seem to fail to load:
snd_ac97_codec
snd_intel8x0
snd_pcm_oss
snd_seq_oss

I never really had any problems wiht sound before.

I did a clean install with all packages from base, everything is up to date.

MOD_AUTOLOAD="yes"
Nothing is blacklisted.

Alsa is not installed yet, but i tried it and it doesnt work - no soundcard found.

DAEMONS=(syslog-ng dbus hal !hotplug !pcmcia network netfs crond)

Dmesg:

input: PC Speaker as /class/input/input3
Real Time Clock Driver v1.12
snd_ac97_codec: Unknown symbol snd_interval_refine
snd_ac97_codec: Unknown symbol snd_pcm_hw_rule_add
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_pcm_close
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_resume
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_new
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_limit_hw_rates
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_lib_preallocate_pages_for_all
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_pcm_open
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_set_rate
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_update_bits
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_mixer
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_bus
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_pcm_double_rate_rules
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_suspend
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_lib_malloc_pages
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_lib_ioctl
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_lib_free_pages
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_set_ops
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_list
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_get_short_name
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_suspend_all
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_pcm_assign
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_integer
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_msbits
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_pcm_period_elapsed
snd_intel8x0: Unknown symbol snd_ac97_tune_hardware
hw_random hardware driver 1.0.0 loaded

.....

eth0: dma_rwctrl[76180000]
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_lib_read
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraints_init
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_param_near
snd_pcm_oss: Unknown symbol _snd_pcm_hw_param_setinteger
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_kernel_ioctl
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_stop
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_unsigned
snd_pcm_oss: Unknown symbol _snd_pcm_hw_params_any
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_physical_width
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_param_value_max
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_param_set
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_silence_64
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_open_substream
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_lib_readv
snd_pcm_oss: Unknown symbol _snd_pcm_hw_param_set
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_kernel_capture_ioctl
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_lib_writev
snd_pcm_oss: Unknown symbol _snd_pcm_hw_param_min
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_linear
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_mmap_data
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_devices
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_param_value_min
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_build_linear_format
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_param_mask
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_signed
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraints_complete
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_link_rwlock
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_hw_refine
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_kernel_playback_ioctl
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_big_endian
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_notify
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_release_substream
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_lib_write
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_set_silence
snd_pcm_oss: Unknown symbol snd_pcm_format_width
lp0: using parport0 (interrupt-driven).
snd_seq_midi_event: Unknown symbol snd_seq_expand_var_event
ppdev: user-space parallel port driver
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_kernel_client_enqueue
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_set_queue_tempo
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_delete_kernel_client
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_kernel_client_dispatch
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_kernel_client_enqueue_blocking
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_midi_event_free
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_midi_event_no_status
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_use_lock_sync_helper
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_event_port_detach
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_midi_event_new
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_midi_event_decode
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_create_kernel_client
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_kernel_client_write_poll
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_midi_event_encode_byte
snd_seq_oss: Unknown symbol snd_seq_kernel_client_ctl

The error persists on two different pc. Though i belive both have ac_97 sound.

Any ideas?
[/search]

Offline

#2 2006-03-14 09:55:27

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: Modules not loading

what kernel?

make sure there are no 'install' lines in /etc/modprobe.conf. most of the time, you wont need anything in there.

Offline

#3 2006-03-14 15:38:35

civ247
Member
Registered: 2005-08-05
Posts: 53

Re: Modules not loading

Commenting out the INSTALL lines in modprobe.conf worked perfectly.

Before that i tried the stock kernel form current and am now using the one from testing. Neither worked with sound while the INSTALL lines were ther.

What changed?

Offline

#4 2006-03-14 15:56:53

tomk
Forum Fellow
From: Ireland
Registered: 2004-07-21
Posts: 9,835

Re: Modules not loading

udev - there's a wiki page all about it.

Offline

#5 2006-03-14 20:00:12

civ247
Member
Registered: 2005-08-05
Posts: 53

Re: Modules not loading

tomk wrote:

udev - there's a wiki page all about it.

It worked fine with Udev for a long time, this is recent.

Offline

#6 2006-03-14 21:03:17

tomk
Forum Fellow
From: Ireland
Registered: 2004-07-21
Posts: 9,835

Re: Modules not loading

You asked what had changed - the answer is udev, as in udev changed, and recently too. The most recent changes are covered in the wiki.

Offline

#7 2006-03-15 11:06:11

civ247
Member
Registered: 2005-08-05
Posts: 53

Re: Modules not loading

Gotcha - i assumed it had nothing to do with udev because i never had a problme with it before. I just never thought to check that . .

Offline

Board footer

Powered by FluxBB