You are not logged in.

#1 2004-02-11 17:55:22

Blaasvis
Member
Registered: 2003-01-17
Posts: 467

alsa-setup howto [wiki]

i written this howto for alsa:

http://www.soulfly.nl/~arjan/archlinux/alsa-setup.html

please give me feedback so i can improve it.
The reason is that i got tired of explaining alsa over and over again on irc wink

now i just can give them an link smile


Freedom is what i love

Offline

#2 2004-02-12 03:46:26

Dusty
Schwag Merchant
From: Medicine Hat, Alberta, Canada
Registered: 2004-01-18
Posts: 5,986
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

Just what I need... you'll save me a lot of time. Now I don't have to figure out how to do it myself, nor do I have to document my experience. smile

I'll let you know when I install alsa whether or not I have any additions or changes to suggest. wink  That was supposed to be this week...

Dusty

Offline

#3 2004-02-12 13:46:33

Moo-Crumpus
Member
From: Hessen / Germany
Registered: 2003-12-01
Posts: 1,444

Re: alsa-setup howto [wiki]

Add users to the group:

- edit the /etc/group and add at the end of the line of "sound:x:" the name of the user you wish to give access to the soundcard.

Afaik it is recommended not to edit the file.
Instead, you will use

gpasswd -a (username) (groupname)

to add users to a group.

Nice howto. I will try it if I set up my arch on xfs, what is a bit of work.


Frumpus addict
[mu'.krum.pus], [frum.pus]

Offline

#4 2004-02-12 17:27:01

Blaasvis
Member
Registered: 2003-01-17
Posts: 467

Re: alsa-setup howto [wiki]

added it wink


Freedom is what i love

Offline

#5 2004-02-17 14:36:31

Tannjew
Member
From: Cologne, Germany
Registered: 2004-02-14
Posts: 68
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

I have a little problem:

I have a VideoLogic Sonicfury soundcard and there exists an Alsa documentation for my soundcard.

No, I followed the Alsa Howto in this thread and installed with pacman -S all packages (alsa-driver, alsa-lib, alsa-oss and alsa-utils).
The next step would be to load the modules with "modprobe <module name>".

I tried to load severals modules, e.g.
modprobe snd-sc46xxx and
modprobe snd-pcm-oss

but both commands resulted in a

modprobe: Can't locate module <e.g. snd-sc46xx>

Could someone tell me which modules to load?
@ Blaasvis: I would have asked you via E-Mail, but there is no e-mail adress in your howto.


PURE-Digital-World - My Homepage

German Arch Linux HowTo - Installation and first steps
(Deutschsprachiges Howto für Anfänger)

Offline

#6 2004-02-17 15:40:50

Xentac
Forum Fellow
From: Victoria, BC
Registered: 2003-01-17
Posts: 1,797
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

depmod -a.  I guess that is a missing step in the howto.  After installing alsa-driver you have to depmod -a.


I have discovered that all of mans unhappiness derives from only one source, not being able to sit quietly in a room
- Blaise Pascal

Offline

#7 2004-02-17 16:23:13

Blaasvis
Member
Registered: 2003-01-17
Posts: 467

Re: alsa-setup howto [wiki]

Tannjew wrote:

<snip>

@ Blaasvis: I would have asked you via E-Mail, but there is no e-mail adress in your howto.


<arjanATsoulfly.nl> ? i placed AT in it for protecting my mail-domain against spam wink


Freedom is what i love

Offline

#8 2004-02-17 17:12:01

Tannjew
Member
From: Cologne, Germany
Registered: 2004-02-14
Posts: 68
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

Ah... and I thought it´s a kind of leet speak or how they call it   big_smile


PURE-Digital-World - My Homepage

German Arch Linux HowTo - Installation and first steps
(Deutschsprachiges Howto für Anfänger)

Offline

#9 2004-02-21 04:51:30

keeper
Member
From: North Canton, OH USA
Registered: 2004-02-18
Posts: 15

Re: alsa-setup howto [wiki]

Well, I have followed your howto and dmeg still tells me Alsa devices found: no soundcards found.
I am using kernel 2.6.2 and I followed all the steps but no luck.
When I try to invoke amixer>  amixer: Mixer attach default error: no such device
aplay: main:502: audio open error: No such device

Any suggestions will be greatly appreciated. I know I must be doing or not doing some little thing
and probably that's why I can't get alsa to work.

Regards,
Mike

Offline

#10 2004-02-21 07:58:55

Blaasvis
Member
Registered: 2003-01-17
Posts: 467

Re: alsa-setup howto [wiki]

eh what soundcard ? and what modules ?


Freedom is what i love

Offline

#11 2004-02-21 15:39:20

keeper
Member
From: North Canton, OH USA
Registered: 2004-02-18
Posts: 15

Re: alsa-setup howto [wiki]

Sorry for not being more specific. I have a SB Live which uses the emu10k1 module. I also load snd_pcm_oss. I tried to load the snd_seq_oss modules but there is a conflict when I try to do this. Are the snd_seq_oss modules needed for alsa to work. Why isn't the card being recognized at boot time?
I'm not in Linux atm (my apologies :-)) When I am I will recheck everything I've done  and do it again. If anything new comes up, I'll post the info.
Thanks a lot for your reply.  I tried to get the sound working without using Alsa and wasn't able to do that either. Obviously, I'm not doing something correctly.

Regards,
Mike

Offline

#12 2004-02-21 16:16:54

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: alsa-setup howto [wiki]

SCOvsfreedom wrote:

I  followed your tutor with one exception :
After reboot alsa loses it`s settings so  after the amixer commands I did an alsactl store & added a /usr/sbin/alsactl  restore in rc.local .And worked fine.

Thanks, i have had the same problem, and doing it, it is solvent and work perfectly big_smile

Thanks Blaasvis too. I was getting crazy trying alsa to work. And i think you must add the comment of SCOvsfreedom in your how-to.


PD: sorry about my poor english, i'm spanish wink

Offline

#13 2004-02-21 16:42:05

keeper
Member
From: North Canton, OH USA
Registered: 2004-02-18
Posts: 15

Re: alsa-setup howto [wiki]

Ok. here is the output of lsmod: snd_pcm_oss, snd_pcm snc_page_alloc snd_mixer_oss
ac97_codec(emu10k1)  sound(emu10k1

Alsa will not recogozie my SBLive card, therefore I can't access alsactl ,etc. I have placed alsamixer in  the daemons array, but it also throws an error and will not load. At this point, I haven't a clue. Help!!! :-)

Y luisfeser: No tengas que preocuparte por tu ingles. Te entendi perfectamente bien. Viva Espana! :-)

Arriba Linux!
Miguel de Yanquilandia!! :-)

Offline

#14 2004-02-21 16:56:46

keeper
Member
From: North Canton, OH USA
Registered: 2004-02-18
Posts: 15

Re: alsa-setup howto [wiki]

Well, I know that my sound module is loaded. Lsmod tells me so, but when I do dmesg | grep sound   it says that no soundcards found. Could this be a glitch in the 2.6.2 kernel?(probably not, but I had to ask)

Regards,
Mike :-(

Offline

#15 2004-02-21 18:28:21

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: alsa-setup howto [wiki]

hello keeper,
This is my lsmod about sound:
snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_rawmi    di,snd_pcm,snd_timer,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_util_mem,snd_hwdep

I have a SB live like you. When i compile my kernel (6.2.3) i include alsa as a module and i don't include oss (but yes the alsa oss emulation)

Are you sure you modprobe de correct module?
- emu10k1 is the oss module
- snd_emu10k1 is the alsa module

good luck smile

Offline

#16 2004-03-05 13:37:36

zeppelin
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2004-03-05
Posts: 807
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

thanks a lot man! tongue

Offline

#17 2004-03-05 14:15:04

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,755

Re: alsa-setup howto [wiki]

Have you tried

alsaconf

Mr Green

Online

#18 2004-03-06 14:09:56

ActionNews
Member
From: Augsburg (Germany)
Registered: 2004-02-24
Posts: 150
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

I got follwing problem:

I compiled my Kernel 2.4.25 myself, because my DSL-Modemdrivers need special Kernel settings. After installing alsa-pakages with pacman i make a "depmod -a" but there seem to be several Problems with alsa:

depmod -a
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/oss/snd-pcm-oss.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/seq/oss/snd-seq-oss.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/seq/snd-seq.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-hwdep.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-pcm.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-rawmidi.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-timer.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/drivers/snd-serialmidi.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/drivers/vx/snd-vx-lib.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/i2c/other/snd-tea575x-tuner.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/isa/gus/snd-gus-lib.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/isa/wavefront/snd-wavefront.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/mixart/snd-mixart.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/snd-intel8x0.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/ymfpci/snd-ymfpci.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pcmcia/pdaudiocf/snd-pdaudiocf.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/usb/snd-usb-audio.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/usb/usx2y/snd-usb-usx2y.o

I use a Terratec DMX XFire1024 which uses snd-cs46xx as ALSA driver, but of course a "modprobe snd-cs46xx" fails sad:

[root@myhost /]# modprobe snd-cs46xx
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: unresolved symbol vmalloc_to_page_Rsmp_4e3c2c2f
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: unresolved symbol mem_map_Rsmp_603712f8
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: unresolved symbol remove_proc_entry_Rsmp_52956cab
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: unresolved symbol create_proc_entry_Rsmp_c633fd15
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: insmod /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o failed
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.o: insmod snd-cs46xx failed

What is wrong? Should i disable Kernel sound support completely?

EDIT: OH! Sorry :oops: ! Just saw in the forum, that alsa-driver-pakages are compiled for ArchLinux-standard-kernel. I didn't know about abs, but now i'm compileing a pkg of alsa-driver for my costum-Kernel 2.4.25 at the moment smile!

CU ActionNews


[URL=http://www.nethands.de/athlon/show.php3?user=actionnews]My System[/URL] - one click ahead!

Offline

#19 2004-03-06 14:41:03

ActionNews
Member
From: Augsburg (Germany)
Registered: 2004-02-24
Posts: 150
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

OK "depmod -a" now keeps silent smile! No errors, but now i have a new problem sad:

[root@myhost alsa-driver]# modprobe snd-cs46xx
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/cs46xx/snd-cs46xx.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
      You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/cs46xx/snd-cs46xx.o: insmod /lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/cs46xx/snd-cs46xx.o failed
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/cs46xx/snd-cs46xx.o: insmod snd-cs46xx failed

What's wrong? Please help a ALSA-noob  :?. (SuSE 8.2 handled sound-configuration with Yast2 so far :twisted: !)

CU ActionNews


[URL=http://www.nethands.de/athlon/show.php3?user=actionnews]My System[/URL] - one click ahead!

Offline

#20 2004-03-06 15:24:22

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,755

Re: alsa-setup howto [wiki]

Have you tried modprobe soundcore......?


Mr Green

Online

#21 2004-03-06 15:24:48

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,755

Re: alsa-setup howto [wiki]

Have you tried modprobe soundcore......?


Mr Green

Online

#22 2004-03-06 15:46:36

ActionNews
Member
From: Augsburg (Germany)
Registered: 2004-02-24
Posts: 150
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

Hmm....

modprobe soundcore
modprobe: Can't locate module soundcore

CU ActionNews


[URL=http://www.nethands.de/athlon/show.php3?user=actionnews]My System[/URL] - one click ahead!

Offline

#23 2004-03-06 17:25:13

Mr Green
Forum Fellow
From: U.K.
Registered: 2003-12-21
Posts: 5,755

Re: alsa-setup howto [wiki]

Are you sure drivers are there......

lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/

Have you looked ?

Have you got all the alsa libs installed.....


Mr Green

Online

#24 2004-03-06 18:11:02

ActionNews
Member
From: Augsburg (Germany)
Registered: 2004-02-24
Posts: 150
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

I recompiled and installed alsa-driver, alsa-lib, alsa-utils and alsa-oss so they should match with my Kernel 2.4.25.
/lib/modules/2.4.25/kernel/sound/pci/cs46xx/snd-cs46xx.o exists too.

Perhaps this is interesting too:
dmesg says: "Sound Fusion CS46xx soundcard not found or device busy".

I activated Soundcard support when i compiled the Kernel, but didn't choose any driver. Perhaps it's a configuration error of the Kernel :?:

CU ActionNews


[URL=http://www.nethands.de/athlon/show.php3?user=actionnews]My System[/URL] - one click ahead!

Offline

#25 2004-03-07 07:34:53

ActionNews
Member
From: Augsburg (Germany)
Registered: 2004-02-24
Posts: 150
Website

Re: alsa-setup howto [wiki]

Hmm... this is strange: After a reboot there is no /dev/dsp or /dev/mixer anymore :shock:!  This seems to be the failure? But how can i solve it?

CU ActionNews


[URL=http://www.nethands.de/athlon/show.php3?user=actionnews]My System[/URL] - one click ahead!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB