You are not logged in.

#1 2006-04-24 12:29:36

Tim Theijsmeijer
Member
Registered: 2006-02-24
Posts: 20

Can anyone give me some help with my gensplash problem?

Ok, the problem is this, everything works perfectly after tinkering around some, but the splashscreen while booting the kernel in silent mode just looks fscked up. Almost all of the lower half of the splash screen is entirely black, it doesn't really look good. After the kernel boots and init starts, everything is fine again, the progressbar works and what not, but this slight problem still disturbs me. Verbose splash mode is fine though. I was wondering if anyone could come up with a solution for this.

Offline

#2 2006-04-24 14:59:55

Tim Theijsmeijer
Member
Registered: 2006-02-24
Posts: 20

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

Hmmm, after setting the vesafb refresh rate in lilo.conf to 70 Hz and reinstalling lilo, it seems to sometimes work, and sometimes display the problem I just posted about...

Anyone?

Offline

#3 2006-04-24 19:18:54

jw
Member
Registered: 2005-01-08
Posts: 88

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

well, i don't know a fix, but i can confirm that i have the problem too. exactly like you say: the lower half of screen remains black during first part of boot process. a bit later the progress bar appears and i can use F2 to get to verbose mode.

for info, i am using:

gensplashutils 1.1.9.10-5
initscripts-gensplash 0.9.9.3-25
miscsplashutils 0.1.3-6
mkinitramfs 1.4-6
kernel26beyond 2.6.16.beyond2-2

snippet from grub.conf

# (2) Arch Linux Beyond
title  Arch Linux (beyond kernel)
root   (hd0,0)
kernel /vmlinuz26beyond root=/dev/hda3 video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@60 splash=silent,theme:darch console=tty1 quiet
initrd /initramfs-beyond.img

Offline

#4 2006-04-24 19:52:56

mpie
Member
From: 404 Not found
Registered: 2005-03-06
Posts: 649

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

if you have kde installed it can help you append your grub line like so

kernel /vmlinuz26beyond root=/dev/hda3 video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@60 splash=silent,kdgraphics,theme:darch console=tty1 quiet 

Offline

#5 2006-04-25 12:18:00

Blind
Member
From: Desert mountain
Registered: 2005-02-06
Posts: 378

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

Same problem here, btw. For me, the vc/1 console doesn't even appear, I have to do a ctrl-f2 (which gives a normal console without splash) and then a ctrl-f1, which suddenly gives me the splash console. really strange.
Cheers,
Blind

Offline

#6 2006-04-25 17:05:51

jw
Member
Registered: 2005-01-08
Posts: 88

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

mpie wrote:

if you have kde installed it can help you append your grub line like so

kernel /vmlinuz26beyond root=/dev/hda3 video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@60 splash=silent,kdgraphics,theme:darch console=tty1 quiet 

thanks mpie, this does the trick for me. the splash screen now shows up correctly with the message "initialising the kernel..." in the bottom left corner.

Offline

#7 2006-04-26 18:46:42

Tim Theijsmeijer
Member
Registered: 2006-02-24
Posts: 20

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

I'll try that out, see if it works.

Offline

#8 2006-05-08 19:53:00

Blind
Member
From: Desert mountain
Registered: 2005-02-06
Posts: 378

Re: Can anyone give me some help with my gensplash problem?

Just for the record, my problem was related to the enabled HyperThreading/SMP support of my P4. Once I turned it off, everything was fine.
Cheers,
Blind

Offline

Board footer

Powered by FluxBB