You are not logged in.

#1 2016-03-08 21:11:59

ledet
Member
From: Aalborg, Denmark
Registered: 2007-11-22
Posts: 38

[SOLVED] T460s TrackPoint buttons

Hi,

I just got a new Lenovo T460s, but I'm facing some issues getting the TrackPoint to work properly. I basically have the same issue as this guy: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=209730 (closed question)

I can move the cursor around and left and right click, but holding the left key to select text, scroll, etc. does not work. I'd like to get middle button scroll working as well, but I'm assuming that's just a matter of configuring evdev when I have the buttons working.

I'm using the xf86-input-evdev driver. The device shows up in xinput (along with the Synaptics trackpad, even though it's disabled in BIOS):

⎡ Virtual core pointer                    	id=2	[master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer              	id=4	[slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad              	id=11	[slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ TPPS/2 IBM TrackPoint                   	id=12	[slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                   	id=3	[master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard             	id=5	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                            	id=6	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                               	id=7	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button                            	id=8	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Integrated Camera                       	id=9	[slave  keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard            	id=10	[slave  keyboard (3)]
    ↳ ThinkPad Extra Buttons                  	id=13	[slave  keyboard (3)]

With these properties from xinput list-props:

Device 'TPPS/2 IBM TrackPoint':
	Device Enabled (136):	1
	Coordinate Transformation Matrix (138):	1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
	Device Accel Profile (269):	0
	Device Accel Constant Deceleration (270):	1.000000
	Device Accel Adaptive Deceleration (271):	1.000000
	Device Accel Velocity Scaling (272):	10.000000
	Device Product ID (258):	2, 10
	Device Node (259):	"/dev/input/event15"
	Evdev Axis Inversion (273):	0, 0
	Evdev Axes Swap (275):	0
	Axis Labels (276):	"Rel X" (146), "Rel Y" (147)
	Button Labels (277):	"Button Left" (139), "Button Middle" (140), "Button Right" (141), "Button Wheel Up" (142), "Button Wheel Down" (143)
	Evdev Scrolling Distance (278):	0, 0, 0
	Evdev Middle Button Emulation (279):	0
	Evdev Middle Button Timeout (280):	50
	Evdev Third Button Emulation (281):	0
	Evdev Third Button Emulation Timeout (282):	1000
	Evdev Third Button Emulation Button (283):	3
	Evdev Third Button Emulation Threshold (284):	20
	Evdev Wheel Emulation (285):	0
	Evdev Wheel Emulation Axes (286):	0, 0, 4, 5
	Evdev Wheel Emulation Inertia (287):	10
	Evdev Wheel Emulation Timeout (288):	200
	Evdev Wheel Emulation Button (289):	4
	Evdev Drag Lock Buttons (290):	0

Running "xinput test 12", I can see that each button generates a button press event, immediately followed by a button release event. The mapping is left = button 1, middle = button 2, right = button 3:

button press   1 
button release 1 
button press   2 
button release 2 
button press   3 
button release 3 

I have tried reloading the psmouse module with the "proto=imps" parameter (both manually and using /etc/modprobe.d). This makes text selection work, but results in noticable lag while moving the cursor around. I get the same behavior with "proto=bare". Both of these parameters also removes the "TPPS/2 IBM TrackPoint" device from xinput.

Any ideas for how I can get this working?

Thanks,

-Jeppe

Last edited by ledet (2016-03-14 21:43:14)

Offline

#2 2016-03-10 18:49:17

Airblader
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2015-02-02
Posts: 19

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

I'm having the same issue. Did you find any solution yet?

Offline

#3 2016-03-10 21:40:23

Airblader
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2015-02-02
Posts: 19

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

I used evtest now and can at least say with confidence that it's a kernel bug. hmm

Offline

#4 2016-03-10 22:10:18

Airblader
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2015-02-02
Posts: 19

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

Offline

#5 2016-03-12 01:29:01

B_Lizzard
Member
From: Greece
Registered: 2006-07-16
Posts: 11

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

Confirmed on a T460 as well. To clarify, the trackpoint buttons (the ones above the touchpad) exhibit this behaviour, but the touchpad buttons seem to work correctly. This is using xf86-input-libinput.

Offline

#6 2016-03-12 05:57:14

Airblader
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2015-02-02
Posts: 19

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

@B_Lizzard Please comment that on the kernel bug I've opened since this now affects at least two machines (T460 and T460s).

Offline

#7 2016-03-13 19:37:56

ledet
Member
From: Aalborg, Denmark
Registered: 2007-11-22
Posts: 38

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

Nope, still haven't found a solution other than modprobing with proto=imps. Thanks for posting the kernel bug!

Offline

#8 2016-03-14 21:42:36

ledet
Member
From: Aalborg, Denmark
Registered: 2007-11-22
Posts: 38

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

The patch from Benjamin Tissoires in the kernel bugzilla fixes the problem. Thanks again.

Offline

#9 2016-03-18 09:53:16

dns2utf8
Member
Registered: 2016-03-18
Posts: 3

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

When will this patch arrive in normal Arch Repos? Or will it happen with the next kernel upade?
I would build it myself if were taking too long wink

Offline

#10 2016-04-01 15:12:11

Fallback
Member
From: Austria
Registered: 2009-12-26
Posts: 25

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

Still waiting for the update/patch. I'm using the testing repos...

Offline

#11 2016-04-15 09:27:20

dns2utf8
Member
Registered: 2016-03-18
Posts: 3

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

The latest kernel was released yesterday, but I still have the problem:

$ uname -a
Linux spuk 4.5.0-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Mar 15 09:41:03 CET 2016 x86_64 GNU/Linux

Offline

#12 2016-04-15 09:47:03

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 8,694
Website

Re: [SOLVED] T460s TrackPoint buttons

Please open a new topic about your issue, this one is marked as solved.

Closing.


Sakura:-
Mobo: MSI X299 TOMAHAWK ARCTIC // Processor: Intel Core i7-7820X 3.6GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 5x 1TB HDD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Online

Board footer

Powered by FluxBB