You are not logged in.

#1 2017-07-31 05:01:52

jonnsl
Member
Registered: 2015-01-11
Posts: 22

[SOLVED] Systemd failing to decrypt root.

Not sure if this started happening because of an update or a misconfiguration. So I'm posting here instead of  "Pacman & Package Upgrade Issues".

after booting:
[FAILED] failed to start cryptography setup for luks-...
[DEPEND] Dependency failed for encrypted volume
[  OK  ] Reached target system initialization
[  OK  ] Reached target basic system.
[***    ] A start job is running for dev-disk-by\x2uuid...

my /etc/mkinitcpio.conf:
[...]
HOOKS="base systemd autodetect block keyboard sd-vconsole sd-encrypt filesystem fsck"
[...]

I'm using systemd-boot: /boot/loader/entries/arch.conf
[...]
options rd.luks=1 rd.luks.crypttab=0 rd.luks.uuid=abc... root=UUID=abc...

Systemd is at version 234.11-1

Using an archlinux live cd, I used arch-chroot to go inside the root, which is working fine, and rebuilt the initcpio (mkinitcpio -p linux), but the issue still persists;
Does anyone have any Idea what could be causing this?
Thanks.

Last edited by jonnsl (2017-07-31 12:44:08)

Offline

#2 2017-07-31 05:11:33

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 30,135
Website

Re: [SOLVED] Systemd failing to decrypt root.

Not an Installation issue, moving to NC...


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Offline

#3 2017-07-31 06:55:10

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,855

Online

#4 2017-07-31 08:03:05

seiichiro0185
Member
From: Leipzig/Germany
Registered: 2009-04-09
Posts: 226
Website

Re: [SOLVED] Systemd failing to decrypt root.

This is a known bug, see https://bugs.archlinux.org/task/54825

Workaround: add luks.options=timeout=30s to your kernel options, or wait for systemd 234.11-2 which includes the fix.


My System: Dell XPS 13 | i7-7560U | 16GB RAM | 512GB SSD | FHD Screen | Arch Linux
My Workstation/Server: Supermicro X11SSZ-F | Xeon E3-1245 v6 | 64GB RAM | 1TB SSD Raid 1 + 6TB HDD ZFS Raid Z1 | Proxmox VE
My Stuff at Github: github
My Homepage: Seiichiros HP

Offline

#5 2017-07-31 12:43:48

jonnsl
Member
Registered: 2015-01-11
Posts: 22

Re: [SOLVED] Systemd failing to decrypt root.

seiichiro0185 wrote:

This is a known bug, see https://bugs.archlinux.org/task/54825

Workaround: add luks.options=timeout=30s to your kernel options, or wait for systemd 234.11-2 which includes the fix.

That fixed it. Thanks.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB