You are not logged in.

#1 2017-09-21 12:34:50

gear4
Member
Registered: 2017-09-04
Posts: 30

[SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

I've been trying to get my nvidia card (GeForce 860M) working on Arch. When I run 'nvidia-settings', it tells me to run 'nvidia-xconfig' as root. 

/etc/X11 Before running 'nvidia-xconfig' (xorg.conf.d is empty)

xinit  xorg.conf.backup  xorg.conf.d

 

/etc/X11 After running 'nvidia-xconfig'

xinit  xorg.conf  xorg.conf.backup  xorg.conf.d  xorg.conf.nvidia-xconfig-original

 

After I reboot, xorg refuses to start. 

The Arch Wiki also suggests creating '20-nvidia.conf' file.   
Creating that file instead of using xconfig also breaks xorg with the error

xf86EnableIOPorts: failed to set IOPL for I/O (Operation not permitted).
Screen not found

What should I do?

Last edited by gear4 (2018-01-26 12:10:32)

Offline

#2 2017-09-21 13:06:58

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 20,436
Website

Re: [SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

Post the complete xorg log.

Post what's actually in your xorg.conf.


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Offline

#3 2017-09-21 13:10:45

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 5,677

Re: [SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

You  should not run nvidia-xconfig, ever. You likely have an optimus system, therefore you should remove any configuration you've made so far and decide on what you want to do.

Use the intel card by default for its power saving capabilites and only enable Nvidia on an as needed basis, follow: https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee

Enable the nvidia graphics for everything, which will break many power saving features (suspend and hibernate won't work) but give you maximum performance: https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus

Offline

#4 2017-09-21 13:21:19

gear4
Member
Registered: 2017-09-04
Posts: 30

Re: [SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

My xorg configuration doesn't have a xorg.conf 
xorg log (Without running nvidia-xconfig, With 20-nvidia.conf file.):   

[    11.085] 
X.Org X Server 1.19.3
Release Date: 2017-03-15
[    11.085] X Protocol Version 11, Revision 0
[    11.085] Build Operating System: Linux 4.12.5-1-ARCH x86_64 
[    11.085] Current Operating System: Linux gear4 4.12.13-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Sep 15 06:36:43 UTC 2017 x86_64
[    11.085] Kernel command line: initrd=\initramfs-linux.img initrd=\intel-ucode.img root=/dev/sda6 rw
[    11.085] Build Date: 13 August 2017  09:37:50PM
[    11.085]  
[    11.085] Current version of pixman: 0.34.0
[    11.085] 	Before reporting problems, check [url]http://wiki.x.org[/url]
	to make sure that you have the latest version.
[    11.085] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    11.086] (==) Log file: "/home/shaurya/.local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Thu Sep 21 18:30:36 2017
[    11.100] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    11.100] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    11.101] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    11.101] (==) No screen section available. Using defaults.
[    11.101] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    11.101] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    11.102] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[    11.102] (**) |   |-->Device "Nvidia Card"
[    11.102] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    11.102] (==) Automatically adding devices
[    11.102] (==) Automatically enabling devices
[    11.102] (==) Automatically adding GPU devices
[    11.102] (==) Automatically binding GPU devices
[    11.102] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    11.104] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[    11.104] 	Entry deleted from font path.
[    11.104] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    11.104] 	Entry deleted from font path.
[    11.104] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    11.105] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    11.105] 	Entry deleted from font path.
[    11.105] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    11.105] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/OTF/
[    11.105] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    11.105] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    11.105] (II) Loader magic: 0x560ee77f8d40
[    11.105] (II) Module ABI versions:
[    11.105] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    11.105] 	X.Org Video Driver: 23.0
[    11.105] 	X.Org XInput driver : 24.1
[    11.105] 	X.Org Server Extension : 10.0
[    11.106] (++) using VT number 1

[    11.106] (--) controlling tty is VT number 1, auto-enabling KeepTty
[    11.110] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c1
[    11.111] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    11.112] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 11 paused 0
[    11.116] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:191b:1028:0706 rev 6, Mem @ 0xdd000000/16777216, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[    11.116] (--) PCI: (0:2:0:0) 10de:139b:1028:0706 rev 162, Mem @ 0xde000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    11.116] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    11.116] (II) LoadModule: "glx"
[    11.120] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    11.130] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    11.130] 	compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[    11.130] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    11.130] (II) LoadModule: "nvidia"
[    11.131] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    11.137] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    11.138] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    11.138] 	Module class: X.Org Video Driver
[    11.138] (II) NVIDIA dlloader X Driver  384.69  Wed Aug 16 19:07:09 PDT 2017
[    11.138] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    11.139] xf86EnableIOPorts: failed to set IOPL for I/O (Operation not permitted)
[    11.139] (EE) No devices detected.
[    11.139] (EE) 
Fatal server error:
[    11.139] (EE) no screens found(EE) 
[    11.139] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at [url]http://wiki.x.org[/url]
 for help. 
[    11.139] (EE) Please also check the log file at "/home/shaurya/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
[    11.139] (EE) 
[    11.159] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Offline

#5 2017-09-21 13:26:09

gear4
Member
Registered: 2017-09-04
Posts: 30

Re: [SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

I've tried Bumblebee before but it has never worked for me. But it's working now somehow. Thanks! smile

Offline

#6 2017-09-21 13:47:13

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 20,436
Website

Re: [SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

V1del wrote:

You  should not run nvidia-xconfig, ever.

Does the wiki need to be updated?  It clearly offers that as a viable option (not for hybrid systems, but for nvidia).

Last edited by Trilby (2017-09-21 13:47:47)


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Offline

#7 2017-09-21 15:17:26

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 5,677

Re: [SOLVED] nvidia-xconfig breaks xorg

It should work for non Optimus, there's no discernible benefit to it unless you intend to use it as a template to append some further xorg options that aren't set by default. Maybe add a warning?  I feel that it certainly has cases where one might argue to want to run it. (i.e. set up an SLI template) It shouldn't be the first measure to take when all you want is get X running.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB