You are not logged in.

#1 2018-01-11 03:09:17

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Can't get sound on brand new iMac 27`

I bought a brand new iMac 27` from the apple store a month ago, and I installed arch linux on it. Everything works well apart from the sound. I tried all sorts of solutions online, but nothing seems to be up to date.
This recent forum post goes over a very similar problem, with most of the out looking almost the same, but the solution "Check your BIOS settings" left me clueless. I'll post the info for my system.

❯ sudo dmidecode | grep "Product Name"
	Product Name: iMac18,3
	Product Name: Mac-BE088AF8C5EB4FA2
❯ sudo fuser -v /dev/snd/*
                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  merlin     9964 F.... pulseaudio
/dev/snd/controlC1:  merlin     9964 F.... pulseaudio
❯ pacmd list-cards
2 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_01_00.1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 6
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
		alsa.long_card_name = "HDA ATI HDMI at 0x92660000 irq 53"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:01:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1002"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
		device.product.id = "aaf0"
		device.product.name = "Ellesmere [Radeon RX 580]"
		device.string = "1"
		device.description = "Ellesmere [Radeon RX 580]"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5400, available: no)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 300, available: no)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (priority 300, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra1: Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra1: Digital Surround 7.1 (HDMI 2) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra2: Digital Stereo (HDMI 3) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra2: Digital Surround 5.1 (HDMI 3) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra2: Digital Surround 7.1 (HDMI 3) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra3: Digital Stereo (HDMI 4) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra3: Digital Surround 5.1 (HDMI 4) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra3: Digital Surround 7.1 (HDMI 4) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra4: Digital Stereo (HDMI 5) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra4: Digital Surround 5.1 (HDMI 5) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra4: Digital Surround 7.1 (HDMI 5) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra5: Digital Stereo (HDMI 6) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra5: Digital Surround 5.1 (HDMI 6) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra5: Digital Surround 7.1 (HDMI 6) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra6: Digital Stereo (HDMI 7) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra6: Digital Surround 5.1 (HDMI 7) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra6: Digital Surround 7.1 (HDMI 7) Output (priority 100, available: no)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <off>
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority 5700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-3: HDMI / DisplayPort 4 (priority 5600, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-4: HDMI / DisplayPort 5 (priority 5500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-5: HDMI / DisplayPort 6 (priority 5400, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-6: HDMI / DisplayPort 7 (priority 5300, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
    index: 1
	name: <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0x92720000 irq 52"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "a170"
		device.product.name = "Sunrise Point-H HD Audio"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		device.description = "Built-in Audio"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 60, available: unknown)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6000, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6060, available: unknown)
		output:analog-surround-21: Analog Surround 2.1 Output (priority 800, available: unknown)
		output:analog-surround-21+input:analog-stereo: Analog Surround 2.1 Output + Analog Stereo Input (priority 860, available: unknown)
		output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (priority 700, available: unknown)
		output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (priority 760, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo/#0: Built-in Audio Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo.monitor/#0: Monitor of Built-in Audio Analog Stereo
	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
❯ pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE 
	priority: 9039
	volume: front-left: 65754 / 100% / 0.09 dB,   front-right: 65754 / 100% / 0.09 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max request: 0 KiB
	max rewind: 0 KiB
	monitor source: 0
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "Generic Analog"
		alsa.id = "Generic Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0x92720000 irq 52"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "a170"
		device.product.name = "Sunrise Point-H HD Audio"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "352800"
		device.buffering.fragment_size = "176400"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "Cirrus Logic Generic"
		alsa.components = "HDA:10138409,106b1000,00100100"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
	active port: <analog-output-headphones>

I added this line since it showed up almost everytime an imac was involved.

❯ cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf 
options snd-hda-intel model=imac27_122
❯ uname -r
4.14.12-1-ARCH

What do you think I should do to fix this problem?

Thx!

Last edited by taric (2018-01-11 03:12:57)

Offline

#2 2018-01-11 08:08:01

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,292

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Start actual playback of something and repost

sudo fuser -v /dev/snd/*
pacmd list-sink-inputs
amixer -c1
dmesg | grep -iE 'snd|hda'

Last edited by V1del (2018-01-11 08:11:03)

Online

#3 2018-01-11 08:22:52

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Ok, I let something play on youtube, and here goes the output of the asked commands:

❯ sudo fuser -v /dev/snd/*
                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  merlin      779 F.... pulseaudio
/dev/snd/controlC1:  merlin      779 F.... pulseaudio
/dev/snd/pcmC0D0p:   merlin      779 F...m pulseaudio
❯ pacmd list-sink-inputs
1 sink input(s) available.
    index: 0
	driver: <protocol-native.c>
	flags: START_CORKED 
	state: RUNNING
	sink: 0 <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo>
	volume: front-left: 68762 / 105% / 1.25 dB,   front-right: 68762 / 105% / 1.25 dB
	        balance 0.00
	muted: no
	current latency: 33.56 ms
	requested latency: 23.22 ms
	sample spec: float32le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	resample method: copy
	module: 9
	client: 5 <Vivaldi>
	properties:
		application.icon_name = "chromium-browser"
		media.name = "Playback"
		application.name = "Vivaldi"
		native-protocol.peer = "UNIX socket client"
		native-protocol.version = "32"
		application.process.id = "886"
		application.process.user = "merlin"
		application.process.host = "slush"
		application.process.binary = "vivaldi-bin"
		application.language = "C"
		window.x11.display = ":0"
		application.process.machine_id = "e8aab141f03a4c58a44d53a0544e403b"
		application.process.session_id = "c2"
		module-stream-restore.id = "sink-input-by-application-name:Vivaldi"
❯ amixer -c1
Simple mixer control 'IEC958',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',1
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',2
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',3
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',4
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',5
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',6
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
❯ dmesg | grep -iE 'snd|hda'
[    6.145792] snd_hda_intel 0000:01:00.1: enabling device (0000 -> 0002)
[    6.145886] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
[    6.145889] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Force to non-snoop mode
[    6.172352] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input7
[    6.172403] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input8
[    6.172448] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input9
[    6.172491] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input10
[    6.172541] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input11
[    6.172584] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=11 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input12
[    6.172631] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=12 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input13
[    6.196744] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0: autoconfig for Generic: line_outs=2 (0x24/0x25/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[    6.196745] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.196746] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x2c/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.196747] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    6.196747] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    inputs:
[    6.196748] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x45
[    6.196749] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:      Mic=0x3c

Offline

#4 2018-01-11 11:32:24

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,292

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Argh I can't read,

amixer -c0

would be the correct card, have you tried without explicitly specifiying a model on your options line? These usually shouldn't be the first thing to try, and I don't like how you only get a generic codec,

Online

#5 2018-01-11 12:57:09

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

So, i tried removing that option alltogether, and I still don't have sound.

That said, here goes the output of amixer -c0

❯ amixer -c0
Simple mixer control 'PCM',0
  Capabilities: pvolume
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 255
  Mono:
  Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB]
  Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB]

p.s. thx for taking the time to answer!

Last edited by taric (2018-01-11 12:57:31)

Offline

#6 2018-01-13 11:57:18

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Where did you find this value for the model?
Just in case, have you tried:

options snd-hda-intel model=imac27

Offline

#7 2018-01-13 12:27:53

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

I tried with this setting, and it still doesn't work.

I got the setting from a the arch wiki: https://wiki.archlinux.org/index.php/IM … work_right

Offline

#8 2018-01-13 12:46:20

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

I don't see the "122" on the page.
Have you tried to plug headphones?

Offline

#9 2018-01-13 12:47:54

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Can you show

lspci -v

output?

Offline

#10 2018-01-13 13:05:25

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

You're right, there is no 122. I found that from somewhere else, and assumed it was from that same page. Sorry!
Unfortunately, the result is the same, with or without 122.

Here goes the output:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Intel Kaby Lake Host Bridge (rev 05)
	Subsystem: Apple Inc. Intel Kaby Lake Host Bridge
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor PCIe Controller (x16) (rev 05) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00004000-00004fff [size=4K]
	Memory behind bridge: 92600000-926fffff [size=1M]
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000c0000000-00000000d01fffff [size=258M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-H USB 3.0 xHCI Controller (rev 31) (prog-if 30 [XHCI])
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H USB 3.0 xHCI Controller
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 32
	Memory at 92700000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: xhci_hcd
	Kernel modules: xhci_pci

00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-H CSME HECI #1 (rev 31)
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H CSME HECI
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 35
	Memory at 9272a000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: mei_me
	Kernel modules: mei_me

00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Sunrise Point-H SATA controller [AHCI mode] (rev 31) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H SATA controller [AHCI mode]
	Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 33
	Memory at 92728000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
	Memory at 9272c000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
	I/O ports at 5080 [size=8]
	I/O ports at 5088 [size=4]
	I/O ports at 5060 [size=32]
	Memory at 9272b800 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ahci
	Kernel modules: ahci

00:1b.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Root Port #17 (rev f1) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00003000-00003fff [size=4K]
	Memory behind bridge: 92500000-925fffff [size=1M]
	Prefetchable memory behind bridge: None
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #1 (rev f1) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
	I/O behind bridge: None
	Memory behind bridge: 92000000-924fffff [size=5M]
	Prefetchable memory behind bridge: None
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #2 (rev f1) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
	Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
	I/O behind bridge: None
	Memory behind bridge: None
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0200000-00000000d02fffff [size=1M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #5 (rev f1) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Bus: primary=00, secondary=05, subordinate=7a, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00006000-00009fff [size=16K]
	Memory behind bridge: 92800000-a09fffff [size=226M]
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0300000-00000000de2fffff [size=224M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H LPC Controller (rev 31)
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H LPC Controller
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-H PMC (rev 31)
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H PMC
	Flags: fast devsel
	Memory at 92724000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=16K]

00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-H HD Audio (rev 31)
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H HD Audio
	Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 52
	Memory at 92720000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Memory at 90000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel

00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-H SMBus (rev 31)
	Subsystem: Intel Corporation Sunrise Point-H SMBus
	Flags: medium devsel, IRQ 16
	Memory at 9272b000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256]
	I/O ports at 5040 [size=32]
	Kernel driver in use: i801_smbus
	Kernel modules: i2c_i801

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/580] (rev c5) (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: Apple Inc. Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/580]
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 54
	Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=2M]
	I/O ports at 4000 [size=256]
	Memory at 92600000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]
	Expansion ROM at 92640000 [disabled] [size=128K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: amdgpu
	Kernel modules: amdgpu

01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 580]
	Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 580]
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 53
	Memory at 92660000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel

02:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller SM961/PM961 (prog-if 02 [NVM Express])
	Subsystem: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller SM961/PM961
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 31, NUMA node 0
	Memory at 92500000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	I/O ports at 3000 [disabled] [size=256]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: nvme
	Kernel modules: nvme

03:00.0 Network controller: Broadcom Limited BCM43602 802.11ac Wireless LAN SoC (rev 01)
	Subsystem: Apple Inc. BCM43602 802.11ac Wireless LAN SoC
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Memory at 92400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=32K]
	Memory at 92000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel modules: brcmfmac, wl

04:00.0 Ethernet controller: Broadcom Limited NetXtreme BCM57766 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
	Subsystem: Broadcom Limited NetXtreme BCM57766 Gigabit Ethernet PCIe
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
	Memory at d0200000 (64-bit, prefetchable) [size=64K]
	Memory at d0210000 (64-bit, prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: tg3
	Kernel modules: tg3

04:00.1 SD Host controller: Broadcom Limited BCM57765/57785 SDXC/MMC Card Reader (rev 01) (prog-if 01)
	Subsystem: Broadcom Limited BCM57765/57785 SDXC/MMC Card Reader
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18
	Memory at d0220000 (64-bit, prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: sdhci-pci
	Kernel modules: sdhci_pci

05:00.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6540 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 4C 2015] (rev 02) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 26
	Bus: primary=05, secondary=06, subordinate=7a, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00006000-00008fff [size=12K]
	Memory behind bridge: 92800000-a09fffff [size=226M]
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0300000-00000000de2fffff [size=224M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

06:00.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 27
	Bus: primary=06, secondary=07, subordinate=07, sec-latency=0
	I/O behind bridge: None
	Memory behind bridge: 92900000-929fffff [size=1M]
	Prefetchable memory behind bridge: None
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

06:01.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02) (prog-if 00 [Normal decode])
	Physical Slot: 1
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 28
	Bus: primary=06, secondary=09, subordinate=41, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00006000-00006fff [size=4K]
	Memory behind bridge: 92a00000-999fffff [size=112M]
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0300000-00000000d72fffff [size=112M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

06:02.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 29
	Bus: primary=06, secondary=08, subordinate=08, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00007000-00007fff [size=4K]
	Memory behind bridge: 92800000-928fffff [size=1M]
	Prefetchable memory behind bridge: None
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

06:04.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02) (prog-if 00 [Normal decode])
	Physical Slot: 2
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 30
	Bus: primary=06, secondary=42, subordinate=7a, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 00008000-00008fff [size=4K]
	Memory behind bridge: 99a00000-a09fffff [size=112M]
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000d7300000-00000000de2fffff [size=112M]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp

07:00.0 System peripheral: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 NHI (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
	Subsystem: Device 2222:1111
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Memory at 92900000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]
	Memory at 92940000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: thunderbolt
	Kernel modules: thunderbolt

08:00.0 USB controller: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 USB Controller (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02) (prog-if 30 [XHCI])
	Subsystem: Device 2222:1111
	Physical Slot: 0
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 34
	Memory at 92800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: xhci_hcd
	Kernel modules: xhci_pci

Thx for helping out!

Offline

#11 2018-01-13 15:10:47

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

If I understand correctly the output jack is another sound card (Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 580])?
Have you tried it with headphones or external speakers?

Offline

#12 2018-01-13 15:13:54

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Maybe you can also try (with reboot):

options snd-hda-intel model=intel-mac-auto

Offline

#13 2018-01-13 15:34:01

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,292

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

@sheok that's the hdmi card he wants output from the internal card but that isn't properly detected.

@taric Can you post a

dmesg | grep -iE 'snd|hda'

as well

Online

#14 2018-01-13 16:05:14

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Note that I removed the modprobe file entry.
Posted without music playing:

❯ dmesg | grep -iE 'snd|hda'
[    6.330388] snd_hda_intel 0000:01:00.1: enabling device (0000 -> 0002)
[    6.330421] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
[    6.330422] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Force to non-snoop mode
[    6.360097] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0: autoconfig for Generic: line_outs=2 (0x24/0x25/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[    6.360098] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.360099] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x2c/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.360099] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    6.360100] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    inputs:
[    6.360101] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x45
[    6.360102] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:      Mic=0x3c
[    6.361541] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input9
[    6.361567] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input10
[    6.361588] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input11
[    6.361609] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input12
[    6.361628] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input13
[    6.361647] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=11 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input14
[    6.361666] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=12 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input15

Posted WITH music playing on youtube / vivaldi. (Not sure if it makes a difference!)

❯ dmesg | grep -iE 'snd|hda'
[    6.330388] snd_hda_intel 0000:01:00.1: enabling device (0000 -> 0002)
[    6.330421] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
[    6.330422] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Force to non-snoop mode
[    6.360097] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0: autoconfig for Generic: line_outs=2 (0x24/0x25/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[    6.360098] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.360099] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x2c/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    6.360099] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    6.360100] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:    inputs:
[    6.360101] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x45
[    6.360102] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D0:      Mic=0x3c
[    6.361541] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input9
[    6.361567] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input10
[    6.361588] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input11
[    6.361609] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input12
[    6.361628] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input13
[    6.361647] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=11 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input14
[    6.361666] input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=12 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input15

Offline

#15 2018-01-13 16:40:23

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,292

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Try with the entry sheoak suggests and/or go through the mac models listed in here if none of these work, the kernel might simply not have support yet. Would be interesting to find out which chip we have here exactly.

Online

#16 2018-01-13 17:06:33

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

I've tried booting with the entry sheoak suggested, and the result is the same. Would you like me to post dmesg with the entry actually added to the kernel?
I had checked the alsa project page before, and I didn't know where to look. Searching for iMac only leads to release notes without any hint. Could u point at what i want to be looking at?

I do have a feeling this is a kernel thing. It's a brand new imac, with a brand new magic mouse 2 that I can't get to scroll!
What do I need to do - where do I need to ask - to know if it's indeed a kernel lack of support?

Also, if I were to try and connect the imac with an external bluetooth headset, would I be facing the same limitation? (I tried doing that already, but simply pairing the bluetooth is not enough, and there are more dbus work that needs to be done, but I didn't feel the courage to do that yet.)

Offline

#17 2018-01-13 17:10:41

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

I find it strange that the Radeon RX 580 uses snd-hda-intel but I don't have much knowledge about drivers things…
Did you try all sound output, jack/internal speaker/hdmi… anything that is on the iMac? I read some posts (in french) about conflicts with this sound card.

I don't know for the blueetooth but I would try if I had a headset for sure smile

Offline

#18 2018-01-13 17:38:36

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

I was also surprised to find that 'graphics' cards are used for sound! But, I also have no knowledge here.

Can you link me to the post? At this point, any info I get is helpful, so I can excuse the post's french ! ( I'm joking smile )

I did manage to connect a bluetooth headset, but, as I said above, it required more work to make it work on dbus. For now, I just used the lazy route, and I play sounds on my macbook which is synced with synergy. But, i like to think of this as a temporary fix.

Offline

#19 2018-01-13 17:48:35

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

https://forum.ubuntu-fr.org/viewtopic.php?id=1985353

but he was using a nvidia. He basically says that he upgraded to ubuntu 15 and it just worked.
if you have one or can make one quickly you could try an ubuntu live usb, see if it works and copy the settings.

Last edited by sheoak (2018-01-13 18:07:00)

Offline

#20 2018-01-13 18:22:13

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

I had tried antergos and manjaro, but I don't recall having tried ubuntu. Even if ubuntu 15, and the post being 2 years old, I'll give it a try.

Offline

#21 2018-01-13 23:22:37

sheoak
Member
Registered: 2018-01-09
Posts: 13

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Can you post this output for each "cardX" ?

cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec

Offline

#22 2018-01-14 04:16:13

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

sure.

❯ cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: Intel Haswell HDMI
❯ cat /proc/asound/card1/codec* | grep Codec
Codec: Cirrus Logic CS4208

Offline

#23 2018-01-14 12:38:00

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,292

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Something I'm only realizing now, none of the model adjustments will have targeted the correct card, because HDMI is initialized first. If that codec is correct, then we have only two other models to try, but to properly set them up, your options line should look like

options snd-hda-intel model=auto,mba6

or

options snd-hda-intel model=auto,gpio0

and while we are at it if these two don't work try the original and "more correct" version of

options snd-hda-intel model=auto,imac27

remember to reboot between tries.

Online

#24 2018-01-14 17:46:37

taric
Member
Registered: 2018-01-10
Posts: 21

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

Just to be on the safe side, this is a sample output for modprobe, right?

> cat /etc/modprobe.d/asla-base.conf
options sng-hda-intel model=auto,imac27

if so, then yeah, I tried all three, and none worked!

Offline

#25 2018-01-14 18:22:59

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,292

Re: Can't get sound on brand new iMac 27`

You have sng-hda-intel in there instead of snd-hda-intel so I'm not surprised tongue

Something that might be further useful, for each of the tries can you post the full output of

/proc/asound/card1/codec*

if none of that works we might be out of luck, the only thing I'd assume you could still try, without starting to look at code fixes, would be to attempt to find a working port with hdajackretask. Other than that, maybe the issue would have already been fixed in the newer kernel and you might give linux-mainline from the AUR a whirl, though that will of course take quite a while to compile

Online

Board footer

Powered by FluxBB