You are not logged in.

#1 2018-06-12 20:07:41

doblerone
Member
Registered: 2011-12-08
Posts: 185

[SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

Following the wiki for a fresh installation, I formatted the partitions, created and activated swap, mounted root partion (/dev/sda3) under /mnt, created dirs for other partitions and mounted them. When trying to install base packages using:

pacstrap -i /mnt base base-devel

I got the following error:

/bin/sh: error while loading shared libraries: libreadline.so.7: cannot open shared object file: No such file or directory

My partition scheme is the following:

/dev/sda1 BIOS boot
/dev/sda2 ext4 /boot
/dev/sda3 ext4 /
/dev/sda4 ext4 /home

/dev/sdb1 swap
/dev/sdb2 /var

Edit: typo
Edit2: rephrasing

Last edited by doblerone (2018-06-15 16:09:06)

Offline

#2 2018-06-13 01:33:45

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 7,026

Re: [SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

I'm assuming you're getting that from a post_install script, and installation continues just fine? Most likely you'll just what to reinstall whatever package is throwing that error after you chroot.

Offline

#3 2018-06-13 03:40:00

eschwartz
Trusted User/Bug Wrangler
Registered: 2014-08-08
Posts: 2,365

Re: [SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

cf. https://www.reddit.com/r/archlinux/comm … libraries/

Still waiting for the answer to Foxboron's question "which command exactly did you run and what is the full, unadulterated output".

Because the initial phrasing implies it is pacstrap itself which errors, and that makes no sense since it doesn't even run /bin/sh


Managing AUR repos The Right Way -- aurpublish (now a standalone tool)

Offline

#4 2018-06-13 05:35:35

doblerone
Member
Registered: 2011-12-08
Posts: 185

Re: [SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

The output I get from ptpb.pw can be found here:

https://ptpb.pw/vgda

Offline

#5 2018-06-13 11:31:48

eschwartz
Trusted User/Bug Wrangler
Registered: 2014-08-08
Posts: 2,365

Re: [SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

That command is incorrect, I notice how it says "reinstalling [...]" by every package.

That means if your installation root was broken, pacstrap will not fix it. If you still had the saved output from the first time you ran pacstrap, we could actually debug the source of the problem.

But even this does indicate that the issue is with running post-install scripts and hooks, which clarifies my confusion.

I'm guessing in the initial pacstrap, something went wrong and you now have a malformed readline package installed on the target. Unless you had a previous arch install already there. What happens if you try to pacstrap the readline package, instead of base?


Managing AUR repos The Right Way -- aurpublish (now a standalone tool)

Offline

#6 2018-06-13 17:23:28

doblerone
Member
Registered: 2011-12-08
Posts: 185

Re: [SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

Eschwartz wrote:

Unless you had a previous arch install already there. What happens if you try to pacstrap the readline package, instead of base?

Even during the first time, I got those errors. I did have a previous install in this disk, but does the command "mkfs.ext4 /dev/..." is not to format the partition?

I think I should wipe the partition before, isn't it?

Offline

#7 2018-06-15 16:10:19

doblerone
Member
Registered: 2011-12-08
Posts: 185

Re: [SOLVED] error while loading shared libraries: libreadline.so.7

I solved by not mounting my previous /var partition. It was causing all those problems.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB