You are not logged in.

#1 2017-06-28 16:43:53

fusion809
Member
Registered: 2015-06-19
Posts: 67

Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Whenever I open a folder containing video files (all in mp4) in GNOME Files I am seeing no thumbnails, just icons designated to the files based on their file type. I have ffmpegthumbnailer installed and have opened preferences and gone to the "Search and Preview" tab and set the thumbnails settings to display them for all files under 4 GB. The video files I am looking at and hoping for a thumbnail for are far less than 4 GB in size.

EDIT: And if anyone is wondering if my system is up-to-date it is, I regularly run pacman -Syu. I opened GNOME Files long after ffmpegthumbnailer was installed just in case you're wondering if I need to close GNOME Files and re-open it. I've also rebooted several times since installed ffmpegthumbnailer.

Last edited by fusion809 (2017-06-28 17:54:21)

Offline

#2 2017-07-02 15:30:52

DeadMetaler
Member
Registered: 2016-03-16
Posts: 38

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Try to install totem.

Offline

#3 2017-07-02 15:50:46

fusion809
Member
Registered: 2015-06-19
Posts: 67

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Totem is installed. I confirmed using:

pacman -S totem --noconfirm --needed

and it returned:

warning: totem-3.24.0-1 is up to date -- skipping
 there is nothing to do

just to reassure ya that I have got it right, it is installed.

Offline

#4 2017-07-02 17:14:00

adesh
Member
Registered: 2016-10-05
Posts: 167

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Try clearing thumbnail cache by removing ~/.thumbnails. Also look up journal for any error related to ffmpegthumbnailer.

Offline

#5 2017-07-02 17:23:51

fusion809
Member
Registered: 2015-06-19
Posts: 67

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

It (ffmpegthumbnailer and thumbnails) works fine in Thunar. GNOME Files is the odd one out. I think you're wrong as to the folder mate, it's ~/.cache/thumbnails as removing ~/.thumbnails, re-opening GNOME Files and changing it into a directory with files to thumbnail causes no ~/.thumbnails folder to be created despite the thumbnails being rendered fine for non-video files. But if ~/.cache/thumbnails is deleted and GNOME Files is opened to a folder where files (like PDF files, for example) can be thumbnailed ~/.cache/thumbnails is re-created. I'm afraid deleting either folder does not result in any video thumbnails being generated properly. If I open a folder with video files in Thunar and it generates the thumbnails and then I open the same folder in GNOME Files I see the thumbnails that were generated in Thunar in GNOME Files. So it cannot be a problem with displaying the thumbnails, it's some issue of GNOME Files with generating them.

journalctl -xe | grep ffmpegthumbnailer

returns no results if you are still wanting me to check journal output for ffmpegthumbnailer errors.

Last edited by fusion809 (2017-07-02 17:24:44)

Offline

#6 2017-07-02 22:01:55

DeadMetaler
Member
Registered: 2016-03-16
Posts: 38

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Show output

ls /usr/share/thumbnailers/

Offline

#7 2017-07-02 22:08:05

fusion809
Member
Registered: 2015-06-19
Posts: 67

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

atril.thumbnailer                   gsf-office.thumbnailer
evince.thumbnailer                  librsvg.thumbnailer
ffmpegthumbnailer.thumbnailer       mate-font-viewer.thumbnailer
gdk-pixbuf-thumbnailer.thumbnailer  totem.thumbnailer
gnome-font-viewer.thumbnailer

Offline

#8 2017-07-09 04:50:00

tom.ty89
Member
Registered: 2012-11-15
Posts: 896

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Does nautilus even use ffmpegthumbnailer? Try install the gst plugins (gst-libav  gst-plugins-bad  gst-plugins-base  gst-plugins-good  gst-plugins-ugly).

P.S. nautilus package in Arch does not have _any_ optdep listed btw

Offline

#9 2017-07-09 05:34:41

HiImTye
Member
From: Nanaimo, BC, Canada
Registered: 2012-05-09
Posts: 973

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

make sure you have it set to display thumbnails for sufficiently large files

Offline

#10 2017-07-09 14:50:34

fusion809
Member
Registered: 2015-06-19
Posts: 67

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

@HilmTye: seems like you didn't read my original post or you didn't understand it or you forgot what it said or you ignored it. I said and I quote:

have opened preferences and gone to the "Search and Preview" tab and set the thumbnails settings to display them for all files under 4 GB. The video files I am looking at and hoping for a thumbnail for are far less than 4 GB in size.

The files I am trying to thumbnail are ~ 100-200 MB in size, far less than the 4GB limit imposed by GNOME Files.

@tom.ty89 Shall give that it a go, thanks.

Last edited by fusion809 (2017-07-09 15:05:33)

Offline

#11 2017-07-10 00:00:02

HiImTye
Member
From: Nanaimo, BC, Canada
Registered: 2012-05-09
Posts: 973

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

do you have an intel GPU? there's a warning on the wiki

Offline

#12 2017-07-10 00:04:04

fusion809
Member
Registered: 2015-06-19
Posts: 67

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Ah thanks didn't see that. I have dual Intel and NVIDIA graphics cards.

Offline

#13 2018-09-10 22:11:31

Tairosonloa
Member
From: Spain
Registered: 2016-10-15
Posts: 16

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

This can be solved by installing gst-libvav from extra repositories (you still need totem to be installed)

Offline

#14 2018-09-10 22:49:12

circleface
Member
Registered: 2012-05-26
Posts: 573

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files

Thanks for the answer Tairosonloa, but please do not necrobump old threads in the future.

Offline

#15 2018-09-10 23:15:29

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,703
Website

Re: Video thumbnails are not being displayed in GNOME Files


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

Board footer

Powered by FluxBB