You are not logged in.

#1 2018-08-22 07:20:48

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

[SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

I just upgraded from amarok 2.9.0-2 -> 2.9.0.git20180816-1. When I relaunched Amarok, my settings had been lost, with all preferences and song statistics reset.

I downgraded amarok back to 2.9.0-2. (I had to also install the dependency qtscriptgenerator, which has been removed from the repos.) After relaunching amarok, everything was back to normal again.

I think this issue is because the locations of preferences have changed in KF5. After copying ~/.kde4/share/apps/amarok to ~/.local/share/amarok, and ~/.kde4/share/config/amarokrc to ~/.config/amarokrc, the playlists and preferences were back. However, the song statistics are still missing. I couldn't find any information on where these are located, nor any obvious file with amarok in its name. Does anyone know where amarok stores its statistics?

Last edited by Salkay (2018-09-12 09:46:00)

Offline

#2 2018-08-22 20:29:28

karper
Member
Registered: 2008-08-10
Posts: 52

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Amarok's statistics are stored in the internal MySQL database that's in ~/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/amarok/. When you copied over the directories, the stats *should* have come with the database, too. However, there's a catch. If the database schema was changed upstream, the stats would appear to be missing. Normally, amarok would implement the required translations to convert the database from one version to the next. Maybe that part isn't finished yet?

As long as you preserve the original amarok directory, your stats are safe (to be imported into the next stable release).

Or you can do what I plan to. Hold out till a stable release comes from upstream. This git build has a messed up UI, has these sorts of db issues, doesn't seem to have lastfm scrobbling, etc. I see no upsides to this update.

Offline

#3 2018-08-24 06:23:44

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Thanks for the reply @karper.

the stats *should* have come with the database, too

I tried to inspect ~/.kde4/share/apps/amarok/mysqle/amarok/statistics{MYD,MYI,frm} using sqlitebrowser, to check if this was where the statistics were kept, and if they were transferred, but it wouldn't open any of them.

Hold out till a stable release comes from upstream

Yeah, not a bad idea. Probably easiest to wait for the stable instead.

EDIT

doesn't seem to have lastfm scrobbling

Look like 2.9.0.git20180816-4 added back liblastfm-qt5 in makedepends, so that might fix this problem.

Last edited by Salkay (2018-08-24 09:43:39)

Offline

#4 2018-08-24 21:11:04

karper
Member
Registered: 2008-08-10
Posts: 52

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

I don't have much experience with databases and haven't used sqlitebrowser, but I made notes from when I went exploring amarok's database here that might come in handy for you should you choose to deep-dive into it.

Happy to know lastfm scrobbling is back, but that UI still... oof!

Offline

#5 2018-08-27 03:44:23

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

karper wrote:

I made notes from when I went exploring amarok's database here that might come in handy for you should you choose to deep-dive into it.

Thanks for that link. Unfortunately, I don't entirely understand much of it. Based on this closed bug, I sent an email a few days ago to Antonio Rojas regarding this thread, so hopefully he will respond at some point. I might open up a thread over at the KDE forum too.

Offline

#6 2018-08-28 13:04:07

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

It looks like the current version of Amarok in the repos is pre-alpha, so bugs are expected. I've created a task in the Arch tracker.

Offline

#7 2018-08-29 10:21:07

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

And… it's been dropped from the repos. yikes The comment for the commit was:

Drop amarok, it's buggy and upstream is hostile to bug reports for the kf5 version

Last edited by Salkay (2018-08-29 10:21:44)

Offline

#8 2018-08-29 10:39:42

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,997

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Imo hostile is a bit strong of a word, there's no official release of kf5 yet and I think everyone involved knows that the kf5 version isn't ready for productoin yet. I understand arojas position of wanting to get rid of qt4 deps finally. I intended to pick the AUR package up when I read about the drop but it seems someone else already took over, so there's hoping we can have at least the qt4 release for those that like using it.

Offline

#9 2018-08-29 10:45:57

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

V1del wrote:

Imo hostile is a bit strong of a word, there's no official release of kf5 yet and I think everyone involved knows that the kf5 version isn't ready for productoin yet. I understand arojas position of wanting to get rid of qt4 deps finally. I intended to pick the AUR package up when I read about the drop but it seems someone else already took over, so there's hoping we can have at least the qt4 release for those that like using it.

Thanks for the comments, V1del. Good to know the background.

Also, FWIW, there are a few issues with the AUR version (as I commented over on the AUR page). Firstly, there are a few dependencies that have also been dropped from the repos and not in AUR yet: qtscriptgenerator, and polkit-qt4 (via kdelibs < kdebase-runtime). The other problem is that to make the amarok package, we need to install qca-qt4 as makedepends. However, this conflicts with qca, which is required by a whole bunch of kde things.

Offline

#10 2018-09-04 19:15:54

zebulon
Member
Registered: 2008-10-20
Posts: 340

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

As explained on the bug tracker: move ~/.kde4/share/apps/amarok/ to ~/.local/share/amarok and ~/.kde4/share/config/amarokrc to ~/.config/amarokrc. Automatic migration is something that upstream must implement.

Offline

#11 2018-09-04 21:53:03

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

zebulon wrote:

As explained on the bug tracker: move ~/.kde4/share/apps/amarok/ to ~/.local/share/amarok and ~/.kde4/share/config/amarokrc to ~/.config/amarokrc. Automatic migration is something that upstream must implement.

Thanks for the reply zebulon, but I already explained that this failed, in the first post of this thread. And in the bug tracker.

Offline

#12 2018-09-07 18:29:48

zebulon
Member
Registered: 2008-10-20
Posts: 340

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Salkay wrote:
zebulon wrote:

As explained on the bug tracker: move ~/.kde4/share/apps/amarok/ to ~/.local/share/amarok and ~/.kde4/share/config/amarokrc to ~/.config/amarokrc. Automatic migration is something that upstream must implement.

Thanks for the reply zebulon, but I already explained that this failed, in the first post of this thread. And in the bug tracker.

Sorry, I did not realise this, because this succeeded for me. Are you certain you have copied the files correctly?

Offline

#13 2018-09-07 22:44:08

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

zebulon wrote:
Salkay wrote:
zebulon wrote:

As explained on the bug tracker: move ~/.kde4/share/apps/amarok/ to ~/.local/share/amarok and ~/.kde4/share/config/amarokrc to ~/.config/amarokrc. Automatic migration is something that upstream must implement.

Thanks for the reply zebulon, but I already explained that this failed, in the first post of this thread. And in the bug tracker.

Sorry, I did not realise this, because this succeeded for me. Are you certain you have copied the files correctly?

I'm fairly sure I did it correctly, because I tested various amarok versions multiple times (including the -git version), and on two different systems. Interesting that it worked for you though!

Offline

#14 2018-09-11 16:18:39

zebulon
Member
Registered: 2008-10-20
Posts: 340

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Salkay wrote:

I'm fairly sure I did it correctly, because I tested various amarok versions multiple times (including the -git version), and on two different systems. Interesting that it worked for you though!

FYI, I am using amarok-git, version r245 (current one as of today).

Offline

#15 2018-09-12 09:45:44

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

zebulon wrote:

FYI, I am using amarok-git, version r245 (current one as of today).

Ah, thanks for that information. I had only tried the latest version that was in the official repos. I installed the version you mention from the AUR, and the statistics are back! Oddly enough, the songs that were previously loaded in the playlist had missing statistics, but after removing them then re-queuing them, the statistics reappeared. Thanks for the reply!

Offline

#16 2018-09-12 19:37:48

zebulon
Member
Registered: 2008-10-20
Posts: 340

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

No problem, happy I could help.

Offline

#17 2018-10-01 11:38:59

giddie
Member
From: Birmingham, UK
Registered: 2009-03-25
Posts: 111

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

I've not been able to get Amarok working since the move to AUR, sadly. It actually nuked my data entirely: the ~/.local/share/amarok/mysqle directory is empty, and when starting Amarok I get the following error message:

MySQLe something failed! on library initialization failed, return code 1

I'm not too fussed about my stats; I'd just like to get it up and running. I've tried removing the mysqle directory, as well as the entire ~/.local/share/amarok directory. It just doesn't seem to want to create a new database. Any ideas?

Offline

#18 2018-10-01 18:57:12

arojas
Developer
From: Spain
Registered: 2011-10-09
Posts: 1,810

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

giddie wrote:

I've not been able to get Amarok working since the move to AUR, sadly. It actually nuked my data entirely: the ~/.local/share/amarok/mysqle directory is empty, and when starting Amarok I get the following error message:

MySQLe something failed! on library initialization failed, return code 1

I'm not too fussed about my stats; I'd just like to get it up and running. I've tried removing the mysqle directory, as well as the entire ~/.local/share/amarok directory. It just doesn't seem to want to create a new database. Any ideas?

That's a conflict with libssh. I don't know of a way to fix it other than rebuilding libssh with gnutls instead of openssl or rebuilding ffmpeg without libssh support.

Online

#19 2018-10-02 08:36:51

giddie
Member
From: Birmingham, UK
Registered: 2009-03-25
Posts: 111

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

arojas wrote:

That's a conflict with libssh. I don't know of a way to fix it other than rebuilding libssh with gnutls instead of openssl or rebuilding ffmpeg without libssh support.

I found that bug report too, but claims are that it was fixed in the current version. Are you sure that's the cause?

Offline

#20 2018-10-02 09:02:22

arojas
Developer
From: Spain
Registered: 2011-10-09
Posts: 1,810

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

giddie wrote:
arojas wrote:

That's a conflict with libssh. I don't know of a way to fix it other than rebuilding libssh with gnutls instead of openssl or rebuilding ffmpeg without libssh support.

I found that bug report too, but claims are that it was fixed in the current version. Are you sure that's the cause?

It was not fixed, it was worked around, and the workaround has been reverted since Amarok is no longer supported.

Online

#21 2018-10-02 10:13:34

giddie
Member
From: Birmingham, UK
Registered: 2009-03-25
Posts: 111

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

arojas wrote:

It was not fixed, it was worked around, and the workaround has been reverted since Amarok is no longer supported.

Thanks! That's the information I needed. I've rebuilt libssh, and Amarok creates the mysqle db now, but immediately segfaults. I've tried rebuilding Amarok just in case it was a linking problem, but no change. The backtrace doesn't seem too helpful sad

Offline

#22 2018-10-08 03:54:12

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

giddie wrote:

I've not been able to get Amarok working since the move to AUR, sadly.

I had it working for a while, but it's now failing with the same error message as you.

giddie wrote:

I've rebuilt libssh, and Amarok creates the mysqle db now, but immediately segfaults.

Could you please explain precisely what you did to rebuild libssh? I'll try that and let you know what happens for me.

Offline

#23 2018-10-08 07:03:12

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 12,997

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Look at the change removing the workaround: https://git.archlinux.org/svntogit/pack … ff692560d9 and do the reverse, see ABS for information on how to retrieve and modify PKGBUILDs of official packages.

Offline

#24 2018-10-10 01:31:44

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 527

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Thank you @V1del. That worked well. Here is the patch for anyone else.

--- PKGBUILD	(revision 336084)
+++ PKGBUILD	(working copy)
@@ -12,7 +12,7 @@
 url="http://www.libssh.org/"
 license=(LGPL)
 arch=(x86_64)
-depends=(zlib openssl)
+depends=(libgcrypt zlib)
 makedepends=(cmake cmocka doxygen python)
 source=(https://www.libssh.org/files/${pkgver%.*}/$pkgname-$pkgver.tar.xz{,.asc})
 sha256sums=('302f31f606f2368cd3ce77d7a69f7464c18eae176e73e59102e0524401bd29d0'
@@ -33,6 +33,7 @@
   cmake ../$pkgname-$pkgver \
     -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr \
     -DWITH_GSSAPI=OFF \
+    -DWITH_GCRYPT=ON \
     -DUNIT_TESTING=ON
   make
   make docs
@@ -40,7 +41,7 @@
 
 check() {
   cd build
-  make test
+  make test || true # One test failure with libgcrypt
 }
 
 package_libssh() {

@giddie Amarok is working fine for me now. I have been running the previous stable version, i.e. 2.9.0-2, but I also installed the latest development version from the AUR to test, i.e. 2.9.0.r249.67c651bc60-1. This also worked fine for me. Did you attempt with a fresh profile, and/or the current stable version of Amarok? As per earlier in the thread, the development version (the one in AUR) is apparently pre-alpha.

Offline

#25 2018-10-11 08:50:32

giddie
Member
From: Birmingham, UK
Registered: 2009-03-25
Posts: 111

Re: [SOLVED] Amarok 2.9.0.git20180816-1 lost my settings and statistics

Nope; I just built the latest Amarok and it still segfaults for me, even after removing ~/.local/share/amarok. Could be related to me using MariaDB instead of Oracle MySQL?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB