You are not logged in.

#1 2018-10-06 21:41:33

kuro
Member
Registered: 2018-10-06
Posts: 1

Video playback / general responsiveness issues with chrome / chromium

Hello everyone,

I'm here because I've issues with responsiveness and video rendering in google chrome / chromium / (insert here a blink based browser). With my UX303UA (ultrabook with an i5 6500U and i520), I have very low FPS on youtube, issue that I don't have at all on firefox.

- I followed several pages of the wiki to try to resolve my isssue :
https://wiki.archlinux.org/index.php/Ha … celeration
https://wiki.archlinux.org/index.php/ch … celeration
as well as this subject :
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=219302

- I used this video for the record : https://www.youtube.com/watch?v=LXb3EKWsInQ

- I had the issue in every definition, in 60 fps or 30.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_graphics

- Firstly I thought it could be an issue with VA-API installation :
I installed libva-intel-driver, libvdpau-va-gl, I tried to install intel-media-driver but 1 i didn't find any changes and 2 as said here https://wiki.archlinux.org/index.php/Ha … ing_VA-API it looks like it should replace libva-intel-driver, but if I remove the latter, vainfo give me the error "libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit"

With this configuration I have :

[kuro@wildcat ~]$ vainfo 
vainfo: VA-API version: 1.3 (libva 2.3.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Skylake - 2.2.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileMPEG2Simple            :	VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Simple            :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileMPEG2Main              :	VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointEncSliceLP
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointFEI
      VAProfileH264ConstrainedBaseline:	VAEntrypointStats
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointEncSliceLP
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointFEI
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointStats
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointEncSliceLP
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointFEI
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointStats
      VAProfileH264MultiviewHigh      :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264MultiviewHigh      :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264StereoHigh         :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264StereoHigh         :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileVC1Simple              :	VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Main                :	VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            :	VAEntrypointVLD
      VAProfileNone                   :	VAEntrypointVideoProc
      VAProfileJPEGBaseline           :	VAEntrypointVLD
      VAProfileJPEGBaseline           :	VAEntrypointEncPicture
      VAProfileVP8Version0_3          :	VAEntrypointVLD
      VAProfileVP8Version0_3          :	VAEntrypointEncSlice
      VAProfileHEVCMain               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileHEVCMain               :	VAEntrypointEncSlice

- Then, i thought it could come from chromium (the one with va-api support). I tried many flags but nothing worked :
Override software rendering list
GPU rasterization
Hardware-accelerated video (from the va-api patch)
Zero-copy rasterizer
Hardware-accelerated mjpeg decode for captured frame
I even added to the .desktop the flag --enable-native-gpu-memory-buffers from https://wiki.archlinux.org/index.php/ch … celeration

Finally, the framerate is poor (but at least regular), chrome-ium say me acceleration is working (as below chrome://gpu) but obviously I don't know what to do more...

Graphics Feature Status
Canvas: Hardware accelerated
Flash: Hardware accelerated
Flash Stage3D: Hardware accelerated
Flash Stage3D Baseline profile: Hardware accelerated
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Enabled
Native GpuMemoryBuffers: Hardware accelerated
Out-of-process Rasterization: Disabled
Hardware Protected Video Decode: Hardware accelerated
Rasterization: Software only. Hardware acceleration disabled
Skia Deferred Display List: Disabled
Skia Renderer: Disabled
Surface Synchronization: Enabled
Video Decode: Hardware accelerated
Viz Service Display Compositor: Disabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated
Driver Bug Workarounds


Window system binding extensions	GLX_ARB_context_flush_control GLX_ARB_create_context GLX_ARB_create_context_no_error GLX_ARB_create_context_profile GLX_ARB_fbconfig_float GLX_ARB_framebuffer_sRGB GLX_ARB_multisample GLX_EXT_create_context_es_profile GLX_EXT_create_context_es2_profile GLX_EXT_fbconfig_packed_float GLX_EXT_framebuffer_sRGB GLX_EXT_import_context GLX_EXT_libglvnd GLX_EXT_no_config_context GLX_EXT_texture_from_pixmap GLX_EXT_visual_info GLX_EXT_visual_rating GLX_MESA_copy_sub_buffer GLX_OML_swap_method GLX_SGI_make_current_read GLX_SGIS_multisample GLX_SGIX_fbconfig GLX_SGIX_pbuffer GLX_SGIX_visual_select_group
Window manager	GNOME Shell
XDG_CURRENT_DESKTOP	GNOME
GDMSESSION	gnome
Compositing manager	Yes
Direct rendering	Yes
Reset notification strategy	0x8261
GPU process crash count	0
System visual ID	36
RGBA visual ID	895
Compositor Information
Tile Update Mode	Zero-copy
Partial Raster	Enabled
GpuMemoryBuffers Status
ATC	Software only
ATCIA	Software only
DXT1	Software only
DXT5	Software only
ETC1	Software only
R_8	Software only
R_16	Software only
RG_88	Software only
BGR_565	Software only
RGBA_4444	Software only
RGBX_8888	Software only
RGB|``A_8888	Software only
BGRX_8888	Software only
BGRX_1010102	Software only
RGBX_1010102	Software only
BGRA_8888	Software only
RGBA_F16	Software only
YVU_420	Software only
YUV_420_BIPLANAR	Software only
UYVY_422	Software only

So it's why I'm here, asking for help, thanks to have read until here. Have you any ideas, any advice ?

Last edited by kuro (2018-10-06 21:42:05)

Offline

#2 2018-10-06 21:46:51

headkase
Member
Registered: 2011-12-06
Posts: 1,798

Re: Video playback / general responsiveness issues with chrome / chromium

It's not just you.  I couldn't get Chromium to play YouTube or Netflix properly - without dropping tons of frames - at all.  I know it's not a solution but what I did was simply switch to Firefox as my browser.  That works perfectly.

Offline

#3 2018-10-06 22:44:11

bulletmark
Member
From: Brisbane, Australia
Registered: 2013-10-22
Posts: 414

Re: Video playback / general responsiveness issues with chrome / chromium

Did you try --disable-gpu-driver-bug-workarounds? That fixed improved it for me.

Last edited by bulletmark (2018-10-06 22:48:00)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB