You are not logged in.

#1 2018-12-05 21:40:39

meowxiik
Member
Registered: 2018-12-05
Posts: 4

Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

Hey,

I just installed nvidia on my laptop and now xorg seems to be broken, it either draws a black screen, or it doesn't draw at all, I was following https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA. I can switch to tty2, and if I look at /var/log/Xorg.0.log it seems that xorg notices the tty change every time, and there doesn't seem to be any errors. I'm posting all the logs I can find:

Xorg.0.log
dmesg
My graphics card

My Laptio is Asus F556U, everything else seems to work fine.

I have nvidia and nvidia-utils packages installed, no changes on my side, as describe in the NVIDIA article, it should work out of the box
Although I tried to do nvidia-xconfig, did not help

What is happening? How do I fix it?

Edit I noticed a behavior:
If I have no /etc/X11/xorg.conf the screen is black
If I have this it doesn't render anything, it just keeps what there already is on screen

Last edited by meowxiik (2018-12-05 21:48:39)

Offline

#2 2018-12-05 21:47:25

Slithery
Forum Moderator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 2,995

Re: Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

Is this an Optimus setup with Intel and nVIdia graphics?
https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus

Check the following output if you're uncertain...

lspci -k | grep -A 2 -E "(VGA|3D)"

No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#3 2018-12-05 21:52:10

meowxiik
Member
Registered: 2018-12-05
Posts: 4

Re: Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

I don't see any mention of Optimus

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 510 (rev 07)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. HD Graphics 510
	Kernel driver in use: i915
--
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM108M [GeForce 940MX] (rev a2)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. GM108M [GeForce 940MX]
	Kernel driver in use: nvidia

Offline

#4 2018-12-05 22:02:08

Slithery
Forum Moderator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 2,995

Re: Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

Yes, it is. You have both Intel and nVidia GPU's in your laptop so you need to follow the instructions in my earlier link.


No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#5 2018-12-05 22:04:02

meowxiik
Member
Registered: 2018-12-05
Posts: 4

Re: Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

Ohh I see thanks!

Offline

#6 2018-12-05 22:05:19

meowxiik
Member
Registered: 2018-12-05
Posts: 4

Re: Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

I wanted to add this to the NVIDIA page, so as others don't have to suffer as I did.

It's LITERALLY THE FIRST SENTENCE in the page.

Offline

#7 2018-12-06 08:09:39

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 5,671

Re: Xorg on Asus hangs, although responds, after nvidia installation

And now you know why we recommend people to read the wiki pages in their entirety without skimming through, there can be single sentences with critical information.

If this is [SOLVED] for you, please mark it as such by editing the title (it might be too long to add that,remove some of the unnecessary parts) https://wiki.archlinux.org/index.php/Co … ow_to_post

Offline

Board footer

Powered by FluxBB