You are not logged in.

#1 2019-01-26 04:19:19

sumcaracalla
Member
Registered: 2019-01-26
Posts: 8

[SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

Hello.

I am still fairly new to Arch linux so excuse me If it's a burden. My issue is that when I run  GTK programs(or programs associated with gnome)  in i3, they usually take 25 seconds to load. Obviously, 25 seconds is not super slow but compared to every single other application(non-gnome or non-gtk) loads way quicker than these. The programs that give me this issue are Evince, Thunar, Gnome-disks and other gnome/ gtk applications.

running Thunar in urxvt displays

(thunar:16492): Gtk-WARNING **: 22:11:04.916: Theme directory mimetypes/symbolic of theme Initial has no size field


(thunar:16492): Gtk-WARNING **: 22:11:04.916: Theme directory places/symbolic of theme Initial has no size field

ThunarThumbnailer: Failed to retrieve supported types: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.thumbnails.Thumbnailer1 was not provided by any .service files 

However, Running evince just displays

(evince:22121): Gtk-WARNING **: 22:17:23.638: Theme directory mimetypes/symbolic of theme Initial has no size field


(evince:22121): Gtk-WARNING **: 22:17:23.638: Theme directory places/symbolic of theme Initial has no size field

Running all these programs in Gnome do not cause the slow startup. So, I assume it has to be a problem dealing with i3 not loading a (GTK? Gnome?) library of some sort. What do you guys think is the problem?

Thanks for your time/reading.

Last edited by sumcaracalla (2019-01-26 21:08:27)

Offline

#2 2019-01-26 08:36:05

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,982

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

25 seconds is the dbus timeout, how do you start i3 and what is the output of

loginctl session-status
echo $DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS

Offline

#3 2019-01-26 08:42:41

sumcaracalla
Member
Registered: 2019-01-26
Posts: 8

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

Thanks for the reply, I use the startx command on login with exec i3 in the .xinitrc

 
1 - mark (1000)            
           Since: Fri 2019-01-25 15:09:37 CST; 11h ago
          Leader: 734 (login)
            Seat: seat0; vc1
             TTY: tty1
         Service: login; type tty; class user
           State: active
            Unit: session-1.scope
                  ├─  734 login -- mark
                  ├─ 1549 -zsh
                  ├─ 1731 /bin/sh /usr/bin/startx
                  ├─ 1753 xinit /home/mark/.xinitrc -- /etc/X11/xinit/xserverrc :0 vt1 -keeptty -auth /tmp/serverauth.5MrVwIYHbD
                  ├─ 1754 /usr/lib/Xorg -nolisten tcp :0 vt1 -keeptty -auth /tmp/serverauth.5MrVwIYHbD
                  ├─ 1778 i3 -a --restart /run/user/1000/i3/restart-state.1778
                  ├─ 1845 compton
                  ├─ 1849 SVPManager
                  ├─ 1855 mpd
                  ├─ 2321 /usr/lib/uim/uim-helper-server
                  ├─ 2929 /usr/lib/firefox/firefox
                  ├─ 3139 polybar example -r
                  ├─ 3341 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 3 -isForBrowser -prefsLen 176 -prefMapSize 177732 -schedule>
                  ├─ 3830 /usr/bin/python2 /usr/bin/deluge
                  ├─ 3930 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 5 -isForBrowser -prefsLen 7025 -prefMapSize 177732 -schedul>
                  ├─ 6141 gpg-agent --homedir /etc/pacman.d/gnupg --use-standard-socket --daemon
                  ├─ 7246 /usr/lib/speech-dispatcher-modules/sd_generic /etc/speech-dispatcher/modules/generic.conf
                  ├─ 7258 /usr/lib/speech-dispatcher-modules/sd_dummy /etc/speech-dispatcher/modules/dummy.conf
                  ├─ 7261 /usr/bin/speech-dispatcher --spawn --communication-method unix_socket --socket-path /run/user/1000/speech->
                  ├─ 8867 urxvt
                  ├─ 8876 zsh
                  ├─ 8967 ncmpcpp
                  ├─11920 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 11 -isForBrowser -prefsLen 9271 -prefMapSize 177732 -schedu>
                  ├─13926 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 30 -isForBrowser -prefsLen 9955 -prefMapSize 177732 -schedu>
                  ├─16155 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 27 -isForBrowser -prefsLen 9740 -prefMapSize 177732 -schedu>
                  ├─16218 urxvt
                  ├─16219 zsh
                  ├─20379 urxvt
                  ├─20408 zsh
                  ├─24809 urxvt
                  ├─24810 zsh
                  ├─26893 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 17 -isForBrowser -prefsLen 9684 -prefMapSize 177732 -schedu>
                  ├─27489 loginctl session-status
                  ├─27490 less
                  ├─28348 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 18 -isForBrowser -prefsLen 9685 -prefMapSize 177732 -schedu>
                  └─29619 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 29 -isForBrowser -prefsLen 9924 -prefMapSize 177732 -schedu>
 unix:path=/run/user/1000/bus 

Offline

#4 2019-01-26 08:55:13

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,982

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

Is "exec i3 in the .xinitrc" the only content of your xinitrc?
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xinit#xinitrc - see the second note.

Also try to run "dbus-monitor" and see what lights up when you attempt to start a gtk client.
I'm blindly gonna blame UIM, "echo $GTK_IM_MODULE"?

Offline

#5 2019-01-26 09:03:48

sumcaracalla
Member
Registered: 2019-01-26
Posts: 8

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

No, in my xinitrc file I have other stuff here it is.

xrdb ~/.Xresources
wal -R
exec i3
 
#sxhkd &
#exec i3 

# Add this to your .xinitrc or whatever file starts programs on startup.
# -R restores the last colorscheme that was in use.

dbus-monitor

signal time=1548493352.154548 sender=org.freedesktop.DBus -> destination=:1.1802 serial=2 path=/org/freedesktop/DBus; interface=org.freedesktop.DBus; member=NameAcquired
   string ":1.1802"
signal time=1548493352.154558 sender=org.freedesktop.DBus -> destination=:1.1802 serial=4 path=/org/freedesktop/DBus; interface=org.freedesktop.DBus; member=NameLost
   string ":1.1802"

echo $GTK_IM_MODULE does not output anything.

I will use the sample provided from /etc/ as of now and see if that solves the issue.

Offline

#6 2019-01-26 09:55:18

Slithery
Forum Moderator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 4,750

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

Your .xinitrc is incorrect, a vital section is missing.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Xinit#xinitrc


No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#7 2019-01-26 21:03:13

sumcaracalla
Member
Registered: 2019-01-26
Posts: 8

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

Okay so it seems that the issue has been solved. Thunar and evince start up way quicker. I have reset my faulty xinitrc file to the following.  I don't think the last 5 commands arent being run but those are examples I think.

 
#!/bin/sh

userresources=$HOME/.Xresources
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysresources=/etc/X11/xinit/.Xresources
sysmodmap=/etc/X11/xinit/.Xmodmap

# merge in defaults and keymaps

if [ -f $sysresources ]; then

    xrdb -merge $sysresources

fi

if [ -f $sysmodmap ]; then
    xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -f "$userresources" ]; then

    xrdb -merge "$userresources"

fi

if [ -f "$usermodmap" ]; then
    xmodmap "$usermodmap"
fi

# start some nice programs
if [ -d /etc/X11/xinit/xinitrc.d ] ; then
 for f in /etc/X11/xinit/xinitrc.d/?*.sh ; do
  [ -x "$f" ] && . "$f"
 done
 unset f
fi
wal -R
exec i3

twm &
xclock -geometry 50x50-1+1 &
xterm -geometry 80x50+494+51 &
xterm -geometry 80x20+494-0 &
exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login

Thank you so much to Seth and Slithery!

Offline

#8 2019-01-26 21:04:34

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,982

Re: [SOLVED]GTK applications taking long to startup in i3 but not in Gnome

Nothing is processed after the first "exec" call.

Please always remember to mark resolved threads by editing your initial posts subject - so others will know that there's no task left, but maybe a solution to find.
Thanks.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB