You are not logged in.

#1 2019-01-29 12:19:24

Yann
Member
Registered: 2017-11-23
Posts: 140

[SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Hi everyone,
I got a Dell XPS 15 9570 (lucky) one month ago and I am still trying to configure the Optimus Nvidia. I spent 10 days on that (read the all deep dark light web).

I am on 4.20.5-arch1-1-ARCH with i3 version 4.16-101-gc0bd31c7 with nvidia 415.27-3 and nvidia-xrun-pm 20181128.293761d-1 installed. The UEFI version is 1.7 (upgraded yesterday).

I followed the Dell_XPS_15_9570 wiki.

  • installed tlp and add the graphic card to RUNTIME_PM_BLACKLIST
    /etc/default/tlp:

    RUNTIME_PM_BLACKLIST="01:00.0"

    I guess I have to add the NVIDIA card ID here. I put 01:00.0 as ID even if I don't see it anywhere.

    $ lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 8th Gen Core Processor Host Bridge/DRAM Registers (rev 07)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor PCIe Controller (x16) (rev 07)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 630 (Mobile)
    00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 07)
    00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
    00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Cannon Lake PCH Thermal Controller (rev 10)
    00:14.0 USB controller: Intel Corporation Cannon Lake PCH USB 3.1 xHCI Host Controller (rev 10)
    00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Cannon Lake PCH Shared SRAM (rev 10)
    00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device a368 (rev 10)
    00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device a369 (rev 10)
    00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cannon Lake PCH HECI Controller (rev 10)
    00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Device a353 (rev 10)
    00:1b.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #17 (rev f0)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #1 (rev f0)
    00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #5 (rev f0)
    00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #9 (rev f0)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device a30e (rev 10)
    00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Lake PCH cAVS (rev 10)
    00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Lake PCH SMBus Controller (rev 10)
    00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Lake PCH SPI Controller (rev 10)
    3b:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 32)
    3c:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader (rev 01)
    3d:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba America Info Systems Device 0116

    my /etc/modprobe.d/blacklist.conf file:

    blacklist nouveau
    blacklist rivafb
    blacklist nvidiafb
    blacklist rivatv
    blacklist nv
    blacklist uvcvideo

    my /etc/tmpfiles.d/nvidia_pm.conf file:

    w /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/power/control - - - - auto
  • I don't have bbswitch installed

  • I add these kernel parameters in my /etc/default/grub:

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet mem_sleep_default=deep pcie_port_pm=on"
  • I have bumblebee installed and this is my /etc/bumblebee/bumblebee.conf:

    [driver-nvidia]
    # Module name to load, defaults to Driver if empty or unset
    #KernelDriver=nvidia
    KernelDriver=nvidia
    #PMMethod=auto
    PMMethod=none
    # colon-separated path to the nvidia libraries
    LibraryPath=/usr/lib/nvidia:/usr/lib32/nvidia:/usr/lib:/usr/lib32
    # comma-separated path of the directory containing nvidia_drv.so and the
    # default Xorg modules path
    XorgModulePath=/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules
    XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia

    Everything is working fine except that I can not use the discret NVIDIA card. Indeed, optirun doesn't work because bumblebeed can not start:

    $ optirun glxgears -info
    [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
    [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?
    $ systemctl status bumblebeed
    bumblebeed.service - Bumblebee C Daemon
       Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/bumblebeed.service; enabled; vendor preset: disabled)
       Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Tue 2019-01-29 12:49:16 CET; 8s ago
      Process: 26260 ExecStart=/usr/bin/bumblebeed (code=exited, status=1/FAILURE)
     Main PID: 26260 (code=exited, status=1/FAILURE)
  • also, I enabled the nvidia-xrun-pm daemon and have:

    $ systemctl status nvidia-xrun-pm
    nvidia-xrun-pm.service - "Remove Nvidia GPU from kernel devices list and enable PM"
       Loaded: loaded (/etc/systemd/system/nvidia-xrun-pm.service; enabled; vendor preset: disabled)
       Active: inactive (dead) since Tue 2019-01-29 12:01:04 CET; 49min ago
      Process: 776 ExecStartPre=/bin/bash -c echo 1 > /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/remove (code=exited, status=0/SUCCESS)
      Process: 779 ExecStart=/bin/bash -c echo auto > /sys/bus/pci/devices/0000:00:01.0/power/control (code=exited, status=0/SUCCESS)
     Main PID: 779 (code=exited, status=0/SUCCESS)
    
    Jan 29 12:01:04 yoarch systemd[1]: Starting "Remove Nvidia GPU from kernel devices list and enable PM"...
    Jan 29 12:01:04 yoarch systemd[1]: nvidia-xrun-pm.service: Succeeded.
    Jan 29 12:01:04 yoarch systemd[1]: Started "Remove Nvidia GPU from kernel devices list and enable PM".

    I guess this is the normal behavior ..

  • This is a part of journalctl -xb | grep bumblebeed

    $ journalctl -xb | grep bumblebeed
    ...
    -- Subject: A start job for unit bumblebeed.service has finished successfully
    -- A start job for unit bumblebeed.service has finished successfully.
    Jan 29 12:55:17 yoarch audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=bumblebeed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
    Jan 29 12:55:17 yoarch kernel: audit: type=1130 audit(1548762917.989:264): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=bumblebeed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
    Jan 29 12:55:17 yoarch bumblebeed[12912]: [ 3265.050640] [ERROR]No discrete video card found, quitting
    Jan 29 12:55:17 yoarch systemd[1]: bumblebeed.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    -- An ExecStart= process belonging to unit bumblebeed.service has exited.
    Jan 29 12:55:17 yoarch systemd[1]: bumblebeed.service: Failed with result 'exit-code'.
    -- The unit bumblebeed.service has entered the 'failed' state with result 'exit-code'.
    Jan 29 12:55:17 yoarch audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=bumblebeed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=failed'
    Jan 29 12:55:18 yoarch kernel: audit: type=1131 audit(1548762917.996:265): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=bumblebeed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=failed'
    Jan 29 12:56:18 yoarch systemd[1]: bumblebeed.service: Service RestartSec=1min expired, scheduling restart.
    Jan 29 12:56:18 yoarch systemd[1]: bumblebeed.service: Scheduled restart job, restart counter is at 55.
    -- Automatic restarting of the unit bumblebeed.service has been scheduled, as the result for
    -- Subject: A stop job for unit bumblebeed.service has finished
    -- A stop job for unit bumblebeed.service has finished.
    ...
    $ bumblebeed -vv
    [ERROR]No discrete video card found, quitting

    It seems that bumblebeed starts well but No discrete video card found, quitting leading to a quit of bumblebeed.

Does someone has an idea why the discrete video card is not found?

Thanks for your time.

Last edited by Yann (2019-02-11 21:53:04)


all different - all equal

Offline

#2 2019-01-29 19:45:18

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,030

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Check your BIOS/UEFI, if it's that invisible (none of your configuration attempts will do anything at all if lspci can't list it) then either that is misconfigured, or you don't actually have one. Why do you think that you have a discrete GPU? Checking this dell page seems to suggest that there are options that do not include a discrete GPU.

Last edited by V1del (2019-01-29 19:46:52)

Offline

#3 2019-01-30 08:57:00

Yann
Member
Registered: 2017-11-23
Posts: 140

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Hi V1del, thanks for your answer.

Well, your answer disurbs me.. This is a good point to begin, indeed. So, this is my facture:

210-AOYM XPS 15 (9570)
486-27718 CNX97002
338-BOMQ 8th Generation Intel Core i7-8750H Processor (9MB Cache, up to 4.1 GHz, 6 Cores)
391-BDTB Écran 15,6" FHD (1 920 x 1 080) InfinityEdge antireflet non tactile IPS, couverture sRVB 100 %,
400 cd/m2
346-BERD Palmrest for 81 key (Finger Print)
370-AEDV 8Go (2x4Go) de mémoire DDR4 2666MHz
400-AXJZ Disque SSD PCIe M.2 2280 de 256 Go
450-AAQI Cordon d'alimentation (européen)
450-AHFL Adaptateur secteur 130 W
451-BCGE Batterie intégrée à 3 cellules 56 Wh
490-BEMR Carte graphique NVIDIA® GeForce® GTX 1050Ti avec 4 Go de mémoire GDDR5
555-BDEY Killer 1535 802.11ac 2x2 WiFi and Bluetooth
555-BEKE Pilote pour carte Killer 1535

I am supposed to have a Carte graphique NVIDIA® GeForce® GTX 1050Ti avec 4 Go de mémoire GDDR5. And I don't see any intel integrated card...

I spent a time looking at all the UEFI parameters and I did no find anything about graphical card (no NVIDIA nowhere)..

So .. I don't have a NVIDIA graphical card? How can I go further to check this info?

Thanks for your time.

Last edited by Yann (2019-01-30 08:57:32)


all different - all equal

Offline

#4 2019-01-30 10:07:16

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,030

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

In general on Optimus systems you will always have an intel card, just an additional 3D renderer that can be used to offload heavy tasks to.

Well I'd say crosscheck your actual reported specs with the page I linked, especially check the actual CPU (with lscpu or so) since other than the GPU you should have an i5 as opposed to an i7 if you are indeed on the lower end model.

So you might've been given an older model (by accident, I hope) and should request a refund/swap.

Offline

#5 2019-01-30 10:50:06

Yann
Member
Registered: 2017-11-23
Posts: 140

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Thanks a lot for helping me figuring out.

I checked what I succeeded to, just the RAM, CPU and GPU.
RAM is well 8Go (2x4Go) de mémoire DDR4 2666MHz
CPU is well 8th Generation Intel Core i7-8750H Processor (9MB Cache, up to 4.1 GHz, 6 Cores)

Only the GPU that seems to not be here. Should I contact Dell to get a standard laptop exchange?


all different - all equal

Offline

#6 2019-02-11 20:57:46

LordChaos73
Member
From: .nl
Registered: 2008-11-11
Posts: 172

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Did you buy your machine directly from Dell in France? It seems like all 9570 models sold by Dell in France actually have the nvidia GTX 1050 gpu installed, just as here in les Pays-Bas.

Offline

#7 2019-02-11 21:52:21

Yann
Member
Registered: 2017-11-23
Posts: 140

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Yes, I think so too. It was and apparently it was an error from them. They took it back and I am going to have a new one.. I will check for all the hardware at reception..
Thanks.


all different - all equal

Offline

#8 2019-02-12 19:27:36

LordChaos73
Member
From: .nl
Registered: 2008-11-11
Posts: 172

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

I guess I'm too late, but I just read this (https://github.com/michelesr/nvidia-xrun-pm):

"The systemd service can be used to completely remove the card from the kernel device tree (so that it won't even show in lspci output), and this will prevent the nvidia module to be loaded, so that we can take advantage of the kernel PM features to keep the card switched off."

Offline

#9 2019-02-13 09:10:42

Yann
Member
Registered: 2017-11-23
Posts: 140

Re: [SOLVED] Dell XPS 15 9570 Optimus NVIDIA - discrete card no found

Thanks LordChaos73 for your message. Yes, you are a little late indeed. This info is very helpful, I am very suprised. This could explain my observations.
I will take of that the next time.
Thanks.


all different - all equal

Offline

Board footer

Powered by FluxBB