You are not logged in.

#1 2019-07-28 16:43:16

AsbjornOlling
Member
Registered: 2016-02-04
Posts: 6

Problem with ALSA sound after recent update.

Hi all,

I dared to post this issue here, as it seems deeper than what's appropriate for Newbie Corner.
If I'm wrong, please let me know and I will move the thread over there smile

Since a recent update (can't pinpoint exactly when) the sound stopped working on my laptop. Below I've described what symptoms I'm getting and what steps I've taken to try and debug this - I'd much appreciate if someone could help me with input on what other steps to try, as I've started hitting a wall with what I am able to do.

I've removed my .asoundrc since the breakage (to try and work from a clean alsa setup), but the issue seems to be the same.

So with no .asoundrc, I get this result from running `speaker-test`:

$ speaker-test

speaker-test 1.1.9

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Playback open error: -2,No such file or directory

However, I can specify a device and get something more interesting.

$ speaker-test -D sysdefault:CARD=bdwrt5677 -c 2

speaker-test 1.1.9

Playback device is sysdefault:CARD=bdwrt5677
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 2048 to 65536
Period size range from 1024 to 32768
Using max buffer size 65536
Periods = 4
was set period_size = 16384
was set buffer_size = 65536
 0 - Front Left
Write error: -5,Input/output error
xrun_recovery failed: -5,Input/output error
Transfer failed: Input/output error

It hangs for a couple of seconds before printing the "Write error:" line.

At the time the write error appears, I get these lines in my dmesg:

[  723.631829] haswell-pcm-audio haswell-pcm-audio: ipc: error set dx state 3 failed
[  731.000095] haswell-pcm-audio haswell-pcm-audio: FW loaded, mailbox readback FW info: type 01, - version: 00.00, build 77, source commit id: 876ac6906f31a43b6772b23c7c983ce9dcb18a19

I get the device name (the thing i used with -D) from `aplay -L`:

null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
jack
    JACK Audio Connection Kit
pulse
    PulseAudio Sound Server
hdmi:CARD=HDMI,DEV=0
    HDA Intel HDMI, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=HDMI,DEV=1
    HDA Intel HDMI, HDMI 1
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=HDMI,DEV=2
    HDA Intel HDMI, HDMI 2
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA Intel HDMI, HDMI 3
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=HDMI,DEV=4
    HDA Intel HDMI, HDMI 4
    HDMI Audio Output
usbstream:CARD=HDMI
    HDA Intel HDMI
    USB Stream Output
sysdefault:CARD=bdwrt5677
    bdw-rt5677, 
    Default Audio Device
usbstream:CARD=bdwrt5677
    bdw-rt5677
    USB Stream Output

...and this is about as far as I was able to get. I have tried solutions from this forum that involve messing with `/etc/modprobe.d/alsa-base.conf` and `~/.asoundrc` - but with no success.

For good measure, here's some additional system info.

My audio card as seen in `lspci`:

00:03.0 Audio device: Intel Corporation Broadwell-U Audio Controller (rev 09)

Loaded kernel modules:

$ lsmod | grep 'snd'

snd_soc_sst_haswell_pcm   114688  1
snd_soc_sst_firmware    36864  1 snd_soc_sst_haswell_pcm
snd_soc_sst_ipc        20480  1 snd_soc_sst_haswell_pcm
snd_soc_sst_dsp        40960  1 snd_soc_sst_haswell_pcm
snd_soc_sst_bdw_rt5677_mach    20480  0
snd_soc_rt5677        286720  5 snd_soc_sst_bdw_rt5677_mach
snd_sof_intel_byt      28672  1 sof_acpi_dev
snd_hda_codec_hdmi     65536  1
snd_sof_intel_bdw      24576  1 sof_acpi_dev
snd_sof_intel_ipc      20480  2 snd_sof_intel_bdw,snd_sof_intel_byt
snd_soc_rl6231         20480  1 snd_soc_rt5677
snd_sof               118784  4 snd_sof_intel_bdw,sof_acpi_dev,snd_sof_intel_byt,snd_sof_intel_ipc
snd_hda_intel          49152  0
snd_sof_xtensa_dsp     16384  1 sof_acpi_dev
snd_hda_codec         155648  2 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_soc_core          286720  4 snd_sof,snd_soc_sst_haswell_pcm,snd_soc_rt5677,snd_soc_sst_bdw_rt5677_mach
snd_hda_core          102400  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_compress           28672  1 snd_soc_core
ac97_bus               16384  1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine      16384  1 snd_soc_core
snd_pcm               135168  9 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_sof,snd_soc_sst_haswell_pcm,snd_soc_rt5677,snd_soc_core,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd_timer              40960  1 snd_pcm
snd_soc_sst_acpi       16384  0
snd                   106496  9 snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_soc_sst_haswell_pcm,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm
snd_soc_rt5677_spi     16384  1 snd_soc_rt5677
snd_soc_acpi_intel_match    28672  2 snd_soc_sst_acpi,sof_acpi_dev
snd_soc_acpi           16384  3 snd_soc_sst_acpi,snd_soc_acpi_intel_match,sof_acpi_dev
soundcore              16384  1 snd

My kernel version is 5.2.2-arch1-1-ARCH

I'd be really appreciative if someone could just give me a pointer on what to troubleshoot from here.

Thanks in advance to all smile

Offline

#2 2019-08-09 12:57:37

auscompgeek
Member
Registered: 2015-05-17
Posts: 4

Re: Problem with ALSA sound after recent update.

I've also been getting no sound from my Intel SST card since updating to Linux 5.2. I suspect it may be related to the recent changes at https://git.kernel.org/pub/scm/linux/ke … b7be49abbc

I also had in my kernel command line

intel_iommu=on,igfx_off

which caused a kernel panic in dma_chan_put from dma_release_channel from sst_fw_new 81 seconds after boot.

% lsmod | grep snd
snd_soc_sst_haswell_pcm   114688  1
snd_soc_sst_firmware    36864  1 snd_soc_sst_haswell_pcm
snd_soc_sst_ipc        20480  1 snd_soc_sst_haswell_pcm
snd_soc_sst_dsp        40960  1 snd_soc_sst_haswell_pcm
snd_soc_rt298          49152  0
snd_soc_sst_broadwell    24576  3
snd_hda_codec_hdmi     69632  1
snd_hda_intel          57344  1
snd_sof_intel_byt      28672  1 sof_acpi_dev
snd_sof_intel_bdw      24576  1 sof_acpi_dev
snd_sof_intel_ipc      20480  2 snd_sof_intel_bdw,snd_sof_intel_byt
snd_sof               122880  4 snd_sof_intel_bdw,sof_acpi_dev,snd_sof_intel_byt,snd_sof_intel_ipc
snd_hda_codec         167936  2 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_soc_rt286          49152  2 snd_soc_sst_broadwell
snd_sof_xtensa_dsp     16384  1 sof_acpi_dev
snd_soc_rl6347a        16384  2 snd_soc_rt298,snd_soc_rt286
snd_soc_core          299008  5 snd_soc_rt298,snd_soc_rt286,snd_sof,snd_soc_sst_haswell_pcm,snd_soc_sst_broadwell
snd_hda_core          110592  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_hwdep              20480  1 snd_hda_codec
snd_compress           28672  1 snd_soc_core
ac97_bus               16384  1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine      16384  1 snd_soc_core
snd_pcm               147456  11 snd_hda_codec_hdmi,snd_soc_rt298,snd_hda_intel,snd_soc_rt286,snd_hda_codec,snd_sof,snd_soc_sst_haswell_pcm,snd_soc_core,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd_timer              45056  1 snd_pcm
snd                   110592  16 snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_soc_sst_haswell_pcm,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm
snd_soc_sst_acpi       16384  0
soundcore              16384  1 snd
snd_soc_acpi_intel_match    28672  2 snd_soc_sst_acpi,sof_acpi_dev
snd_soc_acpi           16384  3 snd_soc_sst_acpi,snd_soc_acpi_intel_match,sof_acpi_dev

5.2.5.a-1-hardened.

Last edited by auscompgeek (2019-08-09 12:59:21)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB