You are not logged in.

#1 2019-08-22 18:55:46

jancoow
Member
Registered: 2019-08-22
Posts: 4

Laptop freezes when going to suspend

Hi,

When I try to put my laptop in suspend, it freezes. The keyboard back light, LCD back light and power leds are staying on. But the screen is black and I'm unable to use the laptop anymore. I'm not sure why this is happening. This is happening since a few months back.
I've tried a clean install of arch but I'm having the exact same issue.

My  laptop is a Clevo p640rf .

What could be the problem?

Offline

#2 2019-08-24 16:15:25

EndUserOnly
Member
Registered: 2017-05-31
Posts: 41

Re: Laptop freezes when going to suspend

I am having the exact same problem on a Toshiba Satellite. I never use suspend though. Mine freezes on a time-out of something right about 10 minutes - of inactivity. I am on LXQt, completely removed xfce4-power-manager; disabled xscreensaver, and installed xlockmore. Nothing I do has any impact on the problem.

There is a lid switch setting @ /etc/systemd/ligind.conf that you can try playing with. I have un-commented the HandleLidSwitch=ignore, and set to ignore; again - no effect on the problem. I personally think it is a systemd problem, otherwise something I have already tried would make a difference. Nothing is changing the "backlit" timeout, that changes to frozen blackscreen when you hit a key.

Mine also just started happening recently, within the past 2-3 weeks.

Last edited by EndUserOnly (2019-08-24 16:16:58)

Offline

#3 2019-08-29 20:42:46

jancoow
Member
Registered: 2019-08-22
Posts: 4

Re: Laptop freezes when going to suspend

Problem is that I used suspend like every day. I really miss the feature so it's pretty annoying for me that it doesn't work anymore. It happens for me 6 months back or so.

Offline

#4 2019-08-30 07:00:20

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,580

Re: Laptop freezes when going to suspend

Post logs, after having to reboot from a freeze, what output do you get for

sudo journalctl -b-1

Offline

#5 2019-08-30 13:30:18

EndUserOnly
Member
Registered: 2017-05-31
Posts: 41

Re: Laptop freezes when going to suspend

jancoow wrote:

Problem is that I used suspend like every day. I really miss the feature so it's pretty annoying for me that it doesn't work anymore. It happens for me 6 months back or so.

I removed xscreensaver and installed xlockmore; then I setup a hotkey to lock the screen (cmd xlock). Now as long as I lock the screen with the hotkey when I will be away for more than 10 minutes, i can reenter with no problem. Maybe you can try a different screen lock, with a hot key (shortcut key) setup for suspend through your DE. LXQt has a shortcut key feature.

I never use suspend, but there should be a cli command.

Last edited by EndUserOnly (2019-08-30 13:31:35)

Offline

#6 2019-08-30 23:47:17

PoLoMoTo
Member
Registered: 2019-08-27
Posts: 6

Re: Laptop freezes when going to suspend

Might be worth trying disabling your WiFi before sleeping and see if that lets it suspend.  I have the same issue and the farthest I've gotten is that WiFi being off causes it to suspend just fine.  If it does work it would be interesting to know what WiFi card that laptop has.

Offline

#7 2019-08-31 14:51:44

jancoow
Member
Registered: 2019-08-22
Posts: 4

Re: Laptop freezes when going to suspend

Here is the log. I also tried disabling wifi/bluetooth before going to suspend:

aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: dbus: wpa_dbus_property_changed: no property SessionLength in object /fi/w1/wpa_supplicant1/Interfaces/0
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: rfkill: WLAN soft blocked
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/p2p-dev-wlp4s0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or directory
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
aug 31 16:45:44 devtop systemd[1]: Starting Load/Save RF Kill Switch Status...
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9170] manager: rfkill: Wi-Fi now disabled by radio killswitch
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9171] device (wlp4s0): state change: activated -> unavailable (reason 'none', sys-iface-state: 'managed')
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9173] dhcp6 (wlp4s0): canceled DHCP transaction
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9173] dhcp6 (wlp4s0): state changed bound -> done
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9188] device (wlp4s0): set-hw-addr: set MAC address to 0A:5E:A6:B0:52:B4 (scanning)
aug 31 16:45:44 devtop systemd[1]: Started Load/Save RF Kill Switch Status.
aug 31 16:45:44 devtop audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-rfkill comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
aug 31 16:45:44 devtop gnome-shell[840]: An active wireless connection, in infrastructure mode, involves no access point?
aug 31 16:45:44 devtop kernel: audit: type=1130 audit(1567262744.910:61): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-rfkill comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
aug 31 16:45:44 devtop gnome-shell[840]: An active wireless connection, in infrastructure mode, involves no access point?
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9348] manager: NetworkManager state is now DISCONNECTED
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9469] device (7C:D9:5C:A3:BD:95): state change: disconnected -> unmanaged (reason 'removed', sys-iface-state: 'removed')
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9491] device (7E:55:46:03:37:1E): state change: disconnected -> unmanaged (reason 'removed', sys-iface-state: 'removed')
aug 31 16:45:44 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262744.9520] device (p2p-dev-wlp4s0): state change: disconnected -> unavailable (reason 'supplicant-failed', sys-iface-state: 'managed')
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/p2p-dev-wlp4s0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or directory
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/p2p-dev-wlp4s0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or directory
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
aug 31 16:45:44 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: deinit ifname=p2p-dev-wlp4s0 disabled_11b_rates=0
aug 31 16:45:44 devtop gsd-sharing[1010]: Failed to StopUnit service: GDBus.Error:org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit gnome-user-share-webdav.service not loaded.
aug 31 16:45:44 devtop gsd-sharing[1010]: Failed to StopUnit service: GDBus.Error:org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit rygel.service not loaded.
aug 31 16:45:44 devtop gsd-sharing[1010]: Failed to StopUnit service: GDBus.Error:org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit gnome-remote-desktop.service not loaded.
aug 31 16:45:44 devtop gsd-sharing[1010]: Failed to StopUnit service: GDBus.Error:org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit vino-server.service not loaded.
aug 31 16:45:44 devtop dbus-daemon[564]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' unit='dbus-org.freedesktop.nm-dispatcher.service' requested by ':1.4' (uid=0 pid=565 comm="/usr/bin/NetworkManager --no-daemon ")
aug 31 16:45:44 devtop systemd[1]: Starting Network Manager Script Dispatcher Service...
aug 31 16:45:44 devtop com.deepin.daemon.Accounts[564]: <warning> network.go:304: No such interface “org.freedesktop.DBus.Properties” on object at path /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/5
aug 31 16:45:44 devtop daemon/system/network[779]: network.go:304: No such interface “org.freedesktop.DBus.Properties” on object at path /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/5
aug 31 16:45:44 devtop com.deepin.daemon.Accounts[564]: <warning> network.go:304: No such interface “org.freedesktop.DBus.Properties” on object at path /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/6
aug 31 16:45:44 devtop daemon/system/network[779]: network.go:304: No such interface “org.freedesktop.DBus.Properties” on object at path /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/6
aug 31 16:45:44 devtop dbus-daemon[564]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
aug 31 16:45:44 devtop audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=NetworkManager-dispatcher comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
aug 31 16:45:44 devtop systemd[1]: Started Network Manager Script Dispatcher Service.
aug 31 16:45:44 devtop nm-dispatcher[1806]: req:1 'down' [wlp4s0]: new request (0 scripts)
aug 31 16:45:44 devtop nm-dispatcher[1806]: req:1 'down' [wlp4s0]: completed: no scripts
aug 31 16:45:44 devtop kernel: audit: type=1130 audit(1567262744.970:62): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=NetworkManager-dispatcher comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
aug 31 16:45:45 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262745.0815] manager: rfkill: WWAN hardware radio set disabled
aug 31 16:45:45 devtop audit[565]: USYS_CONFIG pid=565 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='op=radio-control arg="wwan-enabled" pid=993 uid=1000 result=success exe="/usr/bin/NetworkManager" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
aug 31 16:45:45 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262745.0820] audit: op="radio-control" arg="wwan-enabled" pid=993 uid=1000 result="success"
aug 31 16:45:45 devtop kernel: audit: type=1111 audit(1567262745.070:63): pid=565 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='op=radio-control arg="wwan-enabled" pid=993 uid=1000 result=success exe="/usr/bin/NetworkManager" hostname=? addr=? terminal=? r>
aug 31 16:45:45 devtop wpa_supplicant[626]: nl80211: deinit ifname=wlp4s0 disabled_11b_rates=0
aug 31 16:45:45 devtop goa-daemon[906]: secret_password_lookup_sync() returned NULL
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: Deleting interface #4 wlp4s0, 192.168.1.21#123, interface stats: received=4, sent=4, dropped=0, active_time=33 secs
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: 185.51.192.34 local addr 192.168.1.21 -> <null>
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: 213.109.127.82 local addr 192.168.1.21 -> <null>
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: 149.210.142.45 local addr 192.168.1.21 -> <null>
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: 90.187.99.165 local addr 192.168.1.21 -> <null>
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: Deleting interface #6 wlp4s0, fd4e:ea50:3eba::4dc#123, interface stats: received=0, sent=0, dropped=0, active_time=28 secs
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: Deleting interface #7 wlp4s0, fd4e:ea50:3eba:0:fd80:cccc:1b9f:f14b#123, interface stats: received=0, sent=0, dropped=0, active_time=28 secs
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: Deleting interface #8 wlp4s0, fd45:d7d:4dcc:0:1432:2e52:8ed2:e7a4#123, interface stats: received=0, sent=0, dropped=0, active_time=28 secs
aug 31 16:45:46 devtop ntpd[597]: Deleting interface #9 wlp4s0, fe80::6600:964e:faba:5b50%3#123, interface stats: received=0, sent=0, dropped=0, active_time=28 secs
aug 31 16:45:46 devtop goa-daemon[906]: secret_password_lookup_sync() returned NULL
aug 31 16:45:48 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262748.7930] manager: sleep: sleep requested (sleeping: no  enabled: yes)
aug 31 16:45:48 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262748.7931] device (p2p-dev-wlp4s0): state change: unavailable -> unmanaged (reason 'sleeping', sys-iface-state: 'managed')
aug 31 16:45:48 devtop NetworkManager[565]: <info>  [1567262748.7935] manager: NetworkManager state is now ASLEEP
aug 31 16:45:48 devtop systemd[1]: Reached target Sleep.
aug 31 16:45:48 devtop systemd[1]: Starting Suspend...
aug 31 16:45:48 devtop systemd-sleep[1833]: Suspending system...

Offline

#8 2019-09-05 15:21:34

EndUserOnly
Member
Registered: 2017-05-31
Posts: 41

Re: Laptop freezes when going to suspend

I just found the cli command to put your system into suspend; "sudo systemctl suspend" - but you probably knew that.....

Still working on my problem.... There is a wiki on the subject that suggests if you are Intel, preloading KMS might help. Didn't help me, however.

As it turns out I can come out of suspend with no trouble.

Last edited by EndUserOnly (2019-09-05 15:51:33)

Offline

#9 2019-09-10 18:43:04

jancoow
Member
Registered: 2019-08-22
Posts: 4

Re: Laptop freezes when going to suspend

The exact issue also happens in Ubuntu 18.04 (Booted from live usb). So it seems kernel related? Maybe an older kernel works?

Offline

#10 2019-09-10 18:56:44

EndUserOnly
Member
Registered: 2017-05-31
Posts: 41

Re: Laptop freezes when going to suspend

I have Wayland/Weston installed on my system, it does not happen in Weston (system hangs on blank screen). So it is an Xorg problem, by my estimation. Xorg does not respond to any setting to turn-off screenblanking; IE DPMS, XSET, I even put screenblanking=0 on grub commandline, and Xorg just does not respond. And xset q tells me dpms is off. My last option not tried yet is to run Xorg rootless by building on xinit and moving the control of Xorg to the userspace - fully.

An older kernel runs counter to my ideology.

Offline

#11 2019-10-09 20:59:05

pablohoney
Member
Registered: 2019-10-08
Posts: 2

Re: Laptop freezes when going to suspend

Are you using TLP? I'm asking because I hade quite the same issue you're reporting when I was using Debian and, even though I'm not 100% sure, when I uninstalled TLP the issue was gone.
Well, better it's not TLP itself, but a wrong configuration could lead to this

Offline

#12 2019-10-15 11:50:50

EndUserOnly
Member
Registered: 2017-05-31
Posts: 41

Re: Laptop freezes when going to suspend

No to TLP.... thanks for the heads-up though. I looked into TLP as a possible fix, but it does nothing with suspend or blankscreen.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB