You are not logged in.

#1 2019-10-09 10:00:07

OrakMoya
Member
Registered: 2019-09-22
Posts: 9

[SOLVED] PulseAudio Latency

So I'm making an electric drum set with an arduino, and I'm using AddictiveDrums 2 run with Wine to play the sounds.

Now I set AddictiveDrums to have an audio buffer size of 132, which it estimates to have a delay of 3ms.
But I can hear a clear delay between when I hit the drum and the program playing the sound.
I check the output of

pactl list sinks

And get this

Sink #1
	State: RUNNING
	Name: alsa_output.pci-0000_29_00.3.analog-stereo
	Description: Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller Analog Stereo
	Driver: module-alsa-card.c
	Sample Specification: s16le 2ch 44100Hz
	Channel Map: front-left,front-right
	Owner Module: 8
	Mute: no
	Volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	Monitor Source: alsa_output.pci-0000_29_00.3.analog-stereo.monitor
	Latency: 100823 usec, configured 100136 usec
	Flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY 
	Properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "ALC892 Analog"
		alsa.id = "ALC892 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "2"
		alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
		alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xf7900000 irq 73"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:29:00.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:29:00.3/sound/card2"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1022"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
		device.product.id = "1457"
		device.product.name = "Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller"
		device.string = "front:2"
		device.buffering.buffer_size = "17664"
		device.buffering.fragment_size = "2944"
		device.access_mode = "mmap"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "Realtek ALC892"
		alsa.components = "HDA:10ec0892,1462db36,00100302"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	Ports:
		analog-output-lineout: Line Out (priority: 9000, available)
		analog-output-headphones: Headphones (priority: 9900, not available)
	Active Port: analog-output-lineout
	Formats:
		pcm

And the most important part of that output being

Latency: 100823 usec, configured 100136 usec

Thats 100ms, which is waay to high for playing an instrument in which timing is very important.
Is there any way to decrease this latency?

Last edited by OrakMoya (2019-10-09 10:16:08)

Offline

#2 2019-10-09 10:15:52

OrakMoya
Member
Registered: 2019-09-22
Posts: 9

Re: [SOLVED] PulseAudio Latency

Nevermind, I forgot to uncomment these 2 lines in /etc/pulse/daemon.conf

default-fragments = 2
default-fragment-size-msec = 10

Now its 20ms

Offline

Board footer

Powered by FluxBB