You are not logged in.

#1 2019-10-06 09:07:25

pallagiannini
Member
Registered: 2018-05-16
Posts: 10

Second monitor not working anymore

I have an update Archlinux system and kernel on my HP probook laptop with NVIDIA graphic card and running MATE DE (Xorg)
Last week I was using a second monitor without any flaws, but now I have switched monitor and since then I have done some full system upgrade and now when I try to switch to the second monitor it says "Could not set the configuration for CRTC 64" on the notifications area and nothing happens.
if I switch to GNOME the second monitor isn't working as well.
if I switch to tty2 I could see the text shell mirrored on the second monitor.

$ lspci -k | grep -A 2 -E "(VGA|3D)"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 620 (rev 07)
	DeviceName: Onboard IGD
	Subsystem: Hewlett-Packard Company UHD Graphics 620
--
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM108M [GeForce 930MX] (rev a2)
	Subsystem: Hewlett-Packard Company GM108M [GeForce 930MX]
	Kernel driver in use: nouveau

Xrandr and the MATE GUI "DIsplays" settings manager find the monitor but trying to enabling it doesn't work.

$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
   1920x1080     60.06 +  60.01    59.97    59.96    59.93    40.04* 
   1680x1050     59.95    59.88  
   1400x1050     59.98  
   1600x900      59.99    59.94    59.95    59.82  
   1280x1024     60.02  
   1400x900      59.96    59.88  
   1280x960      60.00  
   1440x810      60.00    59.97  
   1368x768      59.88    59.85  
   1280x800      59.99    59.97    59.81    59.91  
   1280x720      60.00    59.99    59.86    59.74  
   1024x768      60.04    60.00  
   960x720       60.00  
   928x696       60.05  
   896x672       60.01  
   1024x576      59.95    59.96    59.90    59.82  
   960x600       59.93    60.00  
   960x540       59.96    59.99    59.63    59.82  
   800x600       60.00    60.32    56.25  
   840x525       60.01    59.88  
   864x486       59.92    59.57  
   700x525       59.98  
   800x450       59.95    59.82  
   640x512       60.02  
   700x450       59.96    59.88  
   640x480       60.00    59.94  
   720x405       59.51    58.99  
   684x384       59.88    59.85  
   640x400       59.88    59.98  
   640x360       59.86    59.83    59.84    59.32  
   512x384       60.00  
   512x288       60.00    59.92  
   480x270       59.63    59.82  
   400x300       60.32    56.34  
   432x243       59.92    59.57  
   320x240       60.05  
   360x202       59.51    59.13  
   320x180       59.84    59.32  
HDMI-1 connected (normal left inverted right x axis y axis)
   1920x1080i    50.00 +  60.00    60.00    50.00    59.94  
   1280x720      60.00    60.00    50.00    50.00    59.94  
   720x576       50.00    50.00    50.00  
   720x576i      50.00    50.00  
   720x480       60.00    60.00    59.94    59.94  
   720x480i      60.00    60.00    59.94    59.94  
   640x480       60.00    59.94  
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

output of : $ dmesg
https://pastebin.com/BCxnS3T3

from the dmesg I noticed these errors:

[ 1189.420858] nouveau 0000:01:00.0: Enabling HDA controller
[ 1189.527090] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]

Xorg log : $ cat /var/log/Xorg.0.log
https://pastebin.com/fDhfnCtQ

mkinitcpio.conf  https://pastebin.com/d9k5BsJm

Offline

#2 2019-10-06 12:02:29

WSDMatty
Member
Registered: 2019-08-27
Posts: 14

Re: Second monitor not working anymore

I don't see anything particularly interesting in the logs you posted. Then again, I know only a little about video driver troubleshooting. Do you have any custom xorg configurations in /etc/X11 or /etc/X11/xorg.conf.d? Have you had any kernel upgrades or module upgrades? I know Mesa has been updated recently, have you rebooted in the last 2 weeks?

The steps I would take:

  • Remove the monitor, reboot, reattach the monitor, test.

  • Try a different monitor. You said you switched monitors and did a system upgrade. The upgrade may not be the issue, it may be the monitor itself.

  • Try the Nvidia proprietary drivers. See if it's an issue with the mesa drivers, or something else.

edit://

I lied. At the bottom of xorg.log.0 there's a handful of errors. They might be relevant. Perhaps the monitor in question does not support the options you're trying to apply to it.

Last edited by WSDMatty (2019-10-06 12:07:57)

Offline

#3 2019-10-06 15:00:39

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,690

Re: Second monitor not working anymore

Try those and post the exact output (if any and if they don't work)

xrandr --output eDP-1 --auto --output HDMI-1 --auto
xrandr --output eDP-1 --auto --output HDMI-1 --mode 1920x1080i --rate 60

Offline

#4 2019-10-06 17:04:33

pallagiannini
Member
Registered: 2018-05-16
Posts: 10

Re: Second monitor not working anymore

WSDMatty wrote:

I don't see anything particularly interesting in the logs you posted. Then again, I know only a little about video driver troubleshooting. Do you have any custom xorg configurations in /etc/X11 or /etc/X11/xorg.conf.d? Have you had any kernel upgrades or module upgrades? I know Mesa has been updated recently, have you rebooted in the last 2 weeks?

The steps I would take:

  • Remove the monitor, reboot, reattach the monitor, test.

  • Try a different monitor. You said you switched monitors and did a system upgrade. The upgrade may not be the issue, it may be the monitor itself.

  • Try the Nvidia proprietary drivers. See if it's an issue with the mesa drivers, or something else.

edit://

I lied. At the bottom of xorg.log.0 there's a handful of errors. They might be relevant. Perhaps the monitor in question does not support the options you're trying to apply to it.

I have rebooted my computer after upgrade and before trying the second monitor.

Tried many times removing monitor and reattaching and removing, rebooting, retrying, no changes: second monitor still failing.
Unfortunately I don't have another monitor to test if the problem is this monitor, I will try next week if the problem will not be solved.
I tried nvidia drivers and blacklisted nouveau, set up the kernel parameters and run the autoconfiguration as suggested in the wiki but that broke also my first display so now I have removed the nvidia driver and restored all as before.

 $ nvidia-xconfig 

I tried also using optimus manager to switch to the integrated INTEL gpu but with no noticeable effects, I still have optimus right now.

I don't have personalized Xorg, this is the content of

 $ ls /etc/X11/xorg.conf.d/
10-optimus-manager.conf 
 ls /etc/X11/Xsession.d/
60xbrlapi
 ls /etc/X11/xinit/xinitrc.d/ 
40-libcanberra-gtk-module.sh  50-systemd-user.sh  80-appmenu-gtk-module

The 2 commands suggested by seth return no output and didn't resolve the issue (tryed with root and with normal user)

xrandr --output eDP-1 --auto --output HDMI-1 --auto
xrandr --output eDP-1 --auto --output HDMI-1 --mode 1920x1080i --rate 60

Offline

#5 2019-10-06 20:21:56

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,690

Re: Second monitor not working anymore

What's the updated "xrandr -q" output after those calls?
The DDC modelines are a bit weird, esp. some VESA modes (800x600, 1024x768) should be there - is there some sort of adapter involved?

Can you

xrandr --output HDMI-1 --mode 640x480

?

What about:

xrandr --output eDP-1 --off --output HDMI-1 --auto; sleep 5; xrandr --output eDP-1 --auto --output HDMI-1 --auto

(run this as one command; if things fail you should still have a visiable output after 5 seconds - nevertheless prepare to lose all outputs and the need to kill the X11 server and all your programs with it!)

Offline

#6 2019-10-07 20:16:12

pallagiannini
Member
Registered: 2018-05-16
Posts: 10

Re: Second monitor not working anymore

Now I get video image on second monitor, but the notification "Could not set the configuration for CRTC 64" is still there every time I try to switch configuration, also I can only mirror the screen but not have expanded monitor configuration or second monitor only.
this is xrandr -q now:

$ xrandr -q
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
   1920x1080     60.06*+  60.01    59.97    59.96    59.93    40.04  
   1680x1050     59.95    59.88  
   1400x1050     59.98  
   1600x900      59.99    59.94    59.95    59.82  
   1280x1024     60.02  
   1400x900      59.96    59.88  
   1280x960      60.00  
   1440x810      60.00    59.97  
   1368x768      59.88    59.85  
   1280x800      59.99    59.97    59.81    59.91  
   1280x720      60.00    59.99    59.86    59.74  
   1024x768      60.04    60.00  
   960x720       60.00  
   928x696       60.05  
   896x672       60.01  
   1024x576      59.95    59.96    59.90    59.82  
   960x600       59.93    60.00  
   960x540       59.96    59.99    59.63    59.82  
   800x600       60.00    60.32    56.25  
   840x525       60.01    59.88  
   864x486       59.92    59.57  
   700x525       59.98  
   800x450       59.95    59.82  
   640x512       60.02  
   700x450       59.96    59.88  
   640x480       60.00    59.94  
   720x405       59.51    58.99  
   684x384       59.88    59.85  
   640x400       59.88    59.98  
   640x360       59.86    59.83    59.84    59.32  
   512x384       60.00  
   512x288       60.00    59.92  
   480x270       59.63    59.82  
   400x300       60.32    56.34  
   432x243       59.92    59.57  
   320x240       60.05  
   360x202       59.51    59.13  
   320x180       59.84    59.32  
HDMI-1 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 735mm x 420mm
   1920x1080i    50.00*+  60.00    60.00    50.00    59.94  
   1280x720      60.00    60.00    50.00    50.00    59.94  
   720x576       50.00    50.00    50.00  
   720x576i      50.00    50.00  
   720x480       60.00    60.00    59.94    59.94  
   720x480i      60.00    60.00    59.94    59.94  
   640x480       60.00    59.94  
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

-------------------------
I figured out how to change the configurations, there are some glitches (when I switch the image is all messy, 1280x720 is the only config that doesn't broke Xorg on both displays when switching and the image on second monitor is zoomed and shifted) but I can do almost everything I could before.

Last edited by pallagiannini (2019-10-07 20:27:01)

Offline

#7 2019-10-07 20:42:28

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,690

Re: Second monitor not working anymore

Does it work better if you switch to xf86-video-intel ?

seth wrote:

is there some sort of adapter involved?

Offline

#8 2019-10-12 09:16:15

pallagiannini
Member
Registered: 2018-05-16
Posts: 10

Re: Second monitor not working anymore

I changed the adapter but without any changes, yesterday I tried with another monitor and it worked quite well without giving me all the errors gives me the 'buggy' second monitor, so I think that this is a monitor-related issue.
It's strange that I have no problem at all with windows pc when trying to use the 'buggy' second monitor.

Offline

#9 2019-10-12 14:07:55

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,690

Re: Second monitor not working anymore

seth wrote:

Does it work better if you switch to xf86-video-intel ?

I guess it's because of the interlaced mode. What monitor is it specifically (vendor/model)?
You could try to add a progressive modeline: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xr … esolutions

Edit: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=249764 ?

Last edited by seth (2019-10-12 14:22:17)

Offline

#10 2019-10-15 10:03:05

pallagiannini
Member
Registered: 2018-05-16
Posts: 10

Re: Second monitor not working anymore

seth wrote:
seth wrote:

Does it work better if you switch to xf86-video-intel ?

I guess it's because of the interlaced mode. What monitor is it specifically (vendor/model)?
You could try to add a progressive modeline: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xr … esolutions

Edit: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=249764 ?

Thank you very much, as I got time from university I will follow these resources to solve the problem!

The only monitor I have experienced this issue is the SONY KDL-46V2000



Do I have to add the monitor model name  to the OP to make it  easier for other users find my post if they have same issue or is it better to edit the title as well?

Offline

#11 2019-10-15 13:04:41

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,690

Re: Second monitor not working anymore

The interwebz says the panel has a 1366x768 (WXGA) resolution, so the adapter is creating some nonsense resolution (1080i has a slightly lower clock than WXGA but that doesn't mean the panel support this - i guess the adapter just guesses some fitting resolution)
=> add a WXGA resolution and select that. Should™ work. Does windows drive the output at that resolution?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB