You are not logged in.

#1 2019-10-14 16:07:26

Teddo
Member
Registered: 2019-10-14
Posts: 2

Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

Hello. I've been going crazy for days because I can't get arch to start on my swift 3. It has a ryzen 5 3500u with integrated gpu. Stuck on this screen. If I enter nomodeset, I can start the cli, so I think it's a gpu driver problem. How can I do? Thank you all
I don't know how to up my image on the forum, sorry https://imgur.com/a/b1Ps5xE

Last edited by Teddo (2019-10-14 16:11:07)

Offline

#2 2019-10-14 16:54:30

gnox
Member
Registered: 2013-05-18
Posts: 49

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

Do you have any .conf in /etc/X11/ or /etc/X11/xorg.conf.d/

Can you post the log in /home/<your user>/.local/xorg/Xorg.0.log

Offline

#3 2019-10-14 16:57:46

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,973

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

Update your UEFI firmware, there have been quite a few known issues with old microcodes on this kind of AMD board. Should that not help post a journal from a "failing" boot, in addition to the xorg log suggested in the previous post: https://wiki.archlinux.org/index.php/Sy … ing_output

Last edited by V1del (2019-10-14 16:58:34)

Offline

#4 2019-10-15 12:59:44

sinatosk
Member
Registered: 2010-11-28
Posts: 88

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

agreed, update your firmware and microcode. I'm using a ryzen 5 3500u right now and things working fine

except suspension and hibernation ( fixes in queue on kernel 5.4 and testing some of them ( suspension patches ) since 5.2 and works fine )

my laptop is HP Pavilion 15-cw1507sa

Offline

#5 2019-10-15 18:39:36

Teddo
Member
Registered: 2019-10-14
Posts: 2

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

thank you all. Arch had not installed linux-firmware. After installation I was able to turn on the screen

Offline

#6 2019-10-31 04:49:12

snailman153624
Member
Registered: 2019-09-24
Posts: 11

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

sinatosk wrote:

agreed, update your firmware and microcode. I'm using a ryzen 5 3500u right now and things working fine

except suspension and hibernation ( fixes in queue on kernel 5.4 and testing some of them ( suspension patches ) since 5.2 and works fine )

my laptop is HP Pavilion 15-cw1507sa


I, too, have issues with suspend/resume (although I have found it does actually resume, but lightdm is crashing...if I manually restart the laptop seems to work).  I have an envy x360 with the 3500u.  My lid switch doesn't work (no acpi events), nor do some of the Fn+ keys (brightness, airplane mode).  All in all, not bad for a brand new model.

Offline

#7 2019-11-03 15:18:39

Rob.2019
Member
Registered: 2019-10-12
Posts: 7

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

I am a new user myself but regarding suspend/resume and or hibernation, I thought I read you would need a certain amount of SWAP size maybe something to check.

Offline

#8 2019-11-15 05:26:51

SurlyCycler
Member
Registered: 2019-10-26
Posts: 25

Re: Arch can't boot on Ryzen 5 3500u

along with the linux-firmware ensure you have amd-ucode as well.

Then redo you

mkinitcpio -p linux
and / or
mkinitcpio -p linux-lts

in the power settings within the gnome-control-center on the top right you can turn off hibernate and just leave suspend on. That works too

I have a Ryzen 5 and radeon drivers as well

Last edited by SurlyCycler (2019-11-15 05:30:14)

Online

Board footer

Powered by FluxBB