You are not logged in.

#1 2019-11-22 19:46:41

BNKirby
Member
Registered: 2019-11-22
Posts: 2

Massive preformance drops when running software through Bumblebee 3.2

Lately when running software like video games with optirun everything generally runs fine for about 15 to 25 minuets before the game slows down to 1 FPS exactly. The fans turn off and the GPU seems to stop entirely, I've made sure that I have the latest version of bumblebee and the non-free Nvidia drivers. I ran glxgears with optirun and exactly like before it runs fine for about 15 to 25 minuets  before dropping to 1 FPS exactly. Below is the terminal output right when it happens. I'm running an nvidia GTX 1050 Ti.

1434 frames in 5.0 seconds = 286.786 FPS
1437 frames in 5.0 seconds = 287.356 FPS
1457 frames in 5.0 seconds = 291.349 FPS
1441 frames in 5.0 seconds = 288.180 FPS
1434 frames in 5.0 seconds = 286.751 FPS
1433 frames in 5.0 seconds = 286.582 FPS
1437 frames in 5.0 seconds = 287.272 FPS
1422 frames in 5.0 seconds = 284.338 FPS
1424 frames in 5.0 seconds = 284.797 FPS
1420 frames in 5.0 seconds = 283.968 FPS
1406 frames in 5.0 seconds = 281.122 FPS
1328 frames in 5.0 seconds = 265.497 FPS
1401 frames in 5.0 seconds = 280.101 FPS
1427 frames in 5.0 seconds = 285.383 FPS
1437 frames in 5.0 seconds = 287.227 FPS
1457 frames in 5.0 seconds = 291.218 FPS
1441 frames in 5.0 seconds = 288.131 FPS
1455 frames in 5.0 seconds = 290.945 FPS
1449 frames in 5.0 seconds = 289.764 FPS
1242 frames in 5.3 seconds = 233.415 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS
6 frames in 6.0 seconds =  1.000 FPS
5 frames in 5.0 seconds =  1.000 FPS

I also checked dmesg, here's all nvidia related messages but they don't look all that helpful.

[    8.161310] input: HDA NVidia HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input20
[   76.532854] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[   76.532860] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[   76.537147] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[   76.544440] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 238
[   76.544833] nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0004 -> 0007)
[   76.544933] nvidia 0000:01:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
[   76.645002] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  440.31  Sun Oct 27 02:19:35 UTC 2019
[   78.400468] nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX platforms  440.31  Sun Oct 27 02:09:30 UTC 2019

Offline

#2 2019-11-26 17:16:50

dglt
Member
Registered: 2019-08-14
Posts: 40

Re: Massive preformance drops when running software through Bumblebee 3.2

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 1#p1873791

the 440.xx drivers have issues, use the 390 or grab the 430 binary blob from nvidia.

Offline

#3 2019-11-28 17:00:24

BNKirby
Member
Registered: 2019-11-22
Posts: 2

Re: Massive preformance drops when running software through Bumblebee 3.2

Alright, I rolled the drivers and kernel back and that solved it. I'll wait until the problem is patched to mark the thread as solved.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB