You are not logged in.

#1 2006-08-27 09:48:35

mico
Member
From: Slovenia
Registered: 2004-02-08
Posts: 241

Intel 945GM graphics

How can hardware acceleration be enabled with this chipset? Some say 945GM works with i810 driver, but I had no luck with it. It works fine with vesa driver, but I want also hardware acceleration. If I change vesa to i810 in section Device in xorg.conf then X won't start. This is last part of xorg log:

(II) I810: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810, i810-dc100,
        i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G, E7221 (i915),
        915GM, 945G
(II) Primary Device is: PCI 00:02:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

I added

BusID       "PCI:0:2:1"

to section Device and then it complains about BusID PCI:0:2:0

In section Module I load dri and glx (among other things).

I also modprobed i810 because it was not loaded automatically.

Offline

#2 2006-08-27 11:26:24

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

HI

I also have an Intel GMA 945 Video Card

You must use a i810 driver >= version 1.6 to get it working.

But the version 1.6 of i810 is not supportet by xorg 7.0 (breaks API), you have to wait for xorg 7.1 coms in testing look here
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … highlight=

or try these PKGBUILDS

http://www3.telus.net/public/virgp/


Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#3 2006-08-27 19:15:57

mico
Member
From: Slovenia
Registered: 2004-02-08
Posts: 241

Re: Intel 945GM graphics

Thanks for this explanation. I'll just wait till xorg 7.1 gets into arch repos.

Offline

#4 2006-08-27 21:32:24

mr.MikyMaus
Member
From: +3600 UT
Registered: 2006-03-31
Posts: 275

Re: Intel 945GM graphics

I do have working accelerated enviroment running Xorg7 and I945GM card. I use the i810 driver, but not the version shipped with (Arch's) Xorg7.

I downloaded a newer one from the DRI Project ( http://dri.freedesktop.org ). The newest version is i915-20060403 ( http://dri.freedesktop.org/snapshots/i9 … 86.tar.bz2 ).

There are both source and binary drivers within that archive. I did not manage to compile the driver from source, so I used pre-compiled binary one found in [archive]/i915/*. There are two files: i810_drv.so and i915_dri.so.

i810_drv.so belongs to directory /usr/lib/xorg/modules/drivers.

i915_dri.so belongs to /usr/lib/xorg/modules/dri.

Overwrite existing files and use "i810" driver in your xorg.conf.

I know this is not the cleanest solution, but it works good. I have about 1500 FPS with glxgears wink

-M.


What happened to Arch's KISS? systemd sure is stupid but I must have missed the simple part ...

... and who is general Failure and why is he reading my harddisk?

Offline

#5 2006-08-27 21:39:35

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

Xorg 7.1 has entered testing at the moment


Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#6 2006-08-29 16:06:44

tardo
Member
Registered: 2006-07-15
Posts: 526

Re: Intel 945GM graphics

I've installed Xorg 7.1 and the latest i810 drivers in testing and confirm that DRI works.... which makes me ecstatic.

Offline

#7 2006-10-03 14:10:24

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

mico wrote:

How can hardware acceleration be enabled with this chipset? Some say 945GM works with i810 driver, but I had no luck with it. It works fine with vesa driver, but I want also hardware acceleration. If I change vesa to i810 in section Device in xorg.conf then X won't start. This is last part of xorg log:

(II) I810: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810, i810-dc100,
        i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G, E7221 (i915),
        915GM, 945G
(II) Primary Device is: PCI 00:02:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

I added

BusID       "PCI:0:2:1"

to section Device and then it complains about BusID PCI:0:2:0

In section Module I load dri and glx (among other things).

I also modprobed i810 because it was not loaded automatically.


I am having this very same issue. Installed the latest xorg from current and the xf86-video-i810 1.6.5-2 package as well. Tried several things but could not get it to work right. I also get a msg saying the glx did not load. Curious if you got this working or if someone else has any ideas?

Offline

#8 2006-10-03 14:29:09

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

I have set PCI:0:2:0 for the Bus ID, and it works, I get one error

(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found

but it works


Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#9 2006-10-03 14:29:46

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

fk wrote:

I have set PCI:0:2:0 for the Bus ID, and it works, I get one error

(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found

but it works

Does glx load and work?

Offline

#10 2006-10-03 14:31:03

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

yes, and I get 1600fps with glxgears


Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#11 2006-10-03 14:37:51

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

hmm odd mine does not work...I'll have to check the exact error here in just a sec and post the details.

Offline

#12 2006-10-03 20:59:42

mico
Member
From: Slovenia
Registered: 2004-02-08
Posts: 241

Re: Intel 945GM graphics

Now after xorg 7.1 is in current, it works for me. I get a bunch of warnings in /var/log/Xorg.0.log and glxgears show only about 800 fps or so, but at least it works now and I can finally watch movies in full screen big_smile

I changed only driver from vesa to i810 /etx/X11/xorg.conf, I left the BusID line commented out.

Offline

#13 2006-10-04 08:51:34

Cretain
Member
From: germany
Registered: 2006-08-16
Posts: 28

Re: Intel 945GM graphics

I have the same issue here. Canßt get this card to work, X just wont start.

I have downloaded the i810 drivers with pacman and did a sysupdate before, so i guess i have Xorg7.1.

These messages i get when i try to start X:

- module ABI major version(0) doesn´t match the server´s version(1)
- Failed to load module "i810" (module requirement mismatch, 0)
- No drivers available

I really dont know what this ABI should be, anyone has a hint?

Offline

#14 2006-10-04 19:30:17

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

Message I get is

(EE) Failed to load module "glx" (module does not exist, 0)

So I am unsure as to how to fix that. I assumed that would load with the i810 drivers and it does with all other distros. Is there another package I need to install in order for glx to work?

Offline

#15 2006-10-04 19:31:59

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

Hm

I have installed

xf86-video-i810
mesa
libxfixes

Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#16 2006-10-04 20:13:02

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

fk wrote:

Hm

I have installed

xf86-video-i810
mesa
libxfixes

Ah now that's what I am missing...Sweet thanks for the tip. I am supprised those packages aren't about of the xorg group.

Here's another quick question and message I get upon existing X using fluxbox...


Warning Failed to set locale, reverting to "C"

I get that message twice...

Offline

#17 2006-10-04 20:28:35

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

have you set your locale in /etc/locale.gen, and then run locale-gen?


Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#18 2006-10-04 20:45:40

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

fk wrote:

have you set your locale in /etc/locale.gen, and then run locale-gen?

Ok I went in and uncommented the en_US.UTF-8 and get this message..

Warning: Failed to open file(/usr/share/fluxbox/nls/en_US.UTF-8/fluxbox.car

Should I be worried about that? or should I reinstalled fluxbox? All this localization is new to me so excuse my lack of understanding it...:)

I did look in /usr/share/fluxbox/nls and noticed there was nothing that started with en_US.UTF-8.

Offline

#19 2006-10-04 20:53:31

fk
Member
From: Germany
Registered: 2006-04-29
Posts: 524

Re: Intel 945GM graphics

Have you run

locale-gen

after uncoment?


Have you tried to turn it off and on again?

Offline

#20 2006-10-04 21:12:07

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

fk wrote:

Have you run

locale-gen

after uncoment?

yes after uncommenting both en_ in the locale.gen I ran locale-gen

Offline

#21 2006-10-04 22:28:27

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

Another issue is I am not getting 1280x800 that I should for my widescreen laptop....keeps defaulting to something like 800x600 or smaller or something..

Offline

#22 2006-10-04 22:50:42

tardo
Member
Registered: 2006-07-15
Posts: 526

Re: Intel 945GM graphics

get 915resolution from AUR.

Offline

#23 2006-10-05 01:19:27

shen
Member
Registered: 2003-09-05
Posts: 272
Website

Re: Intel 945GM graphics

tardo wrote:

get 915resolution from AUR.

Thanks for the tip all fixed...:)

I also rebuilt the xf86-video-i810 package and updated the mesalib to rc4 and the i810 driver to 1.7.0. That alone made the vid faster.

Offline

#24 2006-10-05 07:18:48

Cretain
Member
From: germany
Registered: 2006-08-16
Posts: 28

Re: Intel 945GM graphics

Fine wink So nobody out there who can help with my problem as written above? ^^ I  am using vesa now but  it  doesnt look good and is very slow.
I  searched in the net a bit, and found something like a desciprion about this "ABI major version" error. But i didnt find any solution for me, because i only found solutions for ubuntu and debian.

Offline

#25 2006-10-05 10:49:42

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 4,662

Re: Intel 945GM graphics

Could you give the urls for the ubuntu/debian solution ?
It wouldn't be the first time that such solutions can be adapted for archlinux.


Booting with apg Openrc, NOT systemd.
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

Board footer

Powered by FluxBB