You are not logged in.

#1 2020-03-25 16:35:02

Sanglier
Member
Registered: 2020-03-25
Posts: 4

[SOLVED] Service netctl fail at boot, even if disabled

Hello,
I have this nasty [Failed] at boot that bothers me. It involves netctl.
I use netctl-auto as I navigate between two routers (profiles : 'villa' and 'pm'), and it works great, but I cannot get rid of this error at boot :

mars 25 15:34:03 sanglier network[437]: Profile 'wlp3s0-wifirdc' does not exist or is not read>
mars 25 15:34:03 sanglier systemd[1]: netctl@wlp3s0\x2dwifirdc.service: Main process exited, c>
mars 25 15:34:03 sanglier systemd[1]: netctl@wlp3s0\x2dwifirdc.service: Failed with result 'ex>
mars 25 15:34:03 sanglier systemd[1]: Failed to start Automatically generated profile by wifi-menu.
mars 25 15:34:03 sanglier audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 m>
mars 25 15:34:03 sanglier netctl-auto[446]: Included profile 'villa'
mars 25 15:34:03 sanglier netctl-auto[450]: Included profile 'pm'

I tried disabling netctl but I always got

[sanglier@sanglier ~]$ systemctl is-enabled netctl@wlp3s0
static

And when I check the status of both netctl and netctl-auto I got

[sanglier@sanglier ~]$ sudo systemctl status netctl-auto@wlp3s0
● netctl-auto@wlp3s0.service - Automatic wireless network connection using netctl profiles
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/netctl-auto@.service; enabled; vendor preset: dis>
     Active: active (running) since Wed 2020-03-25 15:34:05 UTC; 48min ago
       Docs: man:netctl.special(7)
      Tasks: 3 (limit: 4340)
     Memory: 10.2M
     CGroup: /system.slice/system-netctl\x2dauto.slice/netctl-auto@wlp3s0.service
             ├─467 wpa_supplicant -q -B -P /run/wpa_supplicant-wlp3s0.pid -i wlp3s0 -D nl80211>
             ├─471 wpa_cli -i wlp3s0 -p /run/wpa_supplicant -B -a /usr/lib/netctl/auto.action
             └─609 dhcpcd: wlp3s0 [ip4]

mars 25 15:34:05 sanglier systemd[1]: Started Automatic wireless network connection using netc>
mars 25 15:34:08 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: connected to Access Point `wifirdc'
mars 25 15:34:08 sanglier dhcpcd[520]: DUID 00:04:dc:f0:2c:01:52:a5:11:cb:a3:35:c5:a0:35:42:04>
mars 25 15:34:08 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: IAID 31:44:2d:c4
mars 25 15:34:08 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: rebinding lease of 192.168.1.18
mars 25 15:34:09 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: probing address 192.168.1.18/24
mars 25 15:34:14 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: leased 192.168.1.18 for 86400 seconds
mars 25 15:35:08 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: adding route to 192.168.1.0/24
mars 25 15:35:08 sanglier dhcpcd[520]: wlp3s0: adding default route via 192.168.1.1
mars 25 15:35:08 sanglier dhcpcd[520]: forked to background, child pid 609
[sanglier@sanglier ~]$ sudo systemctl status netctl@wlp3s0
● netctl@wlp3s0.service - Networking for netctl profile wlp3s0
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/netctl@.service; static; vendor preset: disabled)
     Active: inactive (dead)
       Docs: man:netctl.profile(5)

Should I remove /usr/lib/systemd/system/netctl@.service to solve my problem ?
Thank you in advance

Last edited by Sanglier (2020-03-26 10:17:24)

Offline

#2 2020-03-25 16:45:31

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 10,046

Re: [SOLVED] Service netctl fail at boot, even if disabled

Sanglier wrote:

Hello,
I tried disabling netctl but I always got

[sanglier@sanglier ~]$ systemctl is-enabled netctl@wlp3s0
static

That does not disable a service see `man 1 systemctl` for what it does.
For the correct command see `man 1 netctl`.

Offline

#3 2020-03-25 18:03:06

Sanglier
Member
Registered: 2020-03-25
Posts: 4

Re: [SOLVED] Service netctl fail at boot, even if disabled

I have already disabled netctl via

 sudo systemctl disable netctl@wlp3s0 

I saw that the status 'static' does not mean that it is enabled, but it keeps failing at boot.

Offline

#4 2020-03-25 18:14:49

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 10,046

Re: [SOLVED] Service netctl fail at boot, even if disabled

netctl-auto@wlp3s0.service and netctl@wlp3s0.service are different services.
The output of systemctl is-enabled is confusing for services without [install] sections,  the output from systemctl status will show if the service is enabled.

Offline

#5 2020-03-25 18:16:00

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 7,805

Re: [SOLVED] Service netctl fail at boot, even if disabled

Have you tried

# systemctl disable netctl-auto@wlp3s0

?


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#6 2020-03-26 10:22:28

Sanglier
Member
Registered: 2020-03-25
Posts: 4

Re: [SOLVED] Service netctl fail at boot, even if disabled

Lone_Wolf wrote:

Have you tried

# systemctl disable netctl-auto@wlp3s0

?

I did it, still the same error.
So I checked my /etc/systemd/system for 'netctl' configurations, and removed two files
/etc/systemd/system/multi-user.target.wants/netctl\@wlp3s0\\x2dwifirdc.service
and
/etc/systemd/system/netctl\@wlp3s0\\x2dwifirdc.service.d/
It solved my problem, it must have been some remnants of my first config before using netctl-auto.
Thank you for helping me loqs and Lone_Wolf

Offline

Board footer

Powered by FluxBB