You are not logged in.

#1 2020-05-16 10:40:45

minilandl
Member
Registered: 2020-05-16
Posts: 6

Kernel and dkms Issues after update

So I updated arch yesterday and no dkms modules will build on any kernel I looked and it seems gcc is flagged as out of date which may be why considering I got C compiler errors with any module I tried to build. It doesn't seem like gcc or glibc is the root cause as I have downgraded the kernel headers and gcc glibc etc and had the same issues when building modules. It seems that the kernel and gcc have been updated to be compatible  and should build fine for others.

I did ask on reddit and people seemed to say they were able to update without any of these  issues so there could be an extra package or something conflicting. The modules were able to build when I removed testing which downgraded to 5.11 which fixed things then I updated again which broke things.

https://www.reddit.com/r/archlinux/comm … er_update/

Does anyone else have these issues after running the latest update ?

all the module build logs complain about issues with gcc and the C compliler but I am able to run hello world so gcc seems fine. I have tried other kernels and the same thing seems to happen I have installed base base-devel again which dosent seem to help.

NVIDIA

The C compiler 'cc' does not appear to be able to
create executables.  Please make sure you have
your Linux distribution's gcc and libc development
packages installed.

*** Failed CC sanity check. Bailing out! ***

OpenRazer

=> dkms install openrazer-driver/2.8.0 -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/openrazer-driver/2.8.0/build/make.log for more information

make -C /lib/modules/5.6.12-arch1-1/build M=/var/lib/dkms/openrazer-driver/2.8.0/build/driver modules
make[1]: Entering directory '/usr/lib/modules/5.6.12-arch1-1/build'
  CC [M]  /var/lib/dkms/openrazer-driver/2.8.0/build/driver/razerkbd_driver.o
gcc: fatal error: cannot execute ‘cc1’: execvp: No such file or directory
compilation terminated.
make[2]: *** [scripts/Makefile.build:268: /var/lib/dkms/openrazer-driver/2.8.0/build/driver/razerkbd_driver.o] Error 1
make[1]: *** [Makefile:1684: /var/lib/dkms/openrazer-driver/2.8.0/build/driver] Error 2
make[1]: Leaving directory '/usr/lib/modules/5.6.12-arch1-1/build'
make: *** [Makefile:25: driver] Error 2

Offline

#2 2020-05-16 11:37:17

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,148

Re: Kernel and dkms Issues after update

minilandl wrote:

I did ask on reddit and people seemed to say they were able to update without any of these  issues so there could be an extra package or something conflicting. The modules were able to build when I removed testing which downgraded to 5.11 which fixed things then I updated again which broke things.

Please post the pacman.log showing the downgrade and upgrade since it will include all the packages that changed and their versions.  (/var/log/pacman.log)

Offline

#3 2020-05-16 12:37:17

minilandl
Member
Registered: 2020-05-16
Posts: 6

Re: Kernel and dkms Issues after update

Offline

#4 2020-05-16 13:12:31

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 8,078

Re: Kernel and dkms Issues after update

Start by fixing your locale.

What is the output of `env`?

Edit: and `type -a gcc`

Last edited by Scimmia (2020-05-16 13:14:01)

Offline

#5 2020-05-16 13:27:53

minilandl
Member
Registered: 2020-05-16
Posts: 6

Re: Kernel and dkms Issues after update

Thanks  here are the outputs

Scimmia wrote:

Start by fixing your locale.

What is the output of `env`?

Edit: and `type -a gcc`

env

SHELL=/bin/bash
FREETYPE_PROPERTIES=truetype:interpreter-version=40
PWD=/var/log
LOGNAME=jasper
XDG_SESSION_TYPE=tty
HOME=/home/jasper/
LANG=en_AU.UTF-8
SSH_CONNECTION=192.168.1.212 55651 192.168.1.21 22
XDG_SESSION_CLASS=user
TERM=xterm-256color
USER=jasper
SHLVL=1
XDG_SESSION_ID=1
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
SSH_CLIENT=192.168.1.212 55651 22
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/lib/jvm/default/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
MAIL=/var/spool/mail/jasper
SSH_TTY=/dev/pts/0
OLDPWD=/etc/profile.d
_=/usr/bin/env

gcc

type -a gcc
gcc is /usr/bin/gcc

Last edited by minilandl (2020-05-16 16:16:40)

Offline

#6 2020-05-16 15:43:39

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,148

Re: Kernel and dkms Issues after update

The downgrade picked up some modules that were already built for the matching kernel but the others still failed.

[2020-05-13T22:54:23+0800] [ALPM] running '70-dkms-install.hook'...
[2020-05-13T22:54:23+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install openrazer-driver/2.8.0 -k 5.6.11-arch1-1
[2020-05-13T22:54:38+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install vmware-workstation/15.5.2_15785246 -k 5.6.11-arch1-1
[2020-05-13T22:54:49+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install nvidia/440.82 -k 5.6.11-zen1-1-zen
[2020-05-13T22:55:37+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install vboxhost/6.1.6_OSE -k 5.6.11-arch1-1
[2020-05-13T22:55:54+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install hid-xpadneo/0.6.0 -k 5.6.11-arch1-1
[2020-05-13T22:56:04+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install nvidia/440.82 -k 5.6.11-arch1-1
[2020-05-13T22:56:46+0800] [ALPM-SCRIPTLET] 
[2020-05-13T22:56:46+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Good news! Module version 440.82 for nvidia.ko.xz
[2020-05-13T22:56:46+0800] [ALPM-SCRIPTLET] exactly matches what is already found in kernel 5.6.11-arch1-1.
[2020-05-13T22:56:46+0800] [ALPM-SCRIPTLET] DKMS will not replace this module.
[2020-05-13T22:56:46+0800] [ALPM-SCRIPTLET] You may override by specifying --force.
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] 
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Good news! Module version 440.82 for nvidia-modeset.ko.xz
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] exactly matches what is already found in kernel 5.6.11-arch1-1.
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] DKMS will not replace this module.
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] You may override by specifying --force.
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] 
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Good news! Module version 440.82 for nvidia-drm.ko.xz
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] exactly matches what is already found in kernel 5.6.11-arch1-1.
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] DKMS will not replace this module.
[2020-05-13T22:56:47+0800] [ALPM-SCRIPTLET] You may override by specifying --force.
[2020-05-13T22:56:53+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install vboxhost/6.1.6_OSE -k 5.6.11-zen1-1-zen
[2020-05-13T22:57:11+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install vmware-workstation/15.5.2_15785246 -k 5.6.11-zen1-1-zen
[2020-05-13T22:57:22+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install open-vm-tools/10.0.0 -k 5.6.11-zen1-1-zen
[2020-05-13T22:57:24+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.11-zen1-1-zen (x86_64)
[2020-05-13T22:57:24+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Consult /var/lib/dkms/open-vm-tools/10.0.0/build/make.log for more information.
[2020-05-13T22:57:24+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install hid-xpadneo/0.6.0 -k 5.6.11-zen1-1-zen
[2020-05-13T22:57:34+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install openrazer-driver/2.8.0 -k 5.6.11-zen1-1-zen
[2020-05-13T22:57:49+0800] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install open-vm-tools/10.0.0 -k 5.6.11-arch1-1
[2020-05-13T22:57:51+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.11-arch1-1 (x86_64)
[2020-05-13T22:57:51+0800] [ALPM-SCRIPTLET] Consult /var/lib/dkms/open-vm-tools/10.0.0/build/make.log for more information.
[2020-04-01T11:05:48+0800] [ALPM] upgraded linux (5.5.13.arch1-1 -> 5.5.13.arch2-1)
[2020-04-01T11:05:52+0800] [ALPM] upgraded linux-headers (5.5.13.arch1-1 -> 5.5.13.arch2-1)
[2020-04-01T11:05:55+0800] [ALPM] upgraded linux-zen (5.5.13.zen1-1 -> 5.5.13.zen2-1)
[2020-04-01T11:05:59+0800] [ALPM] upgraded linux-zen-headers (5.5.13.zen1-1 -> 5.5.13.zen2-1)

Was 5.5.13.arch2-1 a testing only release?  I can not see it https://git.archlinux.org/svntogit/pack … ages/linux

Offline

#7 2020-05-16 15:58:24

minilandl
Member
Registered: 2020-05-16
Posts: 6

Re: Kernel and dkms Issues after update

Yes  it is I downgraded  as I explained yesterday which worked and removed testing repos  I updated the next day  which caused problems as the kernel was updated from 5.5.11 to 5.5.12. The same still happens on 5.6.12-arch1-1 which is stable. I was able to boot by installing the non dkms nvidia drivers dkms modules still don't build correctly though.

++ uname -r
+ KVER=5.6.12-arch1-1
+ test -e /usr/lib/modules/backup/5.6.12-arch1-1
+ rsync -AHXal --ignore-existing /usr/lib/modules/backup/5.6.12-arch1-1 /usr/lib/modules/
+ rm -rf /usr/lib/modules/backup
(2/6) Arming ConditionNeedsUpdate...
(3/6) Updating module dependencies...
(4/6) Install DKMS modules
==> dkms install open-vm-tools/10.0.0 -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/open-vm-tools/10.0.0/build/make.log for more information.
==> dkms install vboxhost/6.1.6_OSE -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/vboxhost/6.1.6_OSE/build/make.log for more information.
==> dkms install hid-xpadneo/0.6.0 -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/hid-xpadneo/0.6.0/build/make.log for more information.
==> dkms install nvidia/440.82 -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/nvidia/440.82/build/make.log for more information.
==> dkms install vmware-workstation/15.5.2_15785246 -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/vmware-workstation/15.5.2_15785246/build/make.log for more information.
==> dkms install openrazer-driver/2.8.0 -k 5.6.12-arch1-1
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.6.12-arch1-1 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/openrazer-driver/2.8.0/build/make.log for more information.
(5/6) Updating linux initcpios...
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: 'default'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux.img
==> Starting build: 5.6.12-arch1-1
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [autodetect]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [filesystems]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [lvm2]
  -> Running build hook: [fsck]
==> Generating module dependencies
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux.img
==> Image generation successful
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: 'fallback'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-fallback.img -S autodetect
==> Starting build: 5.6.12-arch1-1
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [filesystems]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [lvm2]
  -> Running build hook: [fsck]
==> Generating module dependencies
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-fallback.img
==> Image generation successful
(6/6) Update Nvidia module in initcpio
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-lts.preset: 'default'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux-lts -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-lts.img
==> ERROR: '/lib/modules/5.4.40-1-lts' is not a valid kernel module directory
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-lts.preset: 'fallback'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux-lts -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-lts-fallback.img -S autodetect
==> ERROR: '/lib/modules/5.4.40-1-lts' is not a valid kernel module directory
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: 'default'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux.img
==> Starting build: 5.6.12-arch1-1
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [autodetect]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [filesystems]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [lvm2]
  -> Running build hook: [fsck]
==> Generating module dependencies
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux.img
==> Image generation successful
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: 'fallback'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-fallback.img -S autodetect
==> Starting build: 5.6.12-arch1-1
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [filesystems]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [lvm2]
  -> Running build hook: [fsck]
==> Generating module dependencies
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-fallback.img
==> Image generation successful
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-zen.preset: 'default'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux-zen -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-zen.img
==> Starting build: 5.6.12-zen1-1-zen
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [autodetect]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [filesystems]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [lvm2]
  -> Running build hook: [fsck]
==> ERROR: module not found: `nvidia'
==> ERROR: module not found: `nvidia_modeset'
==> ERROR: module not found: `nvidia_uvm'
==> ERROR: module not found: `nvidia_drm'
==> Generating module dependencies
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-zen.img
==> WARNING: errors were encountered during the build. The image may not be complete.
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-zen.preset: 'fallback'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux-zen -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-zen-fallback.img -S autodetect
==> Starting build: 5.6.12-zen1-1-zen
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [filesystems]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [lvm2]
  -> Running build hook: [fsck]
==> ERROR: module not found: `nvidia'
==> ERROR: module not found: `nvidia_modeset'
==> ERROR: module not found: `nvidia_uvm'
==> ERROR: module not found: `nvidia_drm'
==> Generating module dependencies
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-zen-fallback.img
==> WARNING: errors were encountered during the build. The image may not be complete.
error: command failed to execute correctly

Last edited by minilandl (2020-05-16 16:15:57)

Offline

#8 2020-05-16 16:08:57

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,148

Re: Kernel and dkms Issues after update

Please use code tags for commands,  their outputs e.t.c.
What is the output of the commands Scimmia asked for when logged in as root?

Offline

#9 2020-05-16 16:15:00

minilandl
Member
Registered: 2020-05-16
Posts: 6

Re: Kernel and dkms Issues after update

they are also listed above  here is the output

env
SHELL=/bin/bash
FREETYPE_PROPERTIES=truetype:interpreter-version=40
PWD=/var/log
LOGNAME=jasper
XDG_SESSION_TYPE=tty
HOME=/home/jasper/
LANG=en_AU.UTF-8
SSH_CONNECTION=192.168.1.212 55651 192.168.1.21 22
XDG_SESSION_CLASS=user
TERM=xterm-256color
USER=jasper
SHLVL=1
XDG_SESSION_ID=1
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
SSH_CLIENT=192.168.1.212 55651 22
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/lib/jvm/default/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
MAIL=/var/spool/mail/jasper
SSH_TTY=/dev/pts/0
OLDPWD=/etc/profile.d
_=/usr/bin/env

gcc

type -a gcc
gcc is /usr/bin/gcc

Offline

#10 2020-05-16 16:20:16

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,148

Re: Kernel and dkms Issues after update

loqs wrote:

What is the output of the commands Scimmia asked for when logged in as root?

USER=jasper
...
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000

When you logged in as root you have the environment configured to produce the above?  Which would be the expected output for a none root user with username jasper.

Offline

#11 2020-05-17 02:22:24

minilandl
Member
Registered: 2020-05-16
Posts: 6

Re: Kernel and dkms Issues after update

well I have 2 users jasper which uses sudo and root this is the output as root

[root@dracarys jasper]# env
SHELL=/bin/bash
COLORTERM=truecolor
SUDO_GID=1000
SUDO_COMMAND=/usr/bin/su
SUDO_USER=jasper
PWD=/home/jasper
LOGNAME=root
XAUTHORITY=/home/jasper/.Xauthority
HOME=/root
LANG=en_AU.UTF-8
TERM=xterm-256color
USER=root
DISPLAY=:0.0
SHLVL=1
PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/lib/jvm/default/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
SUDO_UID=1000
MAIL=/var/mail/root
_=/usr/bin/env

Offline

Board footer

Powered by FluxBB