You are not logged in.

#1 2020-06-27 16:56:04

denbot
Member
Registered: 2020-06-27
Posts: 4

XPS 17 9700 - pulseaudio (Dummy Output) problem

I have just done a fresh install of arch on my new XPS 17 following this page: https://wiki.archlinux.org/index.php/Dell_XPS_13_(9300)

Relevant Info:
- Kernel: 5.7.6-arch1-1
- CPU: i7 10875H
- GPU: Intel Integrated + NVIDIA RTX 2060


Everything seems to work well except pulseaudio. I have installed the pulseaudio and alsa packages, however, pavucontrol shows my output device to be "Dummy Output".

I have tried adding options snd-hda-intel model=generic and model=auto to /etc/modprobe.d/alsa-base.conf and rebooting, but this hasn't helped at all.

Running play -l shows the following output:

➜ aplay -l                                 
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 12: HDMI 6 [HDMI 6]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

fuser -v /dev/snd/* gives:

                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  den        1570 F.... pulseaudio
/dev/snd/controlC1:  den        1570 F.... pulseaudio

And pulseaudio -vvv gives:

I: [pulseaudio] main.c: setrlimit(RLIMIT_NICE, (31, 31)) failed: Operation not permitted
I: [pulseaudio] main.c: setrlimit(RLIMIT_RTPRIO, (9, 9)) failed: Operation not permitted
D: [pulseaudio] core-rtclock.c: Timer slack is set to 50 us.
D: [pulseaudio] core-util.c: RealtimeKit worked.
I: [pulseaudio] core-util.c: Successfully gained nice level -11.
I: [pulseaudio] main.c: This is PulseAudio 13.0
D: [pulseaudio] main.c: Compilation host: x86_64
D: [pulseaudio] main.c: Compilation CFLAGS: Not yet supported on meson
D: [pulseaudio] main.c: Running on host: Linux x86_64 5.7.6-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Thu, 25 Jun 2020 00:14:47 +0000
D: [pulseaudio] main.c: Found 16 CPUs.
I: [pulseaudio] main.c: Page size is 4096 bytes
D: [pulseaudio] main.c: Compiled with Valgrind support: no
D: [pulseaudio] main.c: Running in valgrind mode: no
D: [pulseaudio] main.c: Running in VM: no
D: [pulseaudio] main.c: Running from build tree: no
D: [pulseaudio] main.c: Optimized build: yes
D: [pulseaudio] main.c: All asserts enabled.
I: [pulseaudio] main.c: Machine ID is 0cc13cf98eca4503a648d8e5163faa22.
I: [pulseaudio] main.c: Session ID is 1.
I: [pulseaudio] main.c: Using runtime directory /run/user/1000/pulse.
I: [pulseaudio] main.c: Using state directory /home/den/.config/pulse.
I: [pulseaudio] main.c: Using modules directory /usr/lib/pulse-13.0/modules.
I: [pulseaudio] main.c: Running in system mode: no
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() failed.

Any advice on how to fix this problem?

Offline

#2 2020-06-27 18:22:45

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 9,995

Re: XPS 17 9700 - pulseaudio (Dummy Output) problem

The card is not detected at all, I'd guess it's sof based and you need to install sof-firmware or set options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1 instead. In any case remove/revert the base conf, and post

sudo journalctl -k | grep -E  'snd|sof'

Last edited by V1del (2020-06-27 18:47:07)

Offline

#3 2020-06-27 19:33:19

denbot
Member
Registered: 2020-06-27
Posts: 4

Re: XPS 17 9700 - pulseaudio (Dummy Output) problem

Thanks for the response. I tried options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1 but no luck, still getting Dummy Output.

Here's the output of sudo journalctl -k | grep -E  'snd|sof'

Jun 27 20:31:05 fatpug kernel: PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
Jun 27 20:31:05 fatpug kernel: software IO TLB: mapped [mem 0x475f6000-0x4b5f6000] (64MB)
Jun 27 20:31:05 fatpug kernel: Modules linked in: pcc_cpufreq(-) intel_rapl_perf cmdlinepart input_leds intel_spi_pci(+) i2c_algo_bit intel_spi cfg80211 thunderbolt(+) drm_kms_helper snd_hda_core mei_me spi_nor tpm_crb snd_hwdep mei snd_pcm mtd cec i2c_i801 intel_ish_ipc(+) intel_lpss_pci(+) snd_timer rc_core intel_lpss rfkill idma64 tpm_tis intel_ishtp intel_pch_thermal i2c_nvidia_gpu snd intel_gtt syscopyarea tpm_tis_core processor_thermal_device ucsi_acpi soundcore sysfillrect sysimgblt intel_rapl_common typec_ucsi tpm fb_sys_fops intel_soc_dts_iosf typec rng_core i2c_hid hid evdev mac_hid wmi battery int3403_thermal int340x_thermal_zone intel_hid int3400_thermal acpi_thermal_rel sparse_keymap acpi_tad ac drm pkcs8_key_parser crypto_user agpgart ip_tables x_tables ext4 crc32c_generic crc16 mbcache jbd2 dm_crypt dm_mod rtsx_pci_sdmmc serio_raw mmc_core atkbd libps2 crct10dif_pclmul crc32_pclmul crc32c_intel ghash_clmulni_intel aesni_intel crypto_simd cryptd glue_helper xhci_pci xhci_hcd rtsx_pci i8042
Jun 27 20:31:06 fatpug kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
Jun 27 20:31:06 fatpug kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
Jun 27 20:31:06 fatpug kernel: snd_hda_intel 0000:01:00.1: enabling device (0000 -> 0002)
Jun 27 20:31:06 fatpug kernel: snd_hda_intel 0000:01:00.1: Disabling MSI
Jun 27 20:31:06 fatpug kernel: snd_hda_intel 0000:01:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
Jun 27 20:31:06 fatpug kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
Jun 27 20:31:07 fatpug kernel: uvcvideo 1-5:1.2: Entity type for entity IR Microsoft Extended Controls  was not initialized!

Offline

#4 2020-06-27 20:53:00

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 9,995

Re: XPS 17 9700 - pulseaudio (Dummy Output) problem

Mhmm that looks kind of normal, FWIW

sudo fuser -v /dev/snd/* #If that wasn't ran with sudo, fuser won't show the information we are usually interested in.
systemctl --user --mask --now pulseaudio{,.socket}
pulseaudio -vvv #Should be more telling now.
systemctl --user --unmask --now pulseaudio{,.socket} #To reenable pulse autostarting afterwards

Offline

#5 2020-06-27 21:28:11

denbot
Member
Registered: 2020-06-27
Posts: 4

Re: XPS 17 9700 - pulseaudio (Dummy Output) problem

I installed sof-firmware and rebooted but nothing new yet.

Running fuser as sudo results in the same output posted above. The only error I could see when masking and running pulseaudio -vvv was:

E: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit dbus-org.bluez.service not found.

. Is there anything specific that i should be looking for in the output?

Offline

#6 2020-06-27 22:51:09

denbot
Member
Registered: 2020-06-27
Posts: 4

Re: XPS 17 9700 - pulseaudio (Dummy Output) problem

I have been looking/asking around on other forums and it seems that multiple other individuals who own the new Dell XPS 17 9700 are experiencing no audio too:

https://www.reddit.com/r/Dell/comments/ … urce=share

Offline

Board footer

Powered by FluxBB