You are not logged in.

#1 2020-06-28 10:28:51

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 462

[SOLVED] Xbox 360 gamepad stopped working

A recent update has prevented my wired and wireless Xbox 360 controllers from working. I suspect that it's KDE Plasma, but I've done a few hours of troubleshooting so far.

I can see the gamepad(s) in lsusb and through KDE Plasma's system settings, but it doesn't work, nor does antimicrox see it.

journalctl intermittently (but usually) shows lines such as the following when the gamepad is inserted or removed

Jun 28 19:35:55 hostname kernel: xpad 1-12:1.0: xpad_try_sending_next_out_packet - usb_submit_urb failed with result -19
...
Jun 28 19:36:21 hostname kernel: xpad 1-11:1.0: xpad_try_sending_next_out_packet - usb_submit_urb failed with result -19
Jun 28 19:36:21 hostname kernel: xpad 1-11:1.2: xpad_irq_in - usb_submit_urb failed with result -19
Jun 28 19:36:21 hostname kernel: xpad 1-11:1.4: xpad_irq_in - usb_submit_urb failed with result -19
Jun 28 19:36:21 hostname kernel: xpad 1-11:1.6: xpad_irq_in - usb_submit_urb failed with result -19

and sometimes with results -2.

I'm not sure if an update to KDE Plasma has made it grab the input and not pass it on. I'm not sure if there is a way to disable Plasma's interference.

What I've tried

I've tried installing xf86-input-joystick and restarting, but that fails.

If I install and start xboxdrv, it fails with the following in journalctl

Jun 28 19:37:11 hostname systemd[1]: /usr/lib/systemd/system/xboxdrv.service:8: PIDFile= references a path below legacy directory /var/run/, updating /var/run/xboxdrv.pid → /run/xboxdrv.pid; please update the unit file accordingly.
Jun 28 19:37:11 hostname systemd[1]: Starting Xbox controller driver daemon...
Jun 28 19:37:11 hostname systemd[1]: xboxdrv.service: Can't open PID file /run/xboxdrv.pid (yet?) after start: Operation not permitted
Jun 28 19:37:11 hostname systemd[1]: Started Xbox controller driver daemon.
Jun 28 19:37:11 hostname audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=xboxdrv comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
Jun 28 19:37:11 hostname sudo[10321]: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Jun 28 19:37:11 hostname audit[10321]: USER_END pid=10321 uid=0 auid=1000 ses=1 msg='op=PAM:session_close grantors=pam_limits,pam_unix,pam_permit acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? terminal=/dev/pts/2 res=success'
Jun 28 19:37:11 hostname audit[10321]: CRED_DISP pid=10321 uid=0 auid=1000 ses=1 msg='op=PAM:setcred grantors=pam_unix,pam_permit acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? terminal=/dev/pts/2 res=success'
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: audit: type=1130 audit(1593337031.341:122): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=xboxdrv comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: audit: type=1106 audit(1593337031.341:123): pid=10321 uid=0 auid=1000 ses=1 msg='op=PAM:session_close grantors=pam_limits,pam_unix,pam_permit acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? terminal=/dev/pts/2 res=success'
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: audit: type=1104 audit(1593337031.341:124): pid=10321 uid=0 auid=1000 ses=1 msg='op=PAM:setcred grantors=pam_unix,pam_permit acct="root" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? terminal=/dev/pts/2 res=success'
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: input: Xbox Gamepad (userspace driver) as /devices/virtual/input/input27
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: input: Xbox Gamepad (userspace driver) #2 as /devices/virtual/input/input28
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: xpad 1-11:1.0: xpad_try_sending_next_out_packet - usb_submit_urb failed with result -2
Jun 28 19:37:11 hostname kernel: xpad 1-12:1.0: xpad_try_sending_next_out_packet - usb_submit_urb failed with result -2

I tried modifying /usr/lib/systemd/system/xboxdrv.service and changing /var/run -> /run, but it still failed with

Jun 28 19:40:30 hostname systemd[1]: xboxdrv.service: Can't open PID file /run/xboxdrv.pid (yet?) after start: Operation not permitted

I also tried installing steamos-xpad-dkms and restarting, which failed with

Jun 28 19:54:06 hostname kernel: steamos-xpad 1-12:1.0: xpad_try_sending_next_out_packet - usb_submit_urb failed with result -19

I'm not sure if relevant, but on uninstalling, I was told

Error! There are no instances of module: steamos-xpad
20190810 located in the DKMS tree.

I also tried installing xpad-dkms-git and xpadneo-dkms-git sequentially with restarting, but neither worked.

I tried installing linux 5.7.2.arch1-1 (with nvidia 440.82-21, nvidia-settings 440.82-1, nvidia-utils 440.82-2, nvidia-lts 1:440.82-21), but that failed. Again, I'm not sure if relevant, but when I tried to install the lastest kernel again, I got a stack of conflicts, e.g.

linux: /usr/lib/modules/5.7.6-arch1-1/kernel/arch/x86/crypto/aegis128-aesni.ko.xz exists in filesystem

Last edited by Salkay (2020-06-28 14:46:19)

Offline

#2 2020-06-28 12:45:13

gileri
Member
Registered: 2018-09-07
Posts: 1

Re: [SOLVED] Xbox 360 gamepad stopped working

Salkay wrote:

A recent update has prevented my wired and wireless Xbox 360 controllers from working. I suspect that it's KDE Plasma
I can see the gamepad(s) in lsusb and through KDE Plasma's system settings, but it doesn't work.

Same here, KDE settings sees it, jstest sees it, but PPSSPP, Steam Big Picture or steam games don't see it.

Salkay wrote:

I'm not sure if an update to KDE Plasma has made it grab the input and not pass it on. I'm not sure if there is a way to disable Plasma's interference.

I've tried switching from SDDM+Plasma to GDM+Gnome Shell, using linux-lts, and reverting to stock xpad kernel module (steam xpad previously) to no avail.

But I have another fully up-to-date computer on Arch with GDM+GS, stock xpad and the joystick works fine... Will have to investigate the differences.

- Same kernel
- Both with stock xpad
- Same wireless controller and receiver

Offline

#3 2020-06-28 13:57:08

robson75
Member
From: Poland
Registered: 2020-06-28
Posts: 7

Re: [SOLVED] Xbox 360 gamepad stopped working

It happened with me after update libwacom.
Edit.
Upgrading to version 1.4-2 solves the problem.

Last edited by robson75 (2020-06-28 14:32:14)


Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline

#4 2020-06-28 14:17:53

OK38
Member
Registered: 2014-08-07
Posts: 15

Re: [SOLVED] Xbox 360 gamepad stopped working

Same issue here on linux-lts with Cinnamon as DE. I got the error after this update :

[2020-06-28T13:26:03+0200] [PACMAN] Running 'pacman -Syyuu'
[2020-06-28T13:26:03+0200] [PACMAN] synchronizing package lists
[2020-06-28T13:26:05+0200] [PACMAN] starting full system upgrade
[2020-06-28T14:12:51+0200] [PACMAN] Running 'pacman -Syyuu'
[2020-06-28T14:12:51+0200] [PACMAN] synchronizing package lists
[2020-06-28T14:12:52+0200] [PACMAN] starting full system upgrade
[2020-06-28T14:14:22+0200] [ALPM] running '60-mkinitcpio-remove.hook'...
[2020-06-28T14:14:22+0200] [ALPM] running '71-dkms-remove.hook'...
[2020-06-28T14:14:22+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms remove --no-depmod -m vboxhost -v 6.1.10_OSE -k 5.4.47-1-lts
[2020-06-28T14:14:22+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> depmod 5.4.47-1-lts
[2020-06-28T14:14:29+0200] [ALPM] transaction started
[2020-06-28T14:14:29+0200] [ALPM] upgraded iana-etc (20200601-1 -> 20200624-1)
[2020-06-28T14:14:29+0200] [ALPM] upgraded systemd-libs (245.6-7 -> 245.6-8)
[2020-06-28T14:14:29+0200] [ALPM] upgraded systemd (245.6-7 -> 245.6-8)
[2020-06-28T14:14:30+0200] [ALPM] upgraded libwacom (1.3-1 -> 1.4-1)
[2020-06-28T14:14:30+0200] [ALPM] upgraded nvidia-utils (440.82-2 -> 440.100-1)
[2020-06-28T14:14:30+0200] [ALPM-SCRIPTLET] If you run into trouble with CUDA not being available, run nvidia-modprobe first.
[2020-06-28T14:14:30+0200] [ALPM] upgraded mesa (20.1.1-1 -> 20.1.2-1)
[2020-06-28T14:14:30+0200] [ALPM] upgraded libjpeg-turbo (2.0.4-1 -> 2.0.5-1)
[2020-06-28T14:14:31+0200] [ALPM] upgraded fontconfig (2:2.13.91+48+gfcb0420-1 -> 2:2.13.91+48+gfcb0420-2)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM-SCRIPTLET] Rebuilding fontconfig cache... done.
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded gnutls (3.6.14-1 -> 3.6.14-2)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded bleachbit (4.0.0-2 -> 4.0.0-3)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded dav1d (0.7.0-1 -> 0.7.1-1)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded dhcpcd (9.1.2-1 -> 9.1.2-2)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded libva (2.7.1-1 -> 2.8.0-1)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded ffmpeg (2:4.2.3-1 -> 2:4.2.3-2)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded gtksourceview4 (4.6.0-1 -> 4.6.1-1)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded imagemagick (7.0.10.21-1 -> 7.0.10.22-1)
[2020-06-28T14:14:35+0200] [ALPM] upgraded lib32-fontconfig (2:2.13.91+24+g75eadca-2 -> 2:2.13.91+48+gfcb0420-2)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM-SCRIPTLET] Rebuilding 32-bit fontconfig cache... done.
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-libelf (0.179-1 -> 0.180-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-libjpeg-turbo (2.0.4-1 -> 2.0.5-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-libldap (2.4.49-1 -> 2.4.50-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-nvidia-utils (440.82-1 -> 440.100-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-mesa (20.1.1-2 -> 20.1.2-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-sqlite (3.32.2-1 -> 3.32.3-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded lib32-vulkan-intel (20.1.1-2 -> 20.1.2-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] warning: /etc/ImageMagick-6/delegates.xml installed as /etc/ImageMagick-6/delegates.xml.pacnew
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded libmagick6 (6.9.11.20-1 -> 6.9.11.22-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded libmm-glib (1.12.10-1 -> 1.14.0-1)
[2020-06-28T14:14:39+0200] [ALPM] upgraded libnma (1.8.28-1 -> 1.8.30-1)
[2020-06-28T14:14:40+0200] [ALPM] upgraded linux-lts (5.4.47-1 -> 5.4.49-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded linux-lts-headers (5.4.47-1 -> 5.4.49-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded man-db (2.9.2-1 -> 2.9.3-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded nvidia-lts (1:440.82-22 -> 1:440.100-2)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded opera-ffmpeg-codecs (81.0.4044.138-1 -> 83.0.4103.97-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded perl-libwww (6.45-2 -> 6.46-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded systemd-sysvcompat (245.6-7 -> 245.6-8)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded ttf-arphic-uming (0.2.20080216.1-7 -> 0.2.20080216.1-8)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded ttf-indic-otf (0.2-9 -> 0.2-10)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded vulkan-intel (20.1.1-1 -> 20.1.2-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded xapps (1.8.7-1 -> 1.8.8-1)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded xorg-fonts-100dpi (1.0.3-5 -> 1.0.3-6)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded xorg-fonts-75dpi (1.0.3-5 -> 1.0.3-6)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded xorg-fonts-misc (1.0.3-7 -> 1.0.3-8)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] upgraded xorg-fonts-type1 (7.7-4 -> 7.7-5)
[2020-06-28T14:14:42+0200] [ALPM] transaction completed
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '20-systemd-sysusers.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-catalog.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-daemon-reload.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-hwdb.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-sysctl.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-tmpfiles.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-udev-reload.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '30-systemd-update.hook'...
[2020-06-28T14:14:43+0200] [ALPM] running '60-depmod.hook'...
[2020-06-28T14:14:49+0200] [ALPM] running '70-dkms-install.hook'...
[2020-06-28T14:14:49+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> dkms install --no-depmod -m vboxhost -v 6.1.10_OSE -k 5.4.49-1-lts
[2020-06-28T14:15:01+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> depmod 5.4.49-1-lts
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM] running '90-mkinitcpio-install.hook'...
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-lts.preset: 'default'
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> -k /boot/vmlinuz-linux-lts -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-lts.img
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Starting build: 5.4.49-1-lts
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [base]
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [udev]
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [modconf]
[2020-06-28T14:15:07+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [block]
[2020-06-28T14:15:10+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [filesystems]
[2020-06-28T14:15:11+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keyboard]
[2020-06-28T14:15:13+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [fsck]
[2020-06-28T14:15:14+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Generating module dependencies
[2020-06-28T14:15:14+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-lts.img
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Image generation successful
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-lts.preset: 'fallback'
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> -k /boot/vmlinuz-linux-lts -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-lts-fallback.img -S autodetect
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Starting build: 5.4.49-1-lts
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [base]
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [udev]
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [modconf]
[2020-06-28T14:15:18+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [block]
[2020-06-28T14:15:22+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [filesystems]
[2020-06-28T14:15:23+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keyboard]
[2020-06-28T14:15:24+0200] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [fsck]
[2020-06-28T14:15:25+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Generating module dependencies
[2020-06-28T14:15:25+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-lts-fallback.img
[2020-06-28T14:15:29+0200] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Image generation successful
[2020-06-28T14:15:29+0200] [ALPM] running 'dbus-reload.hook'...
[2020-06-28T14:15:29+0200] [ALPM] running 'detect-old-perl-modules.hook'...
[2020-06-28T14:15:29+0200] [ALPM] running 'fontconfig.hook'...
[2020-06-28T14:15:30+0200] [ALPM] running 'fontconfig-32.hook'...
[2020-06-28T14:15:32+0200] [ALPM] running 'glib-compile-schemas.hook'...
[2020-06-28T14:15:32+0200] [ALPM] running 'gtk-update-icon-cache.hook'...
[2020-06-28T14:15:32+0200] [ALPM] running 'texinfo-install.hook'...
[2020-06-28T14:15:32+0200] [ALPM] running 'update-desktop-database.hook'...
[2020-06-28T14:15:32+0200] [ALPM] running 'xorg-mkfontscale.hook'...

And I can get events with jstest /dev/input/js0.

Edit : Upgrading to version 1.4-2 solves the problem.

Last edited by OK38 (2020-06-28 14:28:21)

Offline

#5 2020-06-28 14:47:51

Salkay
Member
Registered: 2014-05-22
Posts: 462

Re: [SOLVED] Xbox 360 gamepad stopped working

Thanks all, indeed libwacom 1.4-2 solved it for me too! And thanks robson for the bug report.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB